Nuorten Leijonien voittomarssille jatkoa – näin Sveitsi-ottelu eteni

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisat jatkuivat Suomen osalta tänään sunnuntaina, kun iltaottelussa vastaan asettui Sveitsi. MTV Urheilu seurasi pelin tapahtumia hetki hetkeltä.

Lopputulos, U20 MM-kisat, Suomi–Sveitsi 4-1 (1-1, 1-0, 2-0):

3. erä:

60.00: Summeri soi, Suomelle nuorten MM-kisojen toinen voitto varsin vakuuttavan pelillisen esityksen jälkeen. Pärssiseltä komea voittomaali ja Suomen ylivoima toimi.

59. min: Sveitsin viimeisetkin yritykset katkesivat Suomen neljänteen osumaan. Game over.

56.49 MAALI! Suomen ykkösylivoimalta näyttävä kuviomaali. Lundell ja Hirvonen kiekottelevat, lopulta peliväline Simontaipaleelle, joka täräyttää Suomen neljännen.

55.13 JÄÄHY! Sveitsi sortuu toiseen maalivahdin estämiseen. Raymond Fust boxiin. Suomi oli tätä ennen möhliä, kun Sveitsi sai karvattua kiekon syvältä sinipaitojen päädystä. Taposen maalilla tapahtumia.

51.49 JÄÄHY! Sveitsille ylivoimaa, kun Suomen kapteeni Anton Lundell istahtaa kaksiminuuttiselle huitomisesta.

Rädyn 3–1-osuma:

50.41 MAALI! Suomi, 3-1. Komea ylivoimamaali. Niemelä siirtää kiekon siniviivalta Lambertille, joka kimurtelee. Tämän jälkeen heitto maalille, josta Aku Räty ohjaa kiekon sisään.

48.43 JÄÄHY! Suomelle ylivoimaa, kun Sveitsiltä Stefano Bottini boxiin, syynä maalivahdin estäminen.

49. min: Suomelta taas pitkä hyökkäys. Sveitsin maalivahti Fatton joutuu operoimaan ilman mailaansa.

47. min: Suomen ykkösketjulta vielä jäähyn päättymisen jälkeen väkevää pyöritystä Sveitsin päädyssä. Heinola on nikkaroida Suomen kolmannen. Simontaival myös lähellä maalintekoa.

46. min: Heinola on laittaa kiekon omaan maaliin ylivoiman keskellä. Hupsista.

43.43 JÄÄHY! Pärssisen johtamalta kakkosketjulta vahva vaihto Sveitsin päädyssä. Valkopaidoilta Cedric Fiedler boxiin, syynä kiinnipitäminen.

41. min: Sveitsiltä terävä alku kolmanteen erään. Taposelle hikeä päälle.

Kello 22.50: Kiekko jäässä, kolmas erä käyntiin. Suomi on ollut isossa kuvassa selvästi Sveitsiä edellä. Pystyykö Nuoret Leijonat "tappamaan" pelin vai aiheuttaako Sveitsi vielä harmaita hiuksia?

2. erä:

Kello 22.40: "Lähdin vain luistelemaan, mutta yhtäkkiä aukesikin aika hyvin tilaa keskeltä. Olisin voinut ampua kämmeneltä, mutta päätin kääntää vielä rystylle", Suomen johtomaalin iskenyt Pärssinen kuvaili osumaansa TV5:llä.

40.00: Suomi toiselle erätauolle maalin johtoasemasta. Pärssiseltä upea soolo ja kiekko rystyltä sisään. Isossa kuvassa sinipaidat selvästi edellä.

Torjunnat:

Taponen, Suomi: 5+6=11
Fatton, Sveitsi: 8+15=23

Maalit:

24.53 2-1 Juuso Pärssinen (Topi Niemelä, Brad Lambert)

4.20 1-1 Anton Lundell (Kasper Simontaival)
3.44 0-1 Attilio Biasca (Raymond Fust, Dario Allenspach)

39. min: Sveitsi sai taas pientä pyöritystä päälle. Kaikki yritykset kaukaa, Taposella ei ongelmia.

36.49 JÄÄHY! Tuomareilla menossa nyt pikkuisen heikompi aamupäivän puhde. Taas todella halpa boxi. Kärppä-puolustaja Niemelä boxiin, syynä estäminen.

36. min: Sveitsin ylivoima pyörii kohtalaisesti, mutta laatupaikat vähissä. Suomi selvittää halpamaisen jäähyn.

33.53 JÄÄHY! Tuomareilta halpa boxi. Suomelta puolustaja Eemil Viro istumaan, syynä väkivaltaisuus.

34. min: Suomen ykkösketju rakentelee taas loistotonttia Sveitsin maalilla. Hatakan ohjaus ei kuitenkaan päädy sisään.

33. min: Sveitsi ei meinaa päästä edes omista pois. Suomi prässää vakuuttavasti.

32. min: Lundell kilauttaa ylärimaan. Neljäs tolppa Suomelta.

30. min: Suomi selvittää ongelmitta Sveitsin ylivoiman. Ja jäähyn perään ote taas sinipaidoille.

26.57 JÄÄHY! Suomen ykkösketjun hyökkääjältä Hirvoselta täysin turha boxi. Kaksi minuuttia, syynä koukkaaminen.

27. min: Paine jatkuvasti Sveitsin päädyssä. Suomelta pitkiä hyökkäyksiä yksi toisensa perään.

Pärssisen komea 2–1-maali:

24.53 MAALI! Suomi, 2-1. TPS-sentteriltä Juuso Pärssiseltä suorastaan hävytön soolo. Ensin pientä kikkaa, Sveitsin puolustuksen läpi ja sitten napakka rystylaukaus Sveitsin maalin ylänurkkaan. Sellainen ylivoimamaali.

24.29 JÄÄHY! Sveitsi joutuu rikkomaan, kun Nathan Vouardoux koukkii Simontaivalta. Siirretyn rangaistuksen aikana Suomelta pitkä pyöritys.

24. min: Puhakka luo mailaviidakon keskeltä loistopaikan Petmanille. Suomi kääntää nopeasti ja vie painetta Sveitsin päätyyn. Valkopaidat helisemässä.

22. min: Suomelta heti erän alkuun pitkä hyökkäys Sveitsin päädyssä. Tämän perään Pärssisen johtama kakkosketju luo useita paikkoja Sveitsin maalilla. Terävä alku sinipaidoilta.

Kello 22.00: Toinen erä käyntiin. Saako Suomi kunnolla hanat auki?

1. erä:

Kello 21.49: "Saatiin luotua pientä painetta Sveitsin päätyyn. Mutta huolellinen pitää olla. Sveitsi on vaarallinen, kun he kääntävät nopeasti", Nuorten Leijonien ykkösketjun hyökkääjä Kasper Simontaival sanoi TV5:llä.

20.00: Avauserä paketissa. Sveitsi yllätti, mutta Lundellin ykkösketju vastasi välittömästi. Suomi askeleen edellä isossa kuvassa.

Torjunnat:

Taponen, Suomi: 5
Fatton, Sveitsi: 8

Maalit:

20. min: Heinolalle loistopaikka erän loppuun. Rannelaukaus kuitenkin Sveitsin maalivahdin Thibault Fattonin räpylään.

19. min: Taposelle on sattua paha virhe, kun hän möhlii kiekon kanssa. Suomi selviää kuitenkin uudelta shokkihoidolta.

16.46 JÄÄHY! Sveitsille pelin toinen ylivoima. Suomelta ykköspakkiparin puolustaja Hatakka boxiin, syynä estäminen.

16. min: Lambert taas pirteällä pelipäällä. 17-vuotias huippulupaus on aloittanut mainiosti uransa ensimmäiset nuorten MM-kisat.

13. min: Suomi pystyy rakentamaan kontrollihyökkäysten kautta tekopaikkoja Sveitsin maalille. Sveitsin hyökkäykset puolestaan pysähtyvät viimeistään vastustajan siniviivalle. Pelillinen ote Nuorilla Leijonilla.

10. min: Tolpat kilisevät jälleen. Aiemmin Hirvonen kävi lähellä. Nyt sinipaitojen nelosketju luo terävää painetta Sveitsin päätyyn.

