Karanteeniin joutuminen ulkomailla voi tulla kalliiksi – näin matkaan kannattaa varautua

Espoolainen Hanna joutui koronakaranteeniin työmatkallaan Espanjassa – näin matkatoimistot auttavat suomalaisia koronan armoilla 5:38
Video: Espoolainen Hanna joutui koronakaranteeniin työmatkallaan Espanjassa. katso videolta lisää.

Ulkomailla on tällä hetkellä jumissa lukuisia suomalaisia koronaan sairastuneita tai taudille altistuneita. Kuka karanteeniin joutuneen ylimääräisen "loman" sitten maksaa, ja auttaako esimerkiksi ulkoministeriö kotimatkan järjestelyissä?

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Maailma on ollut pitkän tauon jälkeen rajatusti avoinna matkalaisille muutaman kuukauden. Koronarajoitukset ovat kuitenkin monin paikoin tiukat – ja jos matkalla sairastuu koronaan tai altistuu sille, lomailu ja haave kotimatkasta tyssäävät yleensä siihen.

Karanteenia ei voi ulkomailla välttää

Finnairin ja Aurinkomatkojen tiedossa on parhaillaan useita karanteeniin ulkomailla joutuneita suomalaisia. Myös ulkoministeriölle on tullut monia kyselyitä asiasta. 

Karanteenia ei voi ulkoministeriön mukaan välttää, jos kyseisen maan viranomaiset ovat sellaisesta päättäneet; Suomi ei voi tällöin vaikuttaa asiaan. 

Muutamia suomalalaisia on ministeriön mukaan joutunut ulkomailla myös sairaalahoitoon koronan takia. 

– Ulkoministeriölle tulee tieto ulkomailla sairaalassa olevista potilaista vain, jos he itse tai heitä hoitava sairaala on ministeriöön tai edustustoon yhteydessä, UM:stä kerrotaan MTV Uutisille sähköpostitse. 

– Tiedossamme kuitenkin on, että suomalaisia matkailijoita on sairastunut koronaan ulkomailla ja joutunut myös sairaalahoitoon.

Kustannukset maksettava itse

EU-maissa suomalaisilla on oikeus saada julkisen sairaanhoidon piirissä välttämätöntä paikallista sairaanhoitoa Kelasta saatavalla eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Karanteenista aiheutuvat majoitus- ja sairaalakulut matkailija joutuu ulkoministeriön mukaan itse maksamaan, ellei hänellä ole asianmukaista vakuutusta.

– Ulkoministeriö ei voi koskaan maksaa eikä taata suomalaisten sairaalalaskuja. Se ei myöskään järjestä kotiutuksia. Suosittelemme aina ottamaan matkavakuutuksen. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa myös se, mitä kaikkea matkavakuutus korvaa, UM:stä todetaan.

– Esimerkiksi ambulanssilennon kustannukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Korona on ruuhkauttanut Finnairin asiakaspalvelun 3:37

UM antaa neuvoja ja apua

Millaista apua ulkoministeriö koronan vuoksi vaikeuksissa olevalle suomalaiselle sitten tarjoaa?

– Ulkoministeriö ja myös muut viranomaiset, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja rajavartiolaitos, antavat neuvoja ja ohjeita matkailijoille muun muassa omilla verkkosivuillaan. 

– Hätätilanteessa matkailija voi olla yhteydessä Suomen suurlähetystöön tai ulkoministeriön päivystyskeskukseen. On hyvä kuitenkin huomata, että ulkoministeriö tai Suomen edustustot eivät voi vaikuttaa toisen valtion viranomaisen päätöksiin. Ulkoministeriön mahdollisuus auttaa vaikeuksiin joutunutta on pandemiatilanteessa varsin rajallinen.

Pakettimatkalla auttaa matkanjärjestäjä

Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Mari Kanerva ja TUI:n tiedotusjohtaja Laura Aaltonen kertovat, että pakettimatkoilla karanteenitilanteet selvitetään aina tapauskohtaisesti. 

– Tällaisissa tilanteissa tulee aina noudattaa kohdemaan viranomaisohjeita. Me matkanjärjestäjänä voimme auttaa näiden selvittämisessä ja asiakkaiden ohjeistamisessa, Kanerva kertoo.

– Joissain kohteissa karanteeni on omassa hotellihuoneessa, joissakin kohteissa erillisessä karanteenihotellissa tai sairaalassa, Aaltonen toteaa.

Matkustusilmoitus kannattaa tehdä

Noin 34 000 ihmistä on tehnyt tällä hetkellä vapaaehtoisen matkustusilmoituksen ulkoministeriölle. Heistä noin 25 000 on ulkomailla pysyvästi asuvia.

Aurinkomatkoilla ja TUI:lla on ulkomaan kohteissa parhaillaan tuhansia asiakkaita. Suurin osa Aurinkomatkojen asiakkaista lomailee Kanariansaarilla. TUI:n asiakkaita on myös Thaimaassa, Kap Verdellä, Meksikossa ja Egyptissä.

Ulkoministeriö toivoo kaikkien matkalle lähtijöiden tekevän matkustusilmoituksen, koska sen avulla ministeriö saa heihin yhteyden esimerkiksi kriisitilanteessa.

Ulkoministeriön muistilista matkaan lähtijöille

Eri maissa toteutettavat rajoitukset voivat muuttua nopeasti. Jos matkustat, muista vähintään seuraavat asiat.

  • Matkustusilmoitus

– Matkustusilmoitus on syytä tehdä aina, koska tällä tavoin UM voi tarvittaessa olla yhteydessä sinuun. Voit tehdä ilmoituksen myös ulkomailla ollessasi.

  • Matkavakuutus

– Ulkoministeriö suosittelee aina ottamaan matkavakuutuksen. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava.

  • Maahantulosäännökset 

– Useat maat rajoittavat maahan saapuvaa matkustajaliikennettä, ja voimassa voi olla myös esimerkiksi poikkeuksellisia viisumisäännöksiä.

– Varmista ajantasaiset maahantulosäännökset kohdemaan viranomaisilta. Useat maat edellyttävät negatiivista koronatestitulosta tai todistusta jo sairastetusta covid-19 -taudista maahan pääsemiseksi.

– Matkalle lähtijän tulee itse selvittää todistukseen liittyvät vaatimukset.

  • Maakohtaiset rajoitukset

– Useilla mailla on käytössä karanteenimääräyksiä, joita on noudatettava. Karanteeneja voidaan ulkomailla määrätä eri perustein ja alemmalla kynnyksellä kuin Suomessa.

– Ulkona liikkumista voidaan rajoittaa ja hengityssuojainten käyttö voi olla pakollista. Myös lentoyhtiöillä ja lentokentillä saattaa olla omia vaatimuksia lennolle pääsemiseksi. 

– Maan sisällä voi olla rajoituksia lentoliikenteessä ja muussa julkisessa liikenteessä. Lentokenttätoiminnassa sekä kauttakulkuliikenteessä voi olla erilaisia ehtoja ja asiakirjavaatimuksia.

– Myös useiden palveluiden saaminen voi olla rajoitettua. Ravintolat, hotellit, museot, nähtävyydet ja muut suurelle yleisölle tarkoitetut paikat, kuten puistot, voivat olla suljettuina.

– Rajoitusten rikkomisesta saattaa seurata sanktioita.

  • Terveydenhuolto ja terveyteen liittyvät määräykset

– Sairaustapauksessa hoitoon pääsy ulkomailla voi paikallisen terveydenhuollon kuormittumisen vuoksi olla vaikeaa.

– Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Osassa maita suojamaskeja on pakollista käyttää sekä kuumemittaukset ja koronatestit ovat pakollisia.

– Myös karanteenisäännöt voivat poiketa merkittävästi Suomen karanteeniohjeistuksesta.

Kun palaat Suomeen, noudata THL:n suosituksia. 


Lue myös:

    Uusimmat