Mainos

MTV:n Saraste Donetskista: Lentokenttä suljettu

Donetskin kansainvälinen lentokenttä on suljettu koko päiväksi, kertoo Donetskista kirjeenvaihtaja Petri Saraste. 

– Ihmiset palloilevat täällä kentällä ihmeissään. Kukaan ei tiedä miksi kenttä on suljettu. Vain se tiedetään, että Ukrainan liikennevirasto on antanut määräyksen, että kenttä on pidettävä suljettuna koko päivän, kertoo Saraste lentokentältä.

–  Tämä ei ole sotilaskenttä ja herättääkin ihmetystä, että mitä on tapahtumassa. Onko tänne laskeutumassa jotakin merkittävää? 

Itsenäisyysäänestystä valmistellaan - tilanne sekasortoinen

Donetskin alueella on ammuskeltu ja alue on levoton. Alueella valmistellaan kuitenkin sunnuntaista kansanäänestystä.

– Äänestyslippuja esiteltiin vallatussa alueparlamentissa. Lipuissa on vain yksi kysymys: "Kannatatteko Donetskin kansantasavallan itsenäisyyttä, kyllä vai ei?”. Venäläismielisten on helppo vastata kysymykseen, sanoo Saraste.

Vaaliorganisaation puheenjohtaja on ennustanut jopa 70 prosentin äänestävän vaaleissa.

– Lukuun on vaikea uskoa, sillä vielä ei ole tietoakaan äänivaltaisten listoista tai äänestyspaikoista eikä siitä kuka sen kaiken maksaa, sanoo Saraste.

Kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki pitää todennäköisenä, että kansanäänestys pystytään järjestämään. Tilanne on kuitenkin monessa mielessä ongelmallinen.

– Kansainvälisen lain mukaan valtiosta ei voi erota milloin tahansa niin, että järjestää jollakin alueella tai kaupungissa kansanäänestykden. Itsenäistyminen vaatii pitkän prosessin, jossa kansanäänestys voi olla vain osatekijä, sanoi Patomäki MTV:n Huomenta Suomessa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.