Miten sähköautot voivat koskaan yleistyä, jos myyjätkin ovat näin kujalla? "Se tuhoaa sinut taloudellisesti"

3:15

Tanskalaisyliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten hyvin autokauppiaat ovat perillä heidän omissa liikkeissään myynnissä olevien sähköautojen ominaisuuksista – ja kuinka auliisti he esittelevät niitä potentiaalisille asiakkaille.

Pääkuvan video

Tältä näyttää ja kuulostaa yli 800 000 euron Ferrari – myynnissä Lempäälässä

Aarhusin yliopiston tutkimuksessa autonostajia esittäneet tutkijat vierailivat yhteensä 126 autoliikkeessä Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Suomessa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että sähköauton ostamista harkitsevan asiakkaan päätä yritetään kääntää monin eri tavoin myyjien toimesta.

Kolmessa neljäsosassa autoliikkeitä asiakkaan kanssa ei haluttu edes keskustella sähköautoista. Valeasiakkaille yritettiin sen sijaan tuputtaa bensa- ja dieselkäyttöisiä autoja. Vaikka asiakas olisikin osoittanut selvää kiinnostusta liikkeessä seisovaa sähköautoa kohtaan, käyttivät myyjät aikaa mieluummin teknologian mustamaalaamiseen kuin auton ominaisuuksien esittelemiseen.

Sähköautosta kiinnostunut asiakas kohtasi tutkijoiden hakemaa palvelualttiutta harvemmassa kuin joka kymmenennessä autoliikkeessä.

Suomalaiset tanskalaisia myötämielisempiä

Tutkimusta johtanut Gerardo Zarazua de Rubens kertoo BBC:n haastattelussa, että ennen tutkimusta he olettivat suomalaisten automyyjien suhtautumisen sähköautoihin olevan kaikkein penseintä kylmien talviemme ja pitkien välimatkojemme vuoksi. He kuitenkin yllättyivät havainnoistaan.

– Huomasimme, että tanskalaisiin myyjiin verrattuna suomalaiset olivat myötämielisempiä, de Rubens sanoo.

Suomi sai de Rubensilta kiitosta myös valtion asenteesta sähköautojen yleistymisen ajamiseksi. Toisin kuin esimerkiksi Tanskassa, jossa sähköautojen verotusta on kiristetty ja kalliimman hintaluokan polttomoottoriautojen verotusta kevennetty.

De Rubens uskoo joka tapauksessa sähköautojen nopeaan yleistymiseen.

– Sähköautot yleistyvät nopeammin kuin useimmat uskovatkaan. Kaikkien autojen muuttuminen sähköiseksi vie kauan, koska emme voi vain hankkiutua eroon vanhoista autoista, mutta uskon sähköautojen dominoivan myyntitilastoja jo ensi vuosikymmenellä, de Rubens kertoo.

Neljä yleisintä argumenttia, joilla automyyjät vähättelivät sähköautoja:

"Sähköautojen polttoainetaloudellisuudessa ei ole mitään järkeä."

"Sillä pääsee sähköllä vain 80 kilometriä."

"Tämä auto on saatavissa ainoastaan diesel- ja bensakoneella."

"Sähköauto tuhoaa sinut taloudellisesti."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja