Mitä tehdä, jos korona vielä iskee tai joku lähipiirissä saa tartunnan? Kauanko pysyä karanteenissa? Näin tulee toimia juuri nyt

Mitä tapahtuu, kun koronarajoitukset poistuvat? HUSin ylilääkäri esittää kansalaisille hartaan toiveen 2:57
Katso video: Mitä tapahtuu, kun koronarajoitukset poistuvat? HUSin ylilääkäri esittää kansalaisille hartaan toiveen.

Monet koronarajoituksista poistuvat lokakuussa lähes koko Suomessa. Valtakunnallinen etätyösuositus loppuu kuun puolivälissä ja maskinkäyttösuositustakin päivitettiin syyskuun päättyessä. Miten sitten tulee toimia tartunnan iskiessä tai jos lähipiirissä todetaan tartunta? Kokosimme alle tiivistyksen THL:n tämänhetkisestä ohjeistuksesta.

Vaikka rajoitukset poistuvat, koronavirus leviää edelleen. Ajantasaiset toimenpideohjeet tarkkoine karanteenisääntöineen löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nettisivuilta.

Oireiset henkilöt, jotka eivät ole täysin rokotettuja tai sairastaneet varmennettua covid-19-infektiota viimeisen puolen vuoden aikana, suositellaan testattavan mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua, ohjeissa sanotaan.

– Täysin rokotettujen oireisten testaus suositellaan tehtävän paikallisen tartuntatautiviranomaisen riskinarvion perusteella, sivuilla lukee.

Ohjeiden mukaan täysin rokotettujen oireettomien henkilöiden ei ole pääsääntöisesti syytä hakeutua covid-19-testiin. Testiin ei ole syytä myöskään hakeutua, jos on sairastanut varmennetun covid-19-infektion edeltävän kuuden kuukauden aikana.

Varmennetulle koronavirustapaukselle altistuneet oireiset henkilöt tulee testata mahdollisimman pian oireiden ilmennyttyä.

– Oireiset tunnetulle koronavirustapaukselle altistuneet testataan mahdollisimman pian, kun oireet ilmaantuvat. Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä, ohjesivulla sanotaan.

Ohjeiden mukaan jäljityksen avulla tunnistetut oireettomat altistuneet voidaan mahdollisuuksien mukaan testata aikaisintaan kuusi vuorokautta altistumisesta.

Koronavilkun hälytyksestä testiin

Ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköissä uudet asukkaat testataan paikallisen riskiarvion mukaan, mukaan lukien täysin rokotetut henkilöt.

Koronavilkku-sovelluksen kautta ilmoituksen altistumisesta saaneet testataan mahdollisimman pian kaikissa epidemian vaiheissa. Oireettomat koronavilkun kautta hälytyksen saaneet henkilöt ohjataan hakeutumaan testiin mahdollisimman pian altistumisilmoituksen saamisen jälkeen.

– Maahantulon yhteydessä vaadittavat testit ovat tartuntatautilain väliaikaisen säännösten mukaan matkustajille pakollisia. Kuntien on järjestettävä kaikille maahantulijoille testit, joita tartuntatautilain väliaikaiset säädökset edellyttävät, THL:n ohjeissa linjataan.

Oireettomat Suomesta ulkomaille suuntaavat matkailijat testataan tarvittaessa yksityisten terveystoimijoiden avulla.

Tartunnan saaneen kontaktien kartoituksen tavoitteena on tunnistaa tartunnalle altistuneet henkilöt mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Riippuen alueen epidemiologisesta tilanteesta ja voimavaroista, tartunnan saaneet listataan ja luokitellaan lähikontakteihin ja muihin kontakteihin. Henkilön lähikontakteilla tartuntariski on luonnollisesti suurempi kuin muilla kontakteilla.

Lievissä infektioissa viruseritys kestää pisimmillään reilun viikon.

– Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut kontaktissa covid-19-tapauksen kanssa 48 tunnin aikana ennen tapauksen oireiden alkua sekä kymmenen päivää tapauksen oireiden alun jälkeen, ohjeissa täsmennetään.

Jos covid-19-tartunnan saanut henkilö on oireeton, altistuneiksi määritellään henkilöt, jotka ovat olleet kontaktissa henkilön kanssa 48 tuntia ennen näytteenottoa sekä kymmenen päivää näytteenoton jälkeen.

Suuren riskin altistumisiksi lasketaan esimerkiksi tilanne, jossa on ollut yli 15 minuuttia kestävä kohtaaminen kasvotusten alle kahden metrin etäisyydellä, fyysinen kontakti tai suojautumaton kontakti covid-19-tapauksen ysköksiin tai muihin eritteisiin.

Karanteeni ja testaus

THL:n ohjeiden mukaan covid-19-tapauksen lähikontaktien kohdalla karanteenipäätös tehdään tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Karanteenin kesto on suosituksen mukaan 10 vuorokautta viimeisestä altistumisesta.

Ohjeen mukaan karanteenin purkaminen on mahdollista tapauskohtaisesti ja harkinnan mukaan ennen kymmenen vuorokauden täyttymistä. Näin voidaan toimia, jos altistuneesta henkilöstä aikaisintaan kuusi vuorokautta viimeisen altistumisen jälkeen otettu testi, ensisijaisesti PCR-testi, on negatiivinen.

Karanteeniin määrätyn lähikontakteja neuvotaan seuraamaan oireita, välttämään sosiaalisia kontakteja ja pidättäytymään matkustamisesta kymmenen vuorokauden ajan viimeisen altistumisen jälkeen. 

– Jos karanteeniin määrätty henkilö joutuu olemaan pois työstä, hänellä on oikeus saada tartuntatautilain mukaista tartuntatautipäivärahaa korvaamaan ansionmenetystä, ohjeissa muistutetaan.

Niin sanotuissa perhealtistustapauksissa ensimmäisen samassa taloudessa asuvan sairastuessa, muiden samassa taloudessa asuvien altistuneiden henkilöiden THL:n suosittelema karanteenin pituus on kymmenen vuorokautta.

Karanteeniaika lasketaan sairastuneen oireiden alusta. Jos tartunnan saanut on oireeton, aika lasketaan näytteenottopäivästä.

– Jos ensin sairastuneen lisäksi toinen tai useampi henkilö samassa taloudessa sairastuu koronavirukseen, karanteeniajan laskeminen aloitetaan uudelleen. Aika lasketaan viimeisenä sairastuneen henkilön oireiden alusta tai oireettoman tartunnan saaneen henkilön näytteenottopäivästä.

Täyden rokotussarjan saaneet oireettomat henkilöt testataan vain poikkeustilanteissa.

Vasta-ainetutkimuksia ei THL:n ohjeiden mukaan toistaiseksi suositella aiemmin sairastetun covid-19-infektion tai immuniteetin toteamiseen.

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat