Kuusi pahinta varoitusmerkkiä potentiaalisessa kumppanissa – nämä saavat tutkitusti deitin juoksemaan karkuun

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
KATSO MYÖS VIDEO: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota?

Kuusi seikkaa koettiin erityisen vakaviksi varoitusmerkeiksi huonosta parisuhteesta.

Brittipsykologit selvittivät, millaiset asiat ovat hälytysmerkkejä huonosta parisuhteesta, eli saavat kiinnostuksen potentiaaliseen kumppaniin lopahtamaan. Personality and Individual Difference -lehdessä tammikuussa julkaistuista tutkimustuloksista kertovat muun muassa Psychology Today ja New York Post.

Liverpoolin yliopiston tekemä tutkimus suoritettiin alun perin vuonna 2015, mutta nyt niistä tehtiin kattavampi analyysi.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui 285 amerikkalaista opiskelijaa, joista 60 prosenttia oli naisia. Vastaajakunnasta 95 prosenttia oli heteroseksuaaleja ja 50 prosenttia oli sitoutuneessa parisuhteessa. Osallistujien keski-ikä oli 22 vuotta.

Osallistujille annettin täytettäväksi kaksi luokitusasteikkoa. Ensimmäinen niistä oli 22 kohdan listaus erilaisista piirteistä, joita kumppanilla toivottiin olevan. Näitä arvioitiin sen mukaan, kuinka tärkeitä ominaisuudet, kuten huumorintaju, olivat vastaajalle. Tämän lisäksi osallistujat täyttivät toisen asteikon siitä, miten avoimesti he omista asioistaan suhteessa kertoivat.

Lisäksi osallistujat arvioivat aiemmasta tutkimuksesta peräisin olevan 49 kohdan listan erilaisista parisuhteen hälytysmerkeistä. Niillä tarkoitettiin potentiaalisesta kumppanista opittuja tietoja, jotka saattavat saada kiinnostuksen häntä kohtaan lopahtamaan.

Nämä asiat saivat deitin lähtemään karkuun

Tehtyään analyysin tutkijat loivat listauksen varoitusmerkeiksi koetuista tekijöistä, kun tavoitteena oli löytää parisuhde tai lyhyempi irtosuhde. Seuraavat tekijät nousivat eniten esiin:

  • Ällöttävyys: huono hygienia, toinen haisee pahalta, on epämiellyttävä tai omaa sukupuolitautien kaltaisia terveysongelmia.
  • Addiktio: henkilöllä on alkoholi -tai päihdeongelma, hän polttaa tupakkaa tai hänellä on rikostaustaa.
  • Takertuvaisuus: henkilö on takertuva, kontrolloiva tai liian mustasukkainen.
  • Liian vilkas seksielämä: henkilö on vastaajan mielestä mennyt sänkyyn liian monen muun kanssa tai deittaillut liian montaa ihmistä.
  • Apaattisuus: henkilö on välinpitämätön toisesta, apaattinen tai ei osoita kiinnostusta toisen asioita kohtaan. Epäluotettavuus kuuluu myös tähän kategoriaan.
  • Epämotivoituneisuus: deitti omaa liian rajalliset taloudelliset resurssit tai hänen moraaliset näkemyksensä ovat erilaiset tai hän suhtautuu liian passiivisesti elämään ylipäätään.

Apaattisuus oli pahinta

Jos pohdinnassa oli pitkä parisuhde, toisen osapuolen apaattisuus koettiin pahimmaksi hälytysmerkiksi. Sen perässä tulivat ällöttävyys, takertuvaisuus, epämotivoituneisuus sekä liian vilkkaaksi koettu seksielämä.

Kun hälytysmerkkejä pohdittiin lyhyempien suhteiden osalta, ällöttävyys oli suurin hälytysmerkki sekä miesten että naisten mielestä. Sen perässä seurasivat takertuvaisuus, apaattisuus ja epämotivoituneisuus.

Lyhytaikaisten suhteiden kohdalla naiset arvioivat, että epämotivoituneisuus oli pahempaa kuin vilkas seksielämä. Miehet taas arvioivat liian vilkkaaksi mielletyn seksielämän pahemmaksi asiaksi kuin sen, että henkilöltä puuttui motivaatiota tai kunnianhimoa elämänsä suhteen.

Ne vastaajat, jotka olivat avoimempia irtoseksille kuin parisuhteelle, eivät pitäneet näitä hälytysmerkkejä niin pahoina – lukuun ottamatta takertuvaisuutta. Naiset taas näyttivät ylipäätään suhtautuvan vakavammin hälytysmerkkeihin. 

Lue myös:

    Uusimmat