9. min: Brad Lambertilta päättäväinen nousu Sveitsin maalille. Kiekko lipuu jo lähes maaliviivaa pitkin. Ei silti johto-osumaa Suomelle.

8. min: Suomelta kelvollinen ylivoima, parhaat paikat Lundellin johtamalta viisikolta. Ja heti ylivoiman jälkeen Lundellin ykkösketju luo lisää vaarallisia paikkoja. HIFK-tähti hyvällä jalalla liikenteessä

4.47 JÄÄHY! Suomelle ottelun ensimmäinen ylivoima. Sveitsiltä Inaki Baragano boxiin, syynä kampitus.

Lundellin 1-1-maali:

4.20 MAALI! Suomi, 1-1. Sveitsi sekoilee vaihdon yhteydessä. Simontaival jakaa ja Lundell täräyttää turnauksen toisen maalinsa. Suomi heti seuraavassa vaihdossa rinnalle.

3.44 MAALI! Sveitsi, 0-1. Valkopaitojen ylivoima toimii. Suomen alivoimanelikko puhkotaan ja Attilio Biasca täräyttää rannelaukauksen Taposen selän taakse.

2.27 JÄÄHY! Sveitsille ottelun ensimmäinen ylivoima, kun Suomelta Topi Niemelä boxiin. Syynä väkivaltaisuus.

3. min: Sveitsille loistopaikka päätykimmotuksen jälkeen. Taposelle ensimmäinen iso torjunta Suomen maalilla.

Kello 21.09: Kiekko jäässä. Suomen ja Sveitsin ottelu käynnissä.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kello 21.09: Vuosi sitten Tshekeissä Sveitsi yllätti Suomen, kun se oli alkulohkon päätösottelussa parempi lukemin 5-2.

Kello 21.07: Nuorten MM-kisoissa on nähty tähän mennessä melkoisia tasoeroja. Pahin selkäsauna nähtiin Suomen aikaan viime yönä, kun Kanada löylytti Saksaa peräti lukemin 16–2.

Kello 21.05: Saksa-ottelussa Suomen ykkösketjusta alkoi löytyä jopa lupaavaa kemiaa. Varsinkin Roni Hirvosen ja Anton Lundellin yhteispeli luisti. Kakkosvitjassa Juuso Pärssinen keräsi päävalmentaja Pennasen kehut. 17-vuotias huippulupaus Brad Lambert väläytteli useaan otteeseen – näyttävien soolojen kautta.

Kello 21.00: Pennanen uskoo, että avauspelin ongelmat on selätetty.

Kello 20.55: Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen on ehtinyt voittaa omalla valmennusurallaan muun muassa miesten MM-kultaa, SM-kultaa ja alle 20-vuotiaiden MM-kultaa. Nyt Pennanen jakaa kultajoukkueiden oppeja Nuorille Leijonille.

Kello 20.51: MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen hehkutti avauspelin jälkeen Santeri Hatakan ja Ville Heinolan otteita.

Kello 20.48: Suomen iso haaste tämän vuoden turnauksessa on se, että joukkueesta ei meinaa löytyä tähtiluokan ratkaisuvoimaa.

Kello 20.45: Suomen riveissä Aku Räty nakutti Saksaa vastaan tehot 1+1. Kahden pisteen illalla oli oma erikoinen mauste: Rädylle tehopisteet olivat vasta kauden ensimmäiset.

Kello 20.43: Ville Heinola oli yksi Suomen onnistujista Saksa-avauskamppailussa. Heinola kuitenkin allekirjoitti, että Nuoret Leijonat epäonnistui yhdessä omassa teemassaan.

Kello 20.39: Suomi myös tänään sinisissä, Sveitsi valkoisissa. Ottelu alkaa paikallista aikaa kello 12.

29 Thibault Fatton (1 Noah Patenaude)

Kello 20.30: Suomen kokoonpanoon tulee muutoksia Saksa-avauskamppailun jäljiltä. Aloittava maalivahti vaihtuu, kun tolppien väliin hyppää Roope Taponen. Puolustuksessa Ruben Rafkin nousee mukaan pelaavaan kokoonpanoon.