Lapissa ulkomaalaisia koronakarkureita – tiedossa useita tapauksia, joissa turisti on palannut kotimaahansa luvatta

Turistit ovat laiminlyöneet karanteenisäädöksiä Lapissa – johtava lääkäri kertoo miten asiaa hoidetaan 10:35
Katso video: Näin johtava lääkäri kommentoi karanteenisäännöksien laiminlyöntejä MTV Uutiset Livelle.

Inarin johtava lääkäri Outi Liisanantti kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, että ilmiö karanteenisäännöksien rikkomisesta on huomattu lähinnä ulkomaalaisten turistien keskuudessa.

Suomalaiset ovat hänen näkemyksensä mukaan noudattaneet karanteeneja tunnollisemmin.

Tiedossa on ainakin kuusi tapausta, joissa turisti on palannut takaisin kotimaahansa luvatta. Tarkkaa lukua karanteenin rikkojien määrästä Liisanantti ei osaa sanoa, mutta tapaukset ovat poliisin selvityksessä.

– Poliisille on tehty ilmoitus kadonneista henkilöistä, ja on poliisin tehtävä hoitaa asiaa siitä eteenpäin.

Liisanantin tietoon on tullut, että vastaavia tapauksia on todettu myös ainakin Rovaniemellä. Lappiin odotettiin joulun ajaksi jopa 150 000 ulkomaalaista turistia. 

Eilen 40 prosenttia tartunnoista oli ulkomaalaisilla

Positiivisia testituloksien määrä Inarissa ulkomaalaisten keskuudessa vaihtelee päivittäin. Kokonaisuudessaan ulkomaalaisten turistien osuus kaikista todetuista koronatartunnoista on lomasesongin aikana ollut muutaman prosentin luokkaa.

– Eilen oli poikkeuksellisen paljon, noin 40 prosenttia, tartunnoista todettiin ulkomaalaisilta, mutta luku vaihtelee päivittäin.

Liisanantin mukaan ulkomaalaiset turistit ovat pääsääntöisesti olleet yhteistyökykyisiä ja noudattaneet tunnollisesti ohjeistuksia.

Tilanne rauhottumaan päin

Vilkkaimpana sesonkina joulupyhien aikaan majoitustilaa karanteeniin joutuneille oli hyvin vähän, mikä osaltaan aiheutti ongelmia koronan leviämisen hillitsemisessä.

Vaikka Lapin lomakohteissa on edelleen ruuhkaista, Liisanantti arvioi majoituskapasiteetin riittävän nyt jo paremmin karanteeniin joutuville. 

– Ehkä pikkuisen pystyy nyt jo vapaammin hengittämään. Toivottavasti ollaan paremmalla puolella. 

Liisanantti katsoo uudet rajoitukset  välttämätömiksi vallitsevassa koronatilanteessa.

– Itse kyllä toivotan tervetulleiksi nämä tiukemmat rajaturvallisuusmääräykset, jotka astuivat eilen voimaan.

Tartuntaluvut ovat kokonaisuudessaan pysyneet Lapissa toistaiseksi kohtuullisen alhaalla, mutta seuraava turistiaalto on kuitenkin odotettavissa jo pian. Lapissa eletään nyt päivä ja viikko kerrallaan. Koronattomista keväthangista ei uskalleta vielä haaveilla.

– Yritetään terveydenhuollon henkilökuntaa ja voimavaroja tsempata päivästä toiseen ja ensi viikkoon. Se on se perspektiivi, jolla nyt joudutaan elämään.

Vielä ei ole tietoa, mikä osuus todetuista tartunnoista on etelämpänä valtavirukseksi kasvanutta omikron-muunnosta. 

Lapin koronakarkureista kertoi ensimmäisenä Yle

Lue myös:

    Uusimmat