MTV selvitti: Näistä yrityksistä on tehty eniten valituksia kilpailu- ja kuluttajavirastolle alkuvuoden aikana

MTV Selvitti: Näistä yrityksistä tehty eniten valituksia alkuvuoden aikana – listan kärjessä Telia ja Gigantti 4:11
MTV Selvitti: Näistä yrityksistä tehty eniten valituksia alkuvuoden aikana – listan kärjessä Telia ja Gigantti

MTV Uutiset selvitti alkuvuonna tehtyjä valituksia kilpailu- ja kuluttajaviranomaiselle. Tilastot paljastavat, että tammi-huhtikuun välisenä aikana valituksia on tehty yhteensä liki 15 000.

Listalle on päätynyt monia eri alojen yrityksiä, kuten teleoperaattoreita, autokauppoja, elektroniikkaliikkeitä, sähköyhtiöitä sekä huonekalukauppoja.

Eniten valituksia on tehty teleoperaattoriyhtiö Telia Finland Oyj:stä,  elektroniikkaliike Gigantti Oy Ab:stä, autokauppa Kamux Oyj:stä, perintäfirma Kasbono Oy:stä sekä Suomen Autokauppa Oy:stä. Koko listauksen löydät tämän jutun lopusta.

Tällaisiin tapauksiin KKV puuttui

Listauksen lisäksi KKV välitti MTV:lle tapausesimerkkejä viidestä eniten valituksia saaneista yrityksistä.

Teleoperaattoriyhtiö Telia on listan kärjessä 318 valituksella. Erään valituksen mukaan asiakas oli tilannut Telia TV -palveluun kuuluvan jääkiekkopaketin lokakuussa 2019. Pakettiin kuului asiakkaan mukaan osamaksulla digiboksi, jonka kautta maksukanavia pystyi katsomaan televisiosta.

Heinäkuussa 2021 asiakas otti Telian asiakaspalveluun yhteyttä, sillä hän oli saanut Telialta laskuja laajakaistasta, joka myöhemmin osoittautui Telia TV ja digiboksi -maksuiksi. Kertoman mukaan hän oli tässä yhteydessä irtisanonut sopimuksen, mutta saanut edelleen laskuja palvelusta lokakuussa 2021.

Kertomuksen mukaan asiakas oli maksanut laskut ja otti huhtikuussa 2022 asiakas otti uudestaan yhteyttä Teliaan, jolloin selvisi, että ainoastaan Telia TV -palvelu oli irtisanottu, ja laskut koskivat digiboksin osamaksua. Asiakas pyysi Teliaa hyvittämään lokakuun 2021 jälkeiset laskut. Telia ei suostunut hyvittämään laskuja vedoten siihen, ettei aiemmasta asiakaspalveluasioinnista käynyt ilmi, että myös digiboksi halutaan irtisanoa.

Asia sovittiin lopulta KKV:n kuluttajaneuvonnan välityksellä ja asiakkaalle hyvitettiin kolmen kuukauden maksut, viivästyskorot sekä huomautuskulut.

Toisessa Teliaan liittyvässä esimerkissä asiakas on irtisanonut muuton yhteydessä internetliittymän 28.5.2021 alkaen. Hän oli saanut Telian asiakaspalveluchatissa kirjallisen vahvistyksen irtisanomisesta. Asiakas huomasi helmikuussa 2022, että Telia laskutti häntä edelleen internetliittymästä automaattisella e-laskulla. 

Asiakkaan mukaan hän oli maksanut irtisanotusta palvelusta noin 80 euroa ylimääräistä. Hän otti uudestaan yhteyttä Telian asiakaspalveluchatiin, jossa asiakaspalvelija ilmoitti, ettei aiempi irtisanomisilmoitus ollut mennyt läpi ja lupasi 50 euron hyvityksen.

Asiakas kyseenalaisti Telian toiminnan ja ihmetteli, miksei hänelle korvata koko menetettyä summaa. Kertomuksen mukaan asiakaspalvelija vetosi asiakkaan vastuuseen, jonka mukaan hänen itse täytyy olla tietoinen siitä, mitä laskuja maksaa. Tämän jälkeen asiakas otti yhteyttä kuluttajaneuvontaan, jonka jälkeen hän sai 80 euron hyvityksen.

Satoja valituksia Onni Sarmasteeseen yhdistetystä perintäfirmasta

Listassa neljäntenä 245 valituksella löytyy Kasbono Oy, joka on ollut otsikoissa aiemminkin. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yritystä harjoittamasta vapaaehtoista perintätoimintaa, eikä sitä ole merkitty perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin. Iltalehti on aiemmin kertonut, että Kasbono Oy:n ainakin entinen omistaja olisi maskikaupoista tunnettu Onni Sarmaste.

KKV:n lähettämistä esimerkeistä MTV Uutisille käy ilmi, että Kasbono Oy on lähettänyt perintäkirjeitä yli kymmenen vuotta vanhoista veloista. Monet valituksen lähettäneet asiakkaat kertovat jo olevan velkajärjestelyssä eikä laskuista käy kunnolla ilmi mitä velkaa lasku koskee.

Kuluttajaneuvonta on ohjeistanut Kasbono Oy:ltä laskuja saaneita asiakkaita muun muassa reklamoimaan laskut kirjallisesti ja pyytämään tarkempia selvityksiä velasta, perintäkuluista ja vanhentuneen velan katkaisemisesta.

Vääntöä takuusta ja korvausvelvollisuudesta

Elektroniikkajätti Gigantti on valituslistalla toisena 316 valituksella tämän vuoden aikana. Yhden esimerkin mukaan Gigantista ostetusta jääkaapista meni kompressori rikki laitteen takuuaikana. Korjaaja oli todennut jääkaapin korjauskelvottomaksi, jonka jälkeen asiakas oli odottanut uutta laitetta yli kuukauden ajan ilman sijaislaitetta. 

Kuluttajaneuvonnan mukaan kohtuullinen odotusaika korvattavalle laitteelle on kaksi viikkoa. Tämän vuoksi KKV kiirehti asian käsittelyä ja vaati Giganttia toimittamaan toimivan laitteen pikimmiten. Mikäli asia ei hoidu, asiakkaalla on oikeus kaupan purkuun, eikä takuuaikana saatua käyttöhyötyä vähennetä palautettavasta kauppasummasta.

Vaihtoautoihin erikoistunut autoliike Kamux Oy on saanut osansa valituksista sijoittuen listassa kolmanneksi 260 valituksella.

KKV:n välittämän kertomuksen mukaan Torniossa asunut asiakas osti käytetyn auton, jonka kuntoa hän oli tiedustellut. Myyjä oli kertonut asiakkaalle puhelimitse, että konepellissä ja tuulilasissa oli muutamia kiveniskuista johtuvia naarmuja, mutta yleisilmeeltään auto olisi siisti.

Auto toimitettiin asiakkaalle ajamalla Tornioon. Auto oli likaantunut kuraisen kelin aikana, eikä asiakas pystynyt heti tarkastamaan auton kuntoa kunnolla. 

Pestyään auton asiakas huomasi, että takapuskurista lähti pesun mukana pois värivaha, jonka alta paljastui kolhuja ja naarmuja. Asiakas teki asiasta reklamaation Kamuxille. Myyjä ei ottanut kantaa liikkeen osallistumisesta korjauskuluihin, jonka hinta-arvioksi kolarikorjaamo antoi 600–700 euroa. Asiakas vaati Kamuxin hyvittämään korjauskulut kokonaan tai kaupan perumista.

Asia sovittiin lopulta kuluttajaneuvonnan välityksellä, jonka mukaan korjauskulut jaetaan osapuolien kesken niin, että myyjä maksaa niistä puolet eli 350 euroa.

30 eniten valituksia saaneet yritykset:

Tiedot on koottu 10.5.2022.

Telia Finland Oyj

318

Gigantti Oy Ab 

316

Kamux Oyj

260

Kasbono Oy

245

Suomen Autokauppa Oy

242

Elisa Oyj

226

Oomi Oy

195

Finnair Oyj

192

DNA Oyj

153

Matkatoimisto Detur Finland Oy

129

Lumo Energia Oy

128

Kotimaan Energia Oy

126

Power Finland Oy

123

Rinta-Joupin Autoliike Oy

122

Hobby Hall Oy

113

Väre Oy

98

ParkkiPate Oy

95

Verkkokauppa.com Oyj

95

Jarmo Rinta-Jouppi Oy

92

Maskun Kalustetalo Oy

85

Posti Group Oyj

84

Sisuste-Peltoniemi Oy

83

Switch Nordic Green AB Filial Finland

82

Länsiauto Oy

79

Fortum Oyj

74

365 Hankinta Oy

71

Autollecom Oy

59

Sanoma Media Finland Oy

59

Bilar99e Oy

58

Klarna Oy

58

MTV Oy ja MTV Uutiset ovat osa Teliaa.

Lue myös:

    Uusimmat