MM-finaalin tuomaripeli herätti kysymyksiä – Leijonat-hyökkääjä vedettiin kovassa paikassa nurin, mutta pilli ei soinut: "Se oli poikittainen maila"

Suomen ja Kanadan välisessä jääkiekon MM-finaalissa Tampereella nähtiin useita tilanteita, jotka eivät näyttäneet menevän tuomaristolta oppikirjamaisen mallikkaasti. Leijonien hyökkääjällä Saku Mäenalasella oli selkeä mielipide tilanteesta, jossa Kanadan Damon Seversonille jätettiin viheltämättä rangaistus.

Kanadan Cole Sillingerille tuomittiin aiemmin kolmannessa erässä korkeasta mailasta rangaistus, vaikka Miro Heiskasen kasvoihin näytti osuneen hänen oma mailansa. Kanadalla oli jo jäähy alla, ja Suomi pääsi näin kahden miehen ylivoimalle, jossa Mikael Granlund niittasi nopeasti 1–1-tasoituksen.

Suomi johti taistoa jo 3–1, kun kuutisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä puolestaan Kanadan Damon Severson käytti rujoja otteita ja veti Saku Mäenalasen kumoon. Mäenalanen kävi demonstroimassa Seversonin antamaa poikittaista mailaa tuomaristollekin, mutta rangaistusta ei oikeutta jakaneelta ruotsalaiskaksikolta Mikael Nordilta ja Linus Öhlundilta tullut.

– Se oli poikittainen maila housuun. Lähti tasapaino siinä. Mutta he olivat jo antaneet heille pari jäähyä, niin kai linja oli vähän tiukempi siinä lopussa, Mäenalanen sanoi.

Kanada pystyi rangaistuksen vältettyään pitämään painetta paremmin päällä ja nousi kahdella varsinaisen peliajan loppuminuuttien maalilla tasoihin.

– Se piti unohtaa nopeaan. Ei me sitä hirveästi puitu. Oltiin vain positiivisia, että meidän on seuraava. Siihen satsattiin. Hyvin onnistuttiin, Mäenalanen sanoi siitä, mitä korostettiin ennen jatkoerän alkamista.

Mäenalanen käytti myös sanoja, että Suomi tiesi saavansa seuraavan maalin – joukkueessa oli jälleen niin kova usko.

"Kyllä tämä on kova juttu"

Leijonat väänsi 4–3-voiton Sakari Mannisen jatkoerämaalilla ja voitti maailmanmestaruuden. Jatkoeräosumakin syntyi ylivoimalla, kun varsinaisella peliajalla kaksi osumaa värkännyt Mikael Granlund tarjosi nyt puolestaan ratkaisevan syötön.

– Täytyy sanoa, että olin aika varma, että kaverit tekevät maalin neljällä kolmea vastaan. On siinä niin paljon taitoa, Meäenalanen kertoi.

– Kyllä oli hieno fiilis. Kun päästiin yv:lle, olin aika varma, että nyt helisee.

Mäenalanen oli osa suurta leijonajoukkoa, joka voitti tänä vuonna sekä olympiakultaa että maailmanmestaruuden. Hänen papereissaan kotikisojen MM-kulta meni edelle.

– Kyllä nämä kotikisat olivat hienot. Pekingissä ei hirveästi ollut yleisöä.

– Täällä oli karnevaalitunnelmat ja kaikki. Kyllä tämä on kova juttu.

Lue myös:

    Uusimmat