Mikä ihme on Instagramin korvike, Vero? Tämä sinun pitää sovelluksesta tietää

Jo vuodesta 2015 käytössä ollut Vero-sovellus on noussut viime päivinä pimennosta valokeilaan, sillä useat julkisuuden henkilöt ovat ilmoittaneet ryhtyneensä käyttämään kyseistä palvelua. Veroa on tituleerattu uudeksi Instagramiksi, mutta mitä se oikein tarkoittaa?

Mikä on Vero?

Yli miljoonan käyttäjän rajapyykin ylittänyt Vero on sosiaalisen median sovellus, jossa käyttäjät voivat jakaa keskenään niin kiinnostavia elokuvia, televisio-ohjelmia, kirjoja, paikkoja, kuvia kuin linkkejäkin.

Vero-sovelluksessa käyttäjän on mahdollista valita, kelle jakamansa sisällön näyttää. Sovellus käyttää samoja hashtageja, tunnisteita, kuten Instagram ja Twitter.

Vero asemoi itsensä muiden sovellusten, kuten Facebookin ja Instagramin, vastustajaksi. Viime päivinä palveluun onkin virrannut käyttäjiä Instagramista, joka monien mielestä muistuttaa päivä päivältä enemmän Facebookia. Veron käyttäjämäärä on kasvanut viikossa 150 000:sta noin kolmeen miljoonaan.

Käyttäjämäärän räjähdysmäinen kasvu on johtanut siihen, että Vero-sovelluksen toiminnassa on ollut häiriöitä.


Yllä olevalla videolla viisi kätevää vinkkiä Instagram-sovelluksen käyttöön.

Miten Vero eroaa Instagramista?

Instagramin käyttäjät ovat valittaneet, ettei sovellus näytä julkaisuja kronologisesti. Vero vastaa tähän toiveeseen näyttämällä julkaisut niiden aikajärjestyksen mukaisesti.

Lisäksi, toisin kuin Instagramissa, Verossa ei ole mainoksia.

Manifestissaan Vero ilmoittaa, ettei se aio myöskään kerätä käyttäjistään tietoa yhtä aggressiivisesti kuin esimerkiksi Facebook.

– Vero kerää käyttäjistään vain sellaista tietoa, jonka uskoo olevan välttämätöntä mahtavan elämyksen ja turvallisuuden takaamiseksi, manifestissa lukee.

Instagramista poiketen Vero käyttää hyödykseen käyttäjänsä puhelimesta löytyviä yhteystietoja. Jos tutut eivät käytä sovellusta, on Veron uutisvirta tyhjä.

Maksaako Veron käyttö?

Verkkosivuillaan Vero ilmoittaa, että palvelu on miljoonalle ensimmäiselle käyttäjälle ilmainen nyt ja aina. Käyttäjämäärän huikean kasvun ja siitä aiheutuneiden vikojen vuoksi Vero on kuitenkin luvannut kulutonta käyttöä myös jatkossa, kunnes toisin ilmoittaa.

1:59

Katso yllä olevalta videolta, mikä vaikutus sosiaalisella medialla on muotimaailmaan.

Kuka on Veron takana?

Time-lehden mukaan Veron perustaja ja toimitusjohtaja on Libanonin entisen pääministerin poika, Ayman Hariri. Hariri on Saudi-Arabiassa kasvanut miljonääri, jonka perhe on tienannut omaisuutensa Saudi Oger -rakennusyhtiön johdossa.

Työntekijät ovat syyttäneet Saudi Ogeria alipalkkauksesta. Pahasti velkaantunut yhtiö lopetti toimintansa kesällä 2017. Inhimilliset ongelmat eivät loppuneet yritystoiminnan lopettamiseen. Uutistoimisto Reutersin mukaan työntekijät jätettiin oman onnensa nojaan aavikkoleireille, kun Saudi Ogerin yritystoiminta loppui.

Osa ihmisistä pelkää nyt, että Vero-sovelluksen rahoitus liittyy Ogerin entisten työntekijöiden epäinhimilliseen kohteluun. Ayman Hariri lähetti asian kiistääkseen The Vergelle 25-sivuisen dokumentin, josta kävi ilmi, että mies oli hankkiutunut osaltaan eroon yhtiöstä jo vuonna 2014.

Onko Veron turvallinen?

F-Securen tietoturva-asiantuntija Joel Latto muistuttaa blogissaan, että Vero ilmoittaa yksityisyyttä koskevissa linjauksissaan voivansa säilyttää mitä tahansa käyttäjiensä lähettämiä viestejä. Lisäksi sovellus voi kerätä tietoa käyttäjänsä laitteesta ja sijaintitiedoista. 

– Se ettet näe Veron uutisvirrassa mainoksia ei tarkoita, että tietojasi ei kerättäisi, analysoitaisi ja jaettaisi, kirjoittaa Latto.

Miten lataan Veron?

Veron voi ladata mobiililaitteelleen sovelluskaupoista, kuten AppleStoresta ja Google Playsta.

Tällä hetkellä käyttäjiä Vero-sovelluksella on kolmisen miljoonaa.

***

Huolettaako lapsen sosiaalisen median käyttö? Youtube-tähti Ilona Ylikorpi ymmärtää huolen, mutta näkee sosiaalisessa mediassa monia hyviä puolia. Katso haastattelu alla olevalta videolta.

2:16

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja