Miten turistiystävällinen maa Suomi on? Katso tuoreen raportin listaus

Maailman talousfoorumi on listannut kohteet, joissa turisti otetaan vastaan kaikkien lämpimimmin. Suomen sijoitus on tutkijan mukaan "ihan mallikas".

Mikä maa ottaa turistin vastaan kaikkein parhaiten? Maailman talousfoorumi listaa tuoreessa raportissaan 140 maata eri osa-alueittain. Lista perustuu muun muassa eri maiden talousvaikuttajien, yritysjohtajien, virkamiesten ja tutkijoiden haastatteluihin.

Matkailun ja turismin kilpailukykyä kuvaavalla kokonaislistalla Suomi sijoittuu 17:nneksi. Listan kärjessä ovat Sveitsi, Saksa, Itävalta, Espanja, Britannia, Yhdysvallat, Ranska, Kanada, Ruotsi ja Singapore. Pohjoismaista ennen Suomea sijoittuu myös Islanti. Listan häntäpäässä ovat Indonesia, Libanon ja Romania.

Turvallisimpien maiden listalla Suomi on kärjessä Sveitsin kanssa. Kilpailukykyindeksissä Suomi on kolmas Sveitsin ja Singaporen jälkeen.

Islanti ystävällisin, Bolivia epäystävällisin

Maailman ystävällisimmäksi matkailumaaksi nousee Maailman talousfoorumin raportissa Islanti. Kymmenen kärjessä ovat myös Uusi-Seelanti, Marokko, Makedonia, Itävalta, Senegal, Portugali, Bosnia-Hertsegovina, Irlanti ja Burkina Faso.

Ystävällisimpien matkailumaiden listalla Suomi on 31:s. Suomen edellä – samalla pistemäärällä Suomen kanssa – ovat muun muassa Ruotsi, Australia ja Sveitsi. Naapurimaista Viro on sijalla 50, Norja 59 ja Tanska 117.

Kaikkein vihamielisimmäksi matkailumaaksi nousee Bolivia. Muut maailman kymmenen turistin kannalta vihamielisintä kohdetta ovat raportin mukaan Bolivia, Venezuela, Venäjä, Kuwait, Latvia, Iran, Pakistan, Slovakia, Bulgaria ja Mongolia. Listan maita ei ole kuitenkaan luokiteltu vaarallisiksi.

"Suomelta ihan komea sijoitus"

Suomesta raportin tiedot on kerännyt Elinkeinoelämän tutkimuslaitos. Kyselyyn on vastannut noin 50 suomalaisvaikuttajaa.

Etlan tutkimusjohtaja Petri Rouvinen kertoo, että suuri osa listan maista sijoittuu pistemääriensä puolesta hyvin lähelle toisiaan. Piste-erot eivät siis kerro juuri mitään maiden eroista.

Rouvinen muistuttaa lisäksi, että kyselyn tekotapa on vähintäänkin erikoinen.

–Esimerkiksi Suomen houkuttelevuutta kysellään suomalaisilta. Asiaa pitäisi tietysti kysyä ulkomaalaisilta, jotka ovat tulleet tai harkitsevat tulevansa Suomeen.

Suomen sijoituksia Rouvinen pitää perushyvinä.

–Esimerkiksi 17. sija matkailun ja turismin kilpailukykylistalla on ihan komea. Tilannehan on se, että emme voi ymmärrettävistä syistä kilpailla monen muun maan kanssa matkailumaana – vaikka kuinka joulupukkia haluaisimmekin hehkuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat