Miten käy suuren Kukko-tölkin? Alkoholilaki hermostuttaa pienpanimoita

Pienpanimot odottavat huolestuneina, millaisia vaikutuksia vuodenvaihteessa voimaan astuvasta alkoholilaista seuraa.

Laki muun muassa rajoittaa mietojen alkoholituotteiden mainontaa sosiaalisessa mediassa, joka on ollut pienille yrityksille kullanarvoinen markkinointikanava.  

Olutmainokset katoavat katukuvasta lasten ja nuorten suojelemiseksi

-Lakiuudistus tulee voimaan mietojen alkoholijuomien osalta vuodenvaihteessa. Tuolloin kielletään esimerkiksi mietojen alkoholijuomien ulkomainokset julkisilla paikoilla ja mietojen alkoholijuomien mainonta televisiossa ja radiossa ennen iltakymmentä.   
-Mietoja alkoholijuomia voi edelleen mainostaa esimerkiksi festivaaleilla ja urheilutapahtumissa, sillä lakiuudistus sallii mainonnan yleisötilaisuuksissa ja niihin pysyvästi käytettävissä paikoissa.  
-Samalla kielletään mietojen alkoholijuomien mainonta, jolla yllytetään kuluttajaa osallistumaan peliin, arpajaisiin tai kilpailuun.  
-Internetpalveluissa mainostaja ei saa enää hyödyntää kuluttajien tuottamaa kuvallista ja sanallista sisältöä eikä saattaa sisältöä jaettavaksi.  
-Vahvojen alkoholijuomien osalta rajoitukset ovat jo voimassa.  
(stt)

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Heikkinen sanoo, että rajoitukset saattavat tukkia joidenkin pienpanimoiden markkinointikanavat kokonaan.   

Lahtelaisen Teerenpelin toimitusjohtaja Anssi Pyysing sanoo, että mainonnan rajoitukset vaikeuttavat ennen kaikkea panimon brändinrakennusta. Teerenpelillä on jo viskitislaamonsa osalta kokemusta tiukentuneista rajoituksista.  

-Omistajana minunkin pitää suhtautua varovaisesti Facebook-kirjoitteluun, Pyysing sanoo.  

Laitilassa sijaitseva Laitilan Wirvoitusjuomatehdas joutuu piilottamaan panimonsa maamerkin, suuren Kukko-tölkin. Toimitusjohtaja Rami Aarikka kertoo hakeneensa Valviralta siirtymäaikaa tölkin riisumiseen.  

-Jos siirtymäaikaa ei myönnetä, niin pitää varmaan laittaa jokin huppu tölkin päälle, sillä ennen kevään lämpimiä säitä emme pysty repimään tarroja irti.  

Aarikan mukaan panimolla ei ole vielä suunnitelmia, millainen tölkin uudesta ulkokuoresta tulee. Lisäksi panimo aikoo käydä sosiaalisen median sivunsa tarkkaan läpi ennen vuodenvaihdetta.

Käytäntö paljastaa tulkintaongelmat

Lupa- ja valvontavirasto Valvira on pyrkinyt ottamaan tulkinnanvaraisissa tapauksissa elinkeinoelämälle myönteisen kannan, kertoo Valviran lakimies Kristiina Meriläinen.   

-Mahdollisia tulkintaongelmia on vaikea etukäteen arvioida. Käytäntö näyttää, miten käy. Tähän mennessä olemme ohjeistaneet aluehallintovirastoja ja käyneet keskusteluja elinkeinonharjoittajien kanssa, Meriläinen kertoo.   

Valvira julkaisi marraskuussa päivitetyt ohjeet lakiuudistuksen mainontasäädösten tulkintaa varten.  
Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa arvelee, että ohjeet eivät estä kaikkia somessa syntyviä tulkintaongelmia.  

-Monta asiaa on ratkaistu, ja jonkinlainen tolkku on nyt saatu. Tuntuu silti, että sosiaalista mediaa on pyritty rajoittamaan ymmärtämättä täysin, mitä ollaan tekemässä.

Pelisääntöjä tarvitaan villiin someen

Sosiaalisen median tutkija, dosentti Janne Matikainen pitää hyvänä sitä, että someen luodaan pelisääntöjä. Helsingin yliopistossa työskentelevä Matikainen nostaa esimerkiksi bloggaajille suunnatut ohjeet mainonnan tunnistettavuudesta.   

-Sosiaalinen media on mainonnan kenttänä aika erilainen, ikään kuin harmaa alue. Sosiaalisessa mediassa hämärtyy se, mikä on mainos ja kuka on mainostaja.  

Somen valvonta on vaikeaa.  

-Pelisääntöjen luominen yrityksille ja laajemmille organisaatioille on paikallaan. Yksittäisten kansalaisten kohdalla valvonta on taas hyvin vaikeaa, Matikainen sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat