Tutkimus: Useampi kuin joka kolmas koronan sairastanut kärsii pitkäaikaisista oireista – nämä ovat yleisimmät vaivat miehillä ja naisilla

Keihin long covid iskee pahiten? MTV vierailee pitkän koronan oireita hoitavalla klinikalla 6:12
Keihin long covid iskee pahiten? MTV vierailee pitkän koronan oireita hoitavalla klinikalla.

Koronan sairastaneista 37 prosentilla havaittiin vähintään yksi virukseen liittyvä oire 3–6 kuukautta tartunnan saamisen jälkeen. Asia selviää Oxfordin yliopiston ja Britannian hallituksen terveystutkimuslaitoksen tutkimuksesta. Miehet ja naiset kärsivät tutkimuksen mukaan jossain määrin eri oireista.

Yleisimpiä oireita olivat hengitysongelmat, väsymys, säryt ja ahdistus. Tutkimuksessa tarkasteltiin 270 000 koronatartunnasta toipuvaa ihmistä.

Pitkäaikaisoireet olivat yleisimpiä sellaisilla henkilöillä, jotka olivat joutuneet sairaalahoitoon koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Pitkään jatkuneita oireita oli hieman useammin naisilla kuin miehillä.

Hengitykseen ja kognitiivisiin toimintoihin liittyvät ongelmat olivat yleisempiä miehillä ja vanhemmilla ihmisillä.

Nuoret ja naiset puolestaan kärsivät useammin pääkivuista, vatsaan liittyvistä ongelmista ja sekä ahdistuksesta että masennuksesta.

– Meidän täytyy selvittää näiden moninaisten oireiden mekanismi, totesi tutkimusta johtanut Oxfordin yliopiston professori Paul Harrison.

– Se on välttämätöntä, jotta voimme estää tai hoitaa koronaviruksen aiheuttamia pitkäaikaisia seurauksia.

Lue myös:

    Uusimmat