Mainos

Mobutu ja Kabila neuvotteluihin

Presidentti Nelson Mandela on kutsunut Zairen presidentin Mobutu Sese Sekon Etelä-Afrikkaan neuvottelemaan Zairen kapinallisjohtajan kanssa, kertoi Etelä-Afrikan edustaja tänään.

Kutsun vei Mobutulle hänen lähettiläänsä, joka palasi takaisin Zaireen tavattuaan eilen presidentti Mandelan. Etelä-Afrikka toivoi, että Mobutu ottaisi kutsun vastaan pian.

Zairen sodan osapuolet ovat periaatteessa suostuneet korkeimmalla tasolla käytäviin neuvotteluihin, ilmoitti YK:n erityislähettiläs Mohamed Sahnoun. Tapaamisen ajankohdasta ei ole vielä tietoa. Osapuolet ovat Sahnoun mukaan päässeet yksimielisyyteen siitä, että keskustelujen lopullisena päämääränä on vaalien järjestäminen Zairessa.

Rauha neuvottelemalla

Myös kapinallisjohtaja Laurent Kabila palasi torstaina Zaireen neuvoteltuaan eilen tunnin ajan Mandelan kanssa Kapkaupungissa Zairen tilanteesta. Mandela kertoi keskustelujen jälkeen olevansa varma siitä, että Zaireen saadaan rauha neuvotteluteitse.

Kapinallisjohtaja on Mandelan mukaan valmis tapaamaan Mobutun. Mandela kertoi myös keskustelleensa kolmesti presidentti Mobutun kanssa lauantain jälkeen, ja Mobutu oli hänen mukaansa vaikuttanut "hyvin yhteistyöhaluiselta". Mandela ei kuitenkaan ollut täysin varma siitä, suostuisiko Zairen presidentti suoriin rauhanneuvotteluihin.

Neuvotteluja lähellä olevien lähteiden mukaan Mandela yritti saada sissijohtajaa luopumaan vaatimuksistaan, joiden mukaan Mobutun tulisi erota ennen kuin tulitauko on mahdollinen.

Puolet maasta sissien hallinnassa

Sissit ovat puoli vuotta kestäneen sisällissodan aikana vallanneet noin puolet Zairesta. Omien sanojensa mukaan he ovat nyt noin 300 kilometrin päässä pääkaupungista Kinshasasta.

Sveitsin hallitus torjui tänään Zairen opposition ja sveitsiläispoliitikkojen vaatimukset jäädyttää miljardit, jotka Mobutun uskotaan sijoittaneen pankkitileille Sveitsiin. Hallituksen mukaan Mobutu on yhä valtionpäämies.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.