MTV:n nettikysely: Puolustus tarvitsee ulkopuolista apua

Suomalaiset eivät näytä luottavan Suomen kykyyn puolustautua sotilaallisesti ilman ulkopuolista apua. MTV:n uutisten nettikyselyssä omiin voimiin luottaa vain 34,5 prosenttia reilusta 2700 vastaajasta. Vastakkaisella kannalla on 65,5 prosenttia vastaajista.

Moni Suomen puolustuskykyä epäilevä perustelee vastaustaan kalustopuutteilla. Esimerkiksi nimimerkki Kaipparin mukaan Suomella on "nykyaikaiseen sodankäyntiin liian vähän materiaalia, lentokoneita ja ohjuksia."

- Nykysodassa varustuksen taso ratkaisee, ei niinkään joukkojen määrä, muistuttaa puolestaan Nikki.

Realistin mielestä Suomen puolustusvoimat nukkuukin kalustoasioissa Ruususen unta.

- Missä ovat teknilliset välineet mukaan lukien satelliittiteknologia, ohjukset ja helikopterit. On ainoastaan vanhenevien ja pääosin huonokuntoisten reserviläisten lauma, joka kelpaa vain "tykinruoaksi" ja muutama vähän modernimpi hävittajä kustannussyistä minimoiduin ohjuspatteristoin.

Moni vastaaja myös katsoo, että Suomeen kohdistuu isoja uhkia, joiden torjumisessa ei oma puolustuskyky riitä.

- Itse pidän suurimpana uhkana itänaapurin invaasiota tai terrori-iskua. Molemmissa tapauksissa Suomella ei ole mitään saumaa. Varusmiehet on ylipainoisia ja huonokuntoisia, sama koskee suurta osaa reserviä, kirjoittaa Stan.

- Suomeen voisi hyökätä ainoastaan Venäjä, jonka aseet ja miesvahvuus ovat liikaa meille, toteaa Paul.

Myös Tainan mielestä suurin uhka tulee idästä.

- Nykyisillä resursseilla vastus on aivan liian suuri. Suomen pitää pikaisesti liittyä Natoon.

"Puolustustahto ratkaisee"

Suomen omaan puolustuskykyyn luottavat vastaajat pitävät sekä kalustoa että joukkoja riittävän hyvinä.

- Suomen puolustusvoimat on iskussa. Kalustoa ja kovakuntoisia miehiä riittää. Itse palvelen sissikomppaniassa, kertoo nimimerkki JH.

Taavi takahikiältä luottaa myös suomalaiseen sotilaaseen.

- Meidän sotilaamme ovat maailman parhaita. Se on nähty historiassa jo niin monta kertaa!

- Puolustustahto ratkaisee. Palkkasoturilla ei ole tahtoa, vaan pelkkä ulkokuori, toteaa puolestaan Ressus.

Moni vastaaja myös katsoo, että Suomeen ei kohdistu merkittäviä uhkia.

- Kuka tänne nyt hyökkäisi, kun ne tietävät, ettei täällä ole enää paljon mitään varastettavaa. Nokia ja muut on jo viety kauan sitten, rippeet eivät ketään kiinnosta, pohtii Jesus Maria von B.

- Ei tänä päivänä synny sotia niin helposti kuin 40-luvulla. Ja jos syttyisi, niin Suomella on tarpeeksi hyvä puolustuskalusto, sanoo Kersantti.

Viannekin luottaa Suomen puolustuskykyyn, mutta tietyin varauksin.

- Edellyttäen, että kalusto päivitetään ja yleinen asevelvollisuus säilyy. Palkka-armeija olisi vaihtoehto ainoastaan liittoutumisen yhteydessä, enkä näe sellaista tapahtuvan lähitulevaisuudessa. Kaikesta rutinasta huolimatta uskon, että tositilanteessa suomalainen sotilas puolustaa kotiaan tarpeeksi raivokkaasti - myös seistessään yksin.

Lue myös:

    Uusimmat