Mainos

Miten merirosvoille maksetaan lunnaat?

Somalialaisten merirosvojen kerrotaan vaatineen 25 miljoonan dollarin (19 miljoonan euron) lunnaat kaappaamastaan Sirius Star -säiliölaivasta. Joidenkin arvioiden mukaan merirosvojen tili on karttunut lunnasmaksuista tänä vuonna jo 116 miljoonalla eurolla.

Mutta miten lunnaiden maksu merirosvoille käytännössä tapahtuu?

BBC kertoo, että kyseessä on lukuisia ihmisiä työllistävä bisnes, joka lihottaa muun muassa juristien ja yksityisten turvamiesten lompakoita.

- Kaikki neuvottelut käydään aina välittäjän avulla, ja luottamus on kaikki kaikessa, kertoo BBC:n somalinkielisen palvelun Said Musa.

Kun kaappaajat ovat saaneet laivan haltuunsa, ensi askel on yhteydenotto omistajiin. Se on helppoa, sillä vaadittavat tiedot löytyvät laivan papereista.

Neuvotteluja tekstiviestitse

Rosvot ottavat omistajiin yhteyttä yleensä satelliittipuhelimella, mutta joskus myös kännykällä ja jopa tekstiviestitse.

- Sirius Starin lunnaista neuvottelee kaksi ihmistä. He ovat joskus laivalla, joskus maissa, kertoo Fahid Hassan, jolla on kokemusta neuvotteluista, BBC:lle.

Jos lunnaat maksetaan, neuvottelijat saavat Hassanin mukaan potista samansuuruisen osuuden kuin merirosvotkin.

Säkeittäin käteistä laivaan

Lunnaat tuodaan BBC:n mukaan merirosvoille käteisenä. Se tarkoittaa, että laivaan tuodaan säkeittäin dollareita.

Merirosvoilla on usein laitteet, joilla he voivat varmistaa, että rahat ovat aitoja, ja laskea ne.

Rahan tuojat ovat usein entisiä Britannian armeijan eliittijoukkojen tai Etelä-Afrikan sotilaita. Rahanluovutusoperaation hinta voi olla miljoonan dollarin (776 000 euron) luokaa, eikä tämä summa sisällä lunnaita.

Yksistään lunnaiden maksaminen on todella kallista puuhaa, sillä lisäksi osansa vaativat vielä laivanvarustajia edustavat neuvottelijat, jotka laskuttavat palveluksistaan noin satatuhatta dollaria (78 000 euroa), ja asianajajat, joiden lasku voi nousta 300 000 dollariin (233 000 euroon).

Asianajajat varmistavat, etteivät laivanvarustajat sotkeennu mihinkään epäilyttävään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.