Moni seuraa satoja Instagram-tilejä, mutta näkee kuvia vain kymmeniltä – ärsyttävään ilmiöön vaaditaan nyt muutosta Yhdysvalloissa

Yhteiskunnallista keskustelua siirtynyt sosiaalisen mediaan – tutkija huolestui 2:02
Yhteiskunnallinen keskustelu on siirtynyt yhä enemmän sosiaaliseen mediaan – tällaisia vaaroja siihen voi liittyä.

Aloite Yhdysvalloissa vaatii somepalveluita näyttämään käyttäjälleen myös sellaisia sisältöjä, joita algoritmi ei ole valinnut.

Jos seuraat Instagramissa satoja tilejä, mutta näet jatkuvasti julkaisuja vain kymmeneltä samalta henkilöltä, tämä uutinen on sinulle! Yhdysvalloissa pohditaan aloitetta, joka sallisi somepalvelujen käyttäjän poistaa algoritmit käytöstä, kertoo Reuters.

Käyttäjä pääsisi ulos "kuplasta"

Sosiaalisen median palveluissa algoritmit päättävät käyttäjän toimien perusteella, mitä käyttäjä näkee. Republikaanipuolueen Ken Buck ja demokraattien David Cicilline vaativat nyt yhdessä muiden edustajien kanssa, että suurten somepalvelujen tulisi näyttää käyttäjilleen myös sellaisia tietoja, joita algoritmit eivät ole valinneet.

Näin käyttäjä pääsisi ulos niin sanotusta "filtterikuplasta".

– Kuluttajilla tulisi olla mahdollisuus käyttää internetalustoja ilman, että heitä manipuloivat salaiset algoritmit, joita ajaa tietylle käyttäjälle personoitu data, Buck kommentoi.

Somejäteillä paljon valtaa: "Käyttäjät ovat jumissa"

Aloite on lisäys toiseen, kesäkuussa 2021 esitettyyn aloitteeseen, joka vaatii somepalveluille läpinäkyvyyttä. Cicillinen mukaan Facebook ja muut suuret alustat käyttävät algoritmeja, joille tärkeintä on muiden arvojen sijaan lähinnä kasvu ja tuottojen takaaminen.

– Näiden alustojen omaaman monopolimaisen vallan ja hallitsevan aseman vuoksi käyttäjät ovat jumissa, tälle riistomallille on olemassa vain vähän vaihtoehtoja, oli kyse sitten somefeedistä tai maksetuista mainoksista hakutuloksissa, hän kuvaili Ars Technican mukaan.

Käyttäjä voisi nähdä Instagram-julkaisut aikajärjestyksessä

Asetus koskisi esimerkiksi Metan omistamaa Facebookia ja Alphabetin omistamaa Googlea. Käyttäjälle täytyisi kertoa, että alusta käyttää algoritmeja valitakseen, mitä tietoa kertoo käyttäjälle. Tarjolla olisi myös kytkin, jolla algoritmin voi asettaa pois päältä. 

Aloitteen toteutuessa käyttäjä voisi siis nähdä esimerkiksi Instagram-julkaisut aikajärjestyksessä sen sijaan, että algoritmi on järjestellyt ne käyttäjää varten.

Esimerkiksi EU-komission tutkijat ovat jo aiemmin varoittaneet sosiaalisen median alustojen vaarantavan demokratiaa.

– Facebookin algoritmi arvostaa eli antaa enemmän näkyvyyttä tunteelliselle sisällölle ja tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että varsinkin vihareaktioita herättäville sisällöille. Se toisin sanoen kannustaa esimerkiksi politiikkoja tuottamaan vihareaktioita aiheuttavia sisältöjä, viestinnän tutkija Salla-Maaria Laaksonen kommentoi  aihetta tammikuussa 2021.

Katso myös: Puhelimesi laskee, paljonko aikaa tuhlaat somessa – Näin paljon MTV Uutisten toimittajat viettävät aikaa Instagramissa päivittäin:

Puhelimesi laskee, paljonko aikaa tuhlaat somessa – Näin paljon MTV Uutisten toimittajat viettävät aikaa Instagramissa päivittäin 3:14

Lue myös:

    Uusimmat