Milloin pitää mennä koronatestiin – voiko täysin rokotettu sairastaa ilman testiä? THL päivitti ohjeet myös karanteenista

Mikä on pikatesti ja onko se luotettava? Tässä koostetusti eri koronatestien heikkoudet ja vahvuudet 2:26
Onko koronapikatesti luotettava?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee edelleen pikaista testausta oireisille henkilöille, jotka eivät ole täysin rokotettuja tai sairastaneet varmennettua koronavirusta viimeisen puolen vuoden aikana. Päivitetty toimenpideohje löytyy THL:n sivuilta. 

Pääsääntöisesti COVID-19-testaus ei koske täysin rokotettuja oireettomia henkilöitä eikä niitä, jotka ovat sairastaneet varmennetun COVID-19-infektion edeltävän 6 kuukauden aikana.

THL: n mukaan testissä todetulle koronavirustapaukselle altistuneet oireiset henkilöt testataan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun oireita ilmaantuu. Tämä koskee myös täysin rokotettuja henkilöitä.

Jäljityksessä tunnistetut oireettomat altistuneet voidaan mahdollisuuksien mukaan testata aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisesta. Jos tulos on negatiivinen, karanteeni voidaan päättää.

Mikäli potilas on joutunut sairaalaan, voidaan eristys lopettaa kun potilas on ollut oireeton kaksi vuorokautta ja oireiden alusta on kulunut vähintään 14 vuorokautta.

Lieväoireinen koronapotilas voi sairastaa kotona

Lieväoireinen koronapotilas voi sairastaa kotona. Eristystä kotona jatketaan, kunnes sairastunut on ollut oireeton kaksivuorokautta eli 48 tuntia ja oireiden alusta kulunut vähintään kymmenen vuorokautta.

Jos oireita esiintyy vielä kymmenen vuorokauden jälkeen, sairastuneen tulee olla kotona, kunnes hän on ollut oireeton vähintään kahden vuorokauden eli 48 tunnin ajan. Kontrollinäytteitä ei tarvitse ottaa.

Oireettomuudella tarkoitetaan sitä, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä ainoana oireena ei vaadi eristyksen jatkamista.

Lue myös:

    Uusimmat