Mainos

Mitta täynnä homeongelmien vuoksi - koulujen oppilaat lakkoon

Kahden peruskoulun oppilaat ovat aloittaneet koululakon Pohjanmaalla. Toisen lakon käynnistivät vanhemmat Nivalassa, toisen peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset Kälviällä.

Lakkoon ryhdyttiin, koska koulujen kosteusongelmiin ei ole saatu korjausrahaa, ja oppilaat oireilevat vakavasti.

Kälviän Lucina Hagmanin koulun yhdeksäsluokkalainen Mia Mäkelä kertoo, että oppilaat ovat oirehtineet rajusti homeongelman vuoksi

- Päänsärkyä, huimausta, silmien kirvelyä, kuumetta, sydämen rytmihäiriöitä ja pahimmassa tapauksessa astmaa, luettelee Mäkelä.

Koululla pidetyssä kriisikokouksessa myös vanhemmat tukivat oppilaita. He eivät usko jo tehtyjen pienten kosmeettisten korjausten voimaan.

- Miten ihmeessä home voi pysyä seinän takana, kun ovi pannaan kiinni? ihmettelee yksi vanhemmista

Tunteet ovat käyneet kuumina viime kuukausina niissä kouluissa, jotka eivät saaneet niin sanottuja homekorjausrahoja hakemuksistaan huolimatta.

Valtio jakoi kouluille yli 100 miljoonaa euroa ylimääräistä remonttirahaa, mutta se ei riittänyt kuin pahimpiin kohteisiin. Nyt halutaan lisää.

- Vaadimme sellaisia koulutiloja, joissa opiskeleminen on terveellistä. Tiloissa ei saa olla home- eikä kosteusvaurioita, joista oppilaat ja henkilökunta voivat sairastua, kiteyttää Lucina Hagmanin koulun johtokunnan puheenjohtaja Voitto Marjeta.

Koulujen korjauksiin on varattu vuosille valtionrahaa vain 36 miljoonaa vuodessa, kun hakemuksia on moninkertainen määrä. Kun kuntienkin rahat ovat tiukalla, maksumiehiä remonteille ei tahdo löytyä.

Perusopetuslaki ei tunne koululakkoa, mutta joutunee ottamaan siihen kantaa, sillä käsillä on jo kolmas koululaislakko lyhyen ajan sisällä.

Kosteusvaurioita on todettu noin joka kolmannessa koulussa, joka viidennessä myös homevaurioita.

Katso Outi Airolan juttu Kälviältä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.