Miten toimia, kun kumppani tarkkailee menemisiä? Lukijaraati epäilee suhteen tulevaisuutta: "Jos ei voi luottaa..."

Parisuhteessa on aina kaksi osapuolta – jaottelu uhriin ja syylliseen voi olla haitallista 2:36
KATSO MYÖS: Psykoterapeutti ja tietokirjailija Katja Myllyviita selittää, miksi siitä on haittaa, jos alkaa nähdä itsensä uhrina, jos puoliso on mustasukkainen.

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen.

"Kumppanini on tosi ihana, mutta hän tuntuu pelkäävän, että olen uskoton, vaikka huoleen ei ole syytä. Hän ei pidä siitä, että lähden kaverin kanssa ulos viettämään iltaa ilman häntä. Lisäksi hän tuntuu vahtivan sitä, missä liikun. Miten saisin kumppanini vakuuttumaan siitä, että hänen ei tarvitse tarkkailla menemisiäni? Tiedän, että hänen luottamustaan on rikottu aikaisemmissa suhteissa, joten se varmasti vaikuttaa taustalla." kysyy nimimerkki Mustiensukkienpesupartio.

Näin raati vastasi

"Tutustuta kumppani kunnolla kavereihisi. Kun hän oppii, että kaverisi ovat hyviä tyyppejä ja niin sanotusti eivät "antaisi sinun pettää, vaikka siihen olisi mahdollisuus", voi olla että luottamusta tulee enemmän."
– Nainen, 21, parisuhteessa

"Ei kerrottum kauanko pari on ollut yhdessä. Jos suhde on tuore, luottamuksen pitäisi itsestään rakentua ajan kanssa. Jos taas pari on ollut yhdessä jo vuosia, on asia vaikeampi. Molemmissa tapauksissa parisuhdeterapeutti olisi hyvä apu."
– Nainen, 42, parisuhteessa

"Oletko ollut hänelle rehellinen? Jos vastaus on kyllä, voisi häntä auttaa hylätyksi tulemisen pelon käsittely. Yksin, kanssasi tai ammattilaisen kanssa. Jos taas et ole ollut rehellinen, ole sitä nyt. Luottamus rakentuu ajan kanssa. Ole sen arvoinen."
– Nainen, 47, parisuhteessa

"Juokse! Tämä on "red flag", älä jatka suhdetta."
– Mies, 50, parisuhteessa

"Miten kumppani käyttäytyy, jos itse lähtee ulos? Entä itse silloin? Itsellä on sama tilanne, ettei edes naispuolisen kaverin luo voi mennä ilman, että viestiä pukkaa vähä väliä. Jos ei hetkeen vastaa, niin jo luullaan jotain. Itse en kysele miehen perään."
– Nainen, 36, avoliitossa

"Ikävä sanoa, mutta et mitenkään, usko minua. Tilanne tulee vain pahenemaan. Ethän ole ehtinyt naimisiin? Pian saat selitellä siskoltasi jäänyttä kahvikuppia, tai viestittelyä kaverisi kanssa. Sen jälkeen lentelet seinille. Juokse!"
– Nainen, 34, sinkku

"Jos ei voi luottaa, ei kannata jatkaa suhdetta."
– Nainen, 63, sinkku

"Ei ole sinun vastuullasi vakuutella mustasukkaista puolisoa. Hänen pitää itse käsitellä aikaisempien suhteidensa traumat. Mustasukkaisuus voi myös pahentua, kannattaa ottaa asia puheeksi pian."
– Nainen, 35, avioliitossa

"Mustasukkaisuus, vaikka aiheetonkin, valitettavasti harvemmin hälvenee. Kaikki vahtiminen, kyttääminen ja epäileminen myrkyttää suhteen. Olisiko pari- tai yksilöterapiasta apua? Jos kumppanisi ei halua tehdä asialle mitään, harkitsisin vakavasti eroa."
– Nainen, 40, sinkku

"Jos tosiaankin on kyse vain mustasukkaisuudesta, eikä esimerkiksi kontrollinhalusta, niin ole avoin. Rakkaudessa täytyy aina ottaa riski, että pettyy toiseen ja sitä ei voi hälventää muuten kuin luottamalla toiseen. Luottamus tulee aikaa myöten."
– Nainen, 51, sinkku

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

 

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat