Vapaus koittaa vihdoin! Näin koronarajoitukset poistuivat tänään

1:31
Katso myös: Näin Tapahtumateollisuuden johtaja Maria Sahlstedt reagoi koronarajoitusten poistumisiin.

Kokoontumisrajoituksia koronapandemian vuoksi ei Suomessa enää tästä päivästä alkaen ole. Vapautta tuo myös maskisuosituksen uusi käytäntö sekä ravintolarajoitusten höllääminen.

Aivan täydellistä niin sanottua vapauden päivää ei tänään silti vielä nähdä, sillä se koittaa vasta, kun hallituksen asettama tavoite 80 prosentin rokotekattavuudesta yli 12-vuotiailla täyttyy.

MTV Uutiset kokosi Suomesta nyt poistuvat koronarajoitukset.

Maskit omaan harkintaan

THL:n ja STM:n koronainfossa kerrottiin eilen jokaista suomalaista kiinnostava uutinen maskeista. Pääohje kuuluu, että maskin käyttöä ohjaa ennen kaikkea tästä eteenpäin oma harkinta.

THL suosittelee kuitenkin suosittelee yhä maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Myös erityisesti julkisessa liikenteessä on THL:n mukaan yhä suotavaa käyttää maskia. Matkustajamäärien ennakoidaan kasvavan nopeastikin kuun puolivälissä, kun valtakunnallinen etätyösuositus päättyy 15.10.

Ravintolarajoituksia höllättiin

Myös valtioneuvoston säätämä asetus ravintolarajoituksista astui tänään voimaan. Suurimmat muutokset koskevat leviämisalueita, joissa asiakasmääriä tai anniskelu- ja aukioloaikoja ei enää rajoiteta.

Koronaviruksen leviämisalueiksi yhä määritellyillä seuduilla ravintolarajoitukset pysyvät voimassa, tosin hieman löysempinä.

Maakunnista leviämisalueita ovat Varsinais-Suomi, Etelä-Karjala, Pohjanmaa ja Satakunta.

Uudellamaalla leviämisvaiheen rajoitukset ovat voimassa enää Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Ravitsemisliikkeiden anniskelu on leviämisvaiheen alueilla sallittu klo 07–24 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05–01. Ajat pitenevät tunnilla aiemmista rajoituksista.

Ravintola-ala ja keikkajärjestäjät ovat vaatineet rajoitusten purkua, koska esimerkiksi tapahtuma-alan kaikki kokoontumisrajoitukset puretaan huomenna.

MTV uutisten tietojen mukaan ravintoloiden toimintaa on määrä rajoittaa tautitilanteen mukaan ainakin siihen asti, kunnes rokotekattavuus nousee 80 prosenttiin.

Karaoke soimaan!

Valtioneuvoston määräämä karaoke- ja tanssikielto jäi tänään historiaan, myös leviämisalueilla.

Pikkujoulukauden railakkuutta suitsitaan silti yhä leviämisalueiden ravintoloissa. Niissä ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on vastaavasti sisä- ja ulkotiloissa käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Leviämisalueiden ravitoloiden kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita.

Ei enää kokoontumisrajoituksia

Merkittävä virstanpylväs saavutettiin tänään myös tapahtuma-alan kokoontumisrajoitusten osalta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia, joten Suomessa ei ole enää voimassa Avien määräämiä kokoontumisrajoituksia.

Tartuntatautilain edellyttämät hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden.

Käytännössä hygieniavaatimukset edellyttävät korostettua siivoamista, mahdollisuutta käsien puhdistamiseen ja asiakaspaikkojen sijoittamista riittävän etäälle toisistaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja