Hallitus purki suositukset: kotimaassa voi taas matkustaa alkaen heti tästä päivästä alkaen

3:17
Kotimaan matkailua ei tarvitse enää välttää, tässä uudet ohjeet!

Kotimaassa voi matkailla tästä päivästä alkaen, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita, hallitus linjasi puoli kuuden jälkeen illalla julkaistussa tiedotteessa.

– Kotimaanmatkailun avaaminen on järkevä päätös. Matkailusta vastaavana ministerinä koen tärkeäksi saada Suomen matkailun ja talouden taas käyntiin, tietenkin turvallisuus edellä. On selvää, että matkailusektori on kärsinyt koronasta ja tilannetta voidaan helpottaa kotimaanmatkailun avulla. Koska tauti ei vielä ole ohi, vetoan sekä matkailijoihin että matkailuyrittäjiin siinä, että teemme kaikki osamme turvallisen matkailun puolesta, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedottaa.

Hallitus arvioi, että nykyisessä epidemiatilanteessa kotimaanmatkailu ei lisää merkittävästi epidemian leviämistä eikä ylikuormita kohdealueiden terveydenhuoltoa. Hallitus kuitenkin muistuttaa, että tilanteen nopeisiin alueellisiin riskitason muutoksiin on varauduttava.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat yhdessä laatineet välittömästi voimaan astuvat ohjeet turvallisesta kotimaan matkailusta. Voit tutustua ohjeisiin yksityiskohtaisemmin tässä. Matkailuyritykset ja matkailijat ovat vastuussa ohjeistuksen noudattamisesta ja soveltamisesta omaan toimintaansa.

Pese kätesi, älä matkusta sairaana

Ohjeiden kenties olennaisin kohta on kaiken matkustamisen välttely sairaana. Oireiden ilmaantuessa tulee olla välittömästi yhteydessä oleskelupaikkakunