Miehen mullistava tapa pestä hampaat sai somen sekaisin – hammaslääkäri vahvistaa tekniikan hyödyllisyyden

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
Ahdistaako hammaslääkäri? Videolla esitellään hammaslääkärin yleisimmät työvälineet – ja kerrotaan, mitä niillä tehdään.

Muun muassa brittimediat Mirror sekä The Sun uutisoivat somehitiksi nousseesta hampaidenpesumetodista, joka on saanut myös hammaslääkärin hyväksynnän.

Hampaat pitäisi pestä huolellisesti vähintään kahdesti päivässä, aamuisin ja iltaisin. Purukalustoa pitäisi harjata kerrallaan vähintään kaksi minuuttia. Harjaus ei riitä puhdistamaan hammasvälejä vaan siihen tarvitaan hammaslankaa, jota suositellaan yleisesti käytettävän ennen harjausta. Jotkut purskuttelevat suunsa lopuksi suuvedellä.

Kaikki eivät kuitenkaan noudata hammaslanka, hammasharja, suuvesi -järjestystä.

Suuvettä ennen hampaiden harjausta

@kassyslays90

I seriously had a root canal on Monday and he’s just now sharing this info ##dentalhygiene ##husbandsecret ##todaywelearned

♬ original sound - kassyslays90

Miljoonia katselukertoja kerännyt TikTok-video pistää puhdistusjärjestyksen uusiksi. Videolla @KassySlays90-nimimerkillä esiintyvä yhdysvaltalaisnainen kertoo miehensä täydellisen hymyn salaisuudesta. Mies huuhtelee ensi suunsa alkoholia sisältävällä suuvedellä, puhdistaa sitten hammasvälinsä hammaslangalla, harjaa hampaansa ja purskuttelee suunsa lopuksi fluoridia sisältävällä suuvedellä.

Tekniikan tarkoituksena on poistaa suusta bakteerit, sitten puhdistaa hammasvälit sekä hampaat ja viimeistellä lopputulos hampaita vahvistavalla fluoridilla. Nainen väittää hammaslääkärin todenneen miehensä hampaat oikein puhtaiksi.

Hammaslääkäri suosittelee tekniikkaa ientulehduksesta kärsiville

Video on kerännyt tätä kirjoittaessa yli kolme miljoonaa katselukertaa ja 2500 kommenttia. Osa kommenteista on tullut itseään hammaslääkäriksi tituleeraavilta henkilöiltä, jotka sanovat esitellyn metodin olevan oikea.

Yksi tekniikan toimivuuden vahvistaneista asiantuntijoista on brittiläinen hammaslääkäri Suhail Mohiuddin. Hän kertoo TikTokissa, että suun huuhteleminen alkoholipohjaisella suuvedellä on hyväksi vuotavista ikenistä kärsiville ihmisille. Verta vuotavat ikenet ovat oire ientulehduksesta. Jos ihminen ei kärsi vuotavista ikenistä, suuveden käytöstä ei ole hyötyä, Mohiuddin sanoo. Hampaiden lankauksesta ja harjauksesta sen sijaan hyötyvät kaikki.

Hampaiden lankauksen ja harjaamisen jälkeen Mohiuddin suosittelee huuhtelemaan suuta puolen minuutin ajan fluoridia sisältävällä suuvedellä. Fluoridin tulisi antaa jäädä hampaiden pinnalle, joten suuta ei tule purskutella suuveden käytön jälkeen vedellä.

Terve suu ei suuvesiä kaipaa

Siinä missä hammasvälien puhdistaminen hammaslangalla ja hampaiden harjaaminen fluoria sisältävällä hammastahnalla on yleisesti suositeltu tapa pitää huolta suuhygieniastaan, on suuvesien käytöstä ristiriitaisempaa tietoa.

Terveyskirjasto kertoo artikkelissaan, että alkoholin ja suolan yhdiste suuvedessä estää bakteerien kiinnittymistä ja kasautumista hampaiden pinnoille, mikä ehkäisee plakin muodostumista ja ientulehdusta. Fluoridia sisältävät suuvedet ehkäisevät etenkin ientulehdusta aiheuttavien bakteerien kasvua.

Ientulehdus syntyy, jos hampaan pinnalle kertyy riittävästi bakteeripeitteitä eli plakkia. Tulehduksesta kertoo verenvuoto hampaita puhdistettaessa. Pitkittynyt ientulehdus johtaa tilan kroonistumiseen ja tulehduksen leviämiseen ikenen alle. Tällöin vaarana on parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudoksia vaurioittava sairaus, joka johtaa hampaiden löystymiseen ja irtoamiseen. Parodontiitin tiedetään myös lisäävän riskiä sydän- ja aivoinfarktiin.

Terve suu ei kuitenkaan suuvesiä tarvitse. Pitkäaikainen alkoholia sisältävien suuvesien käyttö voi muuttaa suun limakalvon bakteeriflooraa huonompaan suuntaan sekä aiheuttaa suun kuivumista, kielen tunnottomuutta ja makuhäiriöitä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat