Muutos voimaan: Koronakaranteeniin voi joutua jatkossa yhä useampi – altistuneita etsitään jatkossa tiheämmällä seulalla

HUSin alueella korona-altistuksen raja-aika muuttuu 48 tuntiin – lääkäri ennakoi karanteenimääräysten kasvua 4:30
Lääkäri ennakoi MTV Uutiset Livelle karanteenimääräysten kasvua.

Koronavirustartunnan saaneen henkilön lähikontaktit kartoitetaan tästä päivästä lähtien pidemmältä ajalta. Lääkäri ennakoi karanteenimääräysten kasvua.

Tästä päivästä lähtien Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella koronavirukselle altistuneiksi ihmisiksi luokitellaan ne henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen ihmisen kanssa 48 tuntia ennen viruksen ensioireiden alkamista. Aiemmin altistusrajana on pidetty 24 tuntia.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kertoo, että muutos tulee lisäämään altistuneiksi katsottujen ihmisten määrää ja sitä kautta yhä useampi asetetaan karanteeniin. 

– Kaikki ne ihmiset, jotka ovat olleet vähintään 15 minuutin ajan, alle kahden metrin etäisyydellä tai muuten suljetussa tai rajatussa sisätilassa, yhdessä koronaviruksen saaneen kanssa, lasketaan tartunnalle altistuneeksi ja lähikontakteiksi. Heidät asetetaan karanteeniin. Tässä korostuvat nyt turvavälit ja maskit, jotka pienentävät tartunnan riskiä, Lukkarinen kertoo.

– Jos esimerkiksi maanantaina alkavat oireet ja henkilöllä todetaan koronavirustartunta, ulottuu tartunnalle altistuneiden määrä lauantaihin ja sunnuntaihin eli koko viikonlopun sosiaalisiin kuvioihin. On tärkeää, että ihmiset muistavat yhä tarkemmin omat menonsa.

Selkeyttää tartunnan jäljitystä

Käytäntö on otettu tänään käyttöön HUS:in alueella, ja tulee Lukkarisen tietojen mukaan valtakunnalliseksi toimintamalliksi ensi viikon aikana. Lukkarinen näkee, että toimintamalli selkeyttää jäljitystä.

– Oireiden alkua voi olla vaikea määrittää tarkasti. Milloin nenä alkoi vuotamaan ja oliko kurkku karhea jo yöllä ennen nukkumaanmenoa vai vasta aamulla herätessä, Lukkarinen havainnollistaa. 

Aiemmin 48 tunnin alistuksen aikarajaa on käytetty tilanteissa, joissa täysin oireettomalla ihmisellä on todettu koronavirustartunta, eikä selkeää taudin alkamisajankohtaa ole voitu määrittää.

Lue myös:

    Uusimmat