Etsitkö sijoitusasuntoa? Kiinnitä huomiota tähän lämmitysmuotoon

Vain murto-osa asunnon etsijöistä käyttää hakukriteerinä asunnon lämmitysmuotoa. Se olisi kuitenkin tärkeää, sillä mikäli kiinteistöä lämmitetään öljyllä, edessä on suuria remontteja. 

Asuntosijoittajan kannattaa nyt kiinnittää huomiota asunnon lämmitysmuotoon, neuvoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Energian hinta on noussut talven ja kevään aikana. Nousun taustalla on muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa.

– Jos kiinteistöä lämmitetään vielä öljyllä, edessä ovat isot remontit. Ukrainan sodan lisäksi myös päästökaupan kiristyminen ja EU:n energiatehokkuusdirektiivi pakottavat muutoksiin. Niistä voi tulla iso remonttilasku omistajille, Rokkanen sanoo Sijoitusmessujen tiedotteessa.

Hän puhui Tampereella pidetyssä tapahtumassa keskiviikkona.

Rokkasen mukaan paras energiaratkaisu on nyt sellainen, jossa energia on paikallisesti ja kestävästi tuotettua. Esimerkiksi Tampereella riskit energiakulujen kasvuun ovat pienemmät kuin pääkaupunkiseudulla, koska Tampereella on lähdetty satsaamaan uusiin teknologioihin ja bioenergiaan hyvissä ajoin, hän arvioi.

– Helsinkiläisille asuntojen omistajille on tulossa monin puolin kylmä talvi, kun taloyhtiöt joutuvat kamppailemaan kivihiilen ja maakaasun tuomien hinnankorotuspaineiden takia ja pohtimaan lämmitysjärjestelmien uusimista.

Harva ostaja kiinnittää heti huomiota lämmitykseen

Vain muutama prosentti asunnon etsijöistä kiinnittää huomiota lämmitysmuotoon asuntoa verkkopalvelussa hakiessaan. Asia käy ilmi Etuovi.comin tilastoista.

Etuovi.comin sivustolla asunnon etsijä voi rajata tuloksia viiden eri lämmitysmuodon perusteella. Vaihtoehtoja ovat maalämpö, kaukolämpö, öljylämmitys, sähkölämmitys ja puu.

Tammi–huhtikuussa 2022 käyttäjiä kiinnostivat eniten asunnot, joissa on maa- tai kaukolämpö. Kaukolämpöön kuuluvia asuntoja tai taloja etsi 1,8 prosenttia käyttäjistä ja maalämpöön siirtyneitä 1,7 prosenttia käyttäjistä.

Vaikka osuudet ovat hyvin pieniä, lämmitysmuoto kiinnostaa yhä useampaa, kun alkuvuoden hakumääriä vertaa vuoden 2019 vastaavaan aikaan. Eniten kasvoivat maalämmön hakumäärät. Ne olivat tammi–huhtikuussa 35 prosenttia korkeammat kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019.

35 prosentin nousu tarkoittaa useita satoja tuhansia hakuja enemmän. Osin kasvu johtuu siitä, että koko sivuston hakumäärät ovat kasvaneet.

Tällä hetkellä käyttäjiä kiinnostaa vähiten öljylämmitys.

Energiaremontin vaikutus asunnon hintaa epäselvä

Energian hinnan nousu on näkynyt myös kasvavana kiinnostuksena energiaremontteja kohtaan. On epäselvää, vaikuttavatko energiaremontit asuntojen hintoihin, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Indikaattoreita on, että jos samalla kadulla on myynnissä samankaltaiset talot, jossa toisessa on maalämpö ja toisessa kaukolämpö, maalämpö menee nyt nopeammin kaupaksi. Tämä kielii siitä, että maalämpöön siirtyneestä talosta saadaan vähän parempi hinta, Rantanen toteaa Sp-Kodin ja Säästöpankin tiedotteessa.

Pitkältä ajalta näyttö kuitenkin vielä puuttuu, Rantanen huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat