Pitääkö viiden päivän sääntö vielä paikkansa? Ylilääkäri kertoo, milloin koronan saanut voi mennä työpaikalle

Uutiset minuutissa: THL suosittelee ikääntyneille ja riskiryhmille uutta koronarokotusta syksyllä 1:16
Uutiset minuutissa: Keiden kannattaa ottaa syksyllä uusi koronarokote?

Korona tulisi muiden hengitystieinfektioiden tapaan sairastaa kotona. Töihin tai kouluun voi voinnin niin salliessa kuitenkin palata jo ennen kuin oireiden alkamisesta on kulunut viisi päivää.

Joka viikko tuhannet suomalaiset saavat koronavirustartunnan. Koko epidemian aikana vahvistettuja tapauksia on ollut lähes 1,3 miljoonaa. Viime viikolla sairaalahoidossa oli lähes 600 koronapotilasta.

Rokotuksista ja sairastetuista taudeista saatu immuniteetti suojaavat vakavalta taudilta, mutta eivät itse tartunnalta. Korona leviää ensisijaisesti sairastuneen yskiessä tai aivastaessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että koronaan sairastunut välttää perheen ulkopuolisia kontakteja vähintään viisi päivää oireiden alkamisesta tai oltuaan oireeton vähintään kaksi päivää. Mikäli ainut oire on haju- tai makuaistin muutos tai ärsytysyskä, ei eristystä tarvitse jatkaa.

THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg kertoo, että töihin tai kouluun voi palata yleensä jo siinä vaiheessa, kun kuume on laskenut, oireet selvästi vähentyneet ja yleisvointi sallii arjessa jaksamisen. Työpaikat voivat antaa myös omia ohjeistuksia asiaan liittyen.

Varsinainen eristys sen sijaan on tartuntatautilääkärin määräämä päätös. Eristyksen kesto arvioidaan oireiden vakavuuden mukaan. Enintään eristysaika on 20 päivää, mikä voi tulla kyseeseen esimerkiksi voimakkaasti immuunipuutteisten sairaalahoidossa olevien potilaiden kohdalla.

Karanteeniin voivat joutua koronalle altistuneet sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät, joiden suoja infektiota vastaan on puutteellinen tai jotka ovat hoitaneet koronapotilasta ilman asiaankuuluvia suojavälineitä.

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? Katso vastaus videolta. Juttu jatkuu videon alla.

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? 3:20
KATSO VIDEO: Sairausloma ei estä sellaisia toimintoja, jotka eivät vaaranna sairautta tai siitä paranemista, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.

Milloin koronatestiin?

Viimeisen vuoden aikana koronan kotitestit ovat olleet kovassa käytössä, vaikka ne eivät sataprosenttisen varmoja tuloksia annakaan.

– Koronan kotitestin voi kukin halutessaan tehdä, mutta se ei ole välttämätöntä, Hannila-Handelberg kertoo sähköpostivastauksessaan.

Taudinaiheuttajalla ei ole juuri vaikutusta siihen, kuinka pitkään sairastuneen tulisi vältellä kotitalouden ulkopuolisia kontakteja.

– Suurimmassa osassa ylähengitystieinfektioita taudinaiheuttaja jää epäselväksi. Kuten yleensäkin flunssien kohdalla suositellaan sairastamaan kotona, Hannila-Handelberg sanoo.

Viralliseen testiin tulisi hakeutua, jos oireet ovat vakavia tai potilas kuuluu korkean riskin ryhmään tai on raskaana. Toisinaan myös työmatkailijoita, joiden matkustusmaa vaatii saapujilta negatiivista testitulosta, voidaan joutua Hannila-Handelbergin mukaan testaamaan.

Pitääkö maskia vielä käyttää?

Kasvomaski suojaa ihmisiä pisaroiden välityksellä leviäviltä tartunnoilta.

Yleisestä maskisuosituksesta luovuttiin huhtikuussa, mutta edelleen kasvosuojusta voi käyttää niin halutessaan. Maski voi olla hyvä pukea silloin, jos joutuu sairaana lähtemään kauppaan tai muihin paikkoihin, joissa on paljon ihmisiä pienessä tilassa.

Lisäksi esimerkiksi sairaaloilla ja vanhusten hoitolaitoksilla voi olla omia ohjeistuksiaan kasvomaskien käytöstä.

Koronarokotteella voi olla yhteys vyöruusuun – katso alla olevalta videolta viheliäiseen tautiin sairastuneen Karin tarina.

Koronarokotteella voi olla yhteys vyöruusuun – Kari kertoo tarinansa 7:24
KATSO VIDEO: Koronarokotteella voi olla yhteys vyöruusuun – Kari kertoo tarinansa.

Lähteinä myös: THL 1 & 2

Lue myös:

    Uusimmat