Moni lukiolainen kokee, ettei ole ketään, kenelle puhua: "Todella huolestuttavaa"

Lukiolaisten jaksamisesta keskusteltiin Huomenta Suomen tiistaiaamussa. Paikalla olivat Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Alvar Euro sekä Nuorisotutkimusseuran tutkimuspäällikkö Elina Pekkarinen.
Yllä olevassa haastattelussa Alvar Euro kertoo, mikä kaikki lukiossa tuntuu uuvuttavalta.
THL:n tutkimusten mukaan nuorten mielenterveysongelmat ovat yleistyneet ja yli kolmannes lukiolaisista on ollut huolissaan omasta mielialastaan kuluneen vuoden aikana. Vuonna 1997 syntyneillä on vuonna 1987 syntyneisiin verrattuna todettu huomattavasti enemmän mielenterveysongelmia lapsuudessa ja teini-iässä.
Nuorisotutkimusseuran tutkimuspäällikkö Elina Pekkarinen näkee asiassa kaksi puolta. Hyvää on se, että nuorten mielenterveyden ongelmat tunnistetaan aiempaa paremmin. Nuoret ja perheet myös hakevat aiempaa enemmän apua.
Luitko jo tämän? Lukiolaisilta hätähuuto jaksamisen puolesta: "Heitetäänkö lukiolaisille pelastusrengas vai jätetäänkö heidät yksin"
– Me tiedetään Nuorisobarometrista, että nuorten kyky keskustella esimerkiksi vanhempiensa kanssa on lisääntynyt sukupolvi sukupolvelta, Pekkarinen kertoo.
Negatiivista on hänen mukaan kuitenkin se, että mielenterveysongelmia on, ja että niihin joudutaan hakemaan apua ja lääkkeitäkin.
– Totta kai toivoisi, että jokainen lapsi eläisi sellaisen lapsuuden ja nuoruuden, että mielenterveys ei järkkyisi, hän jatkaa.
Pekkarinen miettii, että nuoret ilmentävät pahaa oloaan toisella tavalla kuin aiemmat sukupolvet.
– Tiedetään, että 1980-luvun nuoret joivat aika paljon, heiluivat kadulla aika paljon ja tekivät paljon enemmän rikoksia kuin vuonna 1997 syntyneet nuoret.
Raha-asiat haittaavat koulutietä
Myös Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Alvar Euro pitää tapahtunutta kulttuurin muutosta hyvänä asiana. Pystytään puhumaan asioista ja hakemaan apua.
– Mutta siellä on niitä perustavanlaatuisia tekijöitä, jotka saattavat periytyä, jotka estävät sen, että ei pystytä menestymään niin hyvin koulussa, hän jatkaa.
Esimerkkeinä Euro luettelee vanhempien matalat tulot, toimeentulokierteet. Nämä ongelmat periytyvät helposti vanhemmilta lapsille.
Suomalainen perhe jää yksin
Pekkarinen miettii, että perheessä saattaa olla myös tietynlainen tapa oirehtia tai reagoida elämänvaikeuksiin. Voi olla kohtaamattomuutta vanhempien ja lasten välillä.
– Suomessa on myös se ongelma, että perheet jäävät aika yksin. Ei kukaan pärjää lapsinensa ihan yksinensä.
Yllä olevalla videolla haastattelussa Pekkarinen ja Euro kertovat, millä keinoin lukiolaisia voitaisiin käytännössä auttaa jaksamaan paremmin.
Pekkarisen mukaan tarvittaisiin enemmän yhteisöllisyyttä. Sitä, että perheet saisivat enemmän tukea ympäristöstään, vaikkapa naapurustosta, julkisen puolen avun lisäksi.
Euro on samaa mieltä. Hänen mukaansa lukiolaisten kohdalla tutkimuksissa näkyy, että kolmannes ei koe voivansa puhua vaikkapa kotiongelmistaan kenellekään.
– Se on todella huolestuttavaa, hän toteaa.
Uusimmat
-
15:57
Laulaja Chisu ja Jori-puoliso poseeraavat arkisissa perhekuvissa – näin idyllisesti he viettivät hiihtolomaansa
-
15:45
Väitöskirjatutkija: Trump heitti puheessaan haasteen puolue-eliitille
-
15:36
Koronavirus riehaantunut Virossa, eikä Suomi tule säästymään tältä – Jan Vapaavuori: "Tartuntojen määrä kasvaa"
-
15:23
Avoin puolue ja Suomen kommunistinen puolue merkitty puoluerekisteriin
-
15:17
Ranskan ex-presidentti Sarkozylle vankilatuomio korruptiosta
-
15:16
Lääkäreille tuomiot vammantuottamuksista – perheenäiti Helin kaikki raajat amputoitiin, koska vakavat oireet sivuutettiin: "Luulin, että sairaalan osastolla olisi turvallista"
-
15:05
99-vuotias prinssi Philip siirrettiin toiseen sairaalaan – kotiutuminen lykkääntyi jälleen
-
15:05
MTV seuraa koronan etenemistä Suomessa: Sairaalapotilaiden määrä kasvoi lähes 30:lla – Lapin avi kieltää yli kuuden hengen kokoontumiset
-
15:04
Koronan sulkemat pelikoneet moukaroivat Veikkauksen viime vuoden tulosta roimasti
-
15:01
Länsirajalla alkaa "pakkotestaus" koronan varalta – jos vapaaehtoisesta testistä yrittää luistaa, voidaan siihen määrätä
-
15:00
Riitta-Liisa Roponen antoi vinkin MM-kisajännäreille – "Ei minua näköjään vieläkään ole saatu pois näiltä laduilta"
-
14:55
Dannyn ex-avustaja Helmi Loukasmäki täytti 20 vuotta – kaunis syntymäpäiväkuva kerää kehuja: "Olet maailman suloisin"
-
14:53
Video ei herkille: Lääkäri poistaa ison loismadon miehen nenästä – potilas ei saa järkytykseltään sanaa suustaan
-
14:53
Ott Tänak tyrmäsi Toyotan: ”Olen kieltämättä yllättynyt”
-
14:46
MaRa vaatii ravintoloiden menetysten täysimääräistä korvaamista – haluaa myös henkilöstöravintolat kiinni: "Valtioneuvoston tulee kantaa vastuunsa"
-
14:45
Leuat loksauttava merkkipaalu meni rikki helmikuussa: Näin monta autoa Mercedes-Benz on valmistanut koko historiansa aikana
-
14:38
SaiPa luopui Leijonissa debytoineesta hyökkääjästään – hanskoja ei lyödä tiskiin: "Totesimme, että voimme näin toimia"
-
14:26
Myanmarin syrjäytetylle johtajalle Suu Kyille uusia syytteitä: "Mitä tahansa voi tapahtua tässä maassa tänä aikana"
-
14:04
Opiskelijat nostivat opintolainaa tammikuussa enemmän kuin koskaan ennen – myös korko ennätysalhaalla
-
13:57
THL: Suomessa kahdeksan uutta koronakuolemaa – teho-osastolla 39 ihmistä
-
Lataa lisää