Moskovan ja Pietarin äänestyspaikoille kertyi jonoa kello 12 – "Jos en olisi tehnyt sitä, tuntisin olevani pelkuri"

Kimmo Kiljunen tuli paikalle seuraamaan venäläisten äänestämistä: "Surullinen näytelmä" 6:46
Katso myös: Kimmo Kiljunen tuli Helsinkiin Venäjän suurlähetystölle seuraamaan venäläisten äänestämistä: "Täällä on protesti käynnissä"

Venäjällä sekä Moskovassa että Pietarissa on muodostunut jonoja äänestyspaikoille puolenpäivän aikaan. 

Maassa on meneillään näytösluonteisten presidentinvaalien viimeinen päivä, ja Venäjän oppositio kutsui ihmisiä äänestyspaikoille juuri puoliltapäivin äänestämään Vladimir Putinia vastaan tai esimerkiksi pilaamaan äänestyslipukkeensa.

Ennen kuolemaansa oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi kannusti venäläisiä lähtemään uurnille antamaan protestiääniä nimenomaan tänään sunnuntaina keskipäivällä.

Äänestyksen aiempina päivinä nähtiin vandalismia, kuten väriaineen kaatamista vaaliuurnaan, ja useita ihmisiä pidätettiin.

Eräs äänestäjä sanoi uutistoimisto AFP:lle Moskovassa, että puolenpäivän protestiin osallistuminen on viimeinen laillinen tapa ilmaista mielipide.

–Jos en olisi tehnyt sitä, tuntisin olevani pelkuri, hän sanoi.

Toinen puoliltapäivin äänensä antanut venäläinen epäili AFP:lle, että mielenilmauksella ei olisi mitään vaikutusta.

Poliittinen näytelmä

Hallintoa vastustavista mielenilmauksista on Venäjällä jaettu kovia rangaistuksia erityisesti sen jälkeen kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan vuoden 2022 helmikuussa. 

Viranomaiset ovat toistuvasti varoittaneet, ettei vaaleihin liittyviä mielenosoituksia suvaita.

Vaaleissa on kyse poliittisesta näytelmästä, sillä presidentti Putinilla ei ole todellisia vastaehdokkaita ja käytännössä kaikki oppositiotoiminta Venäjällä on tukahdutettu. Näytös järjestetään myös niillä Ukrainan alueilla, joita Venäjä hallitsee.

Niin kutsuttu äänestys päättyy iltakahdeksalta Suomen aikaa, ja niin kutsuttujen ovensuukyselyiden tuloksia tulee todennäköisesti julki pian sen jälkeen. 

Huomenna maanantaina Moskovan Punaisella torilla järjestetään konsertti Krimin niemimaan valtaamisen vuosipäivän vuoksi, ja tapahtuman uskotaan myös olevan Putinin voitonjuhla.

Ukraina on toistuvasti kutsunut Venäjän vaaleja lainvastaisiksi ja farssiksi sekä vedonnut länsiliittolaisiin, jotta ne eivät tunnustaisi lopputulosta. 

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja kymmenet muut maat ovat arvostelleet Venäjää vaalien järjestämisestä osissa Ukrainaa.

Venäjänkielisten demokraattien puheenjohtaja: "Tarkoitus on näyttää, että ihmiset ovat Putinia vastaan" 12:04
Katso myös: Venäjänkielisten demokraattien puheenjohtaja Helsingissä: "Tarkoitus on näyttää, että ihmiset ovat Putinia vastaan"

Lue myös:

    Uusimmat