Arvio: asuntojen hinnat laskevat ja vuokrat nousevat tänä vuonna – sitten tapahtuu käänne

Asuntomarkkinat muutoksessa - myyjän vai ostajan markkinat? 9:06
Onko nyt myyjän vai ostajan markkinat?

Asuntomarkkinoiden myllerrys jatkuu tänä vuonna ja luvassa on jatkoa hintojen laskulle, arvioi Pellervon taloustutkimus (PTT) asuntomarkkinaennusteessaan.

Vanhat kerrostaloasunnot halpenevat ennusteen mukaan koko maan tasolla 2,5 prosenttia.

Hintojen laskua vauhdittaa talouden epävarmuus sekä nousevat korot. Vuoden loppua kohti suunta alkaa kuitenkin kääntyä.

–  Lasku tapahtuu alkuvuonna, ja vuoden lopulla hinnat alkavat uudelleen nousta, kun asuntomarkkinat palautuvat energiakriisin ja korkojen nousun aiheuttamasta shokista, sanoo PTT:n ekonomisti Veera Holappa tiedotteessa.

Kuluttajien luottamus ja halukkuus lähteä asuntokauppoja tekemään on ollut viime aikoina poikkeuksellisen heikkoa, mutta PTT ennakoi käänteen olevan tulossa. Patoutuneet asunnonvaihtotarpeet alkavat purkautua, kun taloudessa alkaa näkyä myönteisiä merkkejä. Tilanteen tasaantuminen vaatii kuitenkin, että sähkön hinnat alkavat tasaantua ja kotitaloudet tottuvat uuteen korkeampaan korkotasoon.

Romahdusvaaraa ei ole näköpiirissä

Vuokriin on PTT:n mukaan odotettavissa noin 2,3 prosentin nousua tänä vuonna. Ara-asunnoissa on painetta neljän prosentin korotuksiin kohonneiden kustannusten seurauksena.

–  Viime vuonna monet vuokranantajat eivät tehneet vuokrankorotuksia tiukan markkinatilanteen takia. Korotukset jäävät tästä huolimatta yhä alle kustannusten nousun, koska uusia asuntoja valmistuu alkuvuonna edelleen paljon eli tarjontaa riittää, Holappa toteaa.

PTT:n ennusteessa ei näy merkkejä sellaisesta asuntomarkkinoiden epätasapainosta, joka voisi johtaa syöksykierteeseen, pakkomyyntien aaltoon ja joka muodostaisi riskin Suomen taloudelle.

–  Mitään romahdusta ei asuntomarkkinoilla ole näköpiirissä, eivätkä ne ole epävakauden lähde koko taloudelle. Vaikka hinnat laskevat, ei tällä kehityksellä ennusteta asuntomarkkinoille negatiivista kierrettä, joka laskisi hintoja edelleen, sanoo PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen tiedotteessa.

Vakauden puolesta puhuu muun muassa se, että Suomessa asuntojen hinnat eivät ole nousseet sen nopeammin kuin kotitalouksien tulot. Lisäksi suomalaisten pyrkimys maksaa asuntolainansa pois vähentää riskejä.

–  Tärkein suoja epävakautta vastaan on joka tapauksessa asuntolainojen lyhentäminen tasaisesti heti lainakauden alusta lähtien, mikä on onneksi Suomessa tapana. Myös kotitalouksien velkaantumista hillitsevä lakipaketti hyväksyttiin alkuvuonna, ja asuntolainojen pituus rajoitettiin enintään 30 vuoteen. Tosin yläraja olisi ennemmin saanut olla 25 vuotta, Lahtinen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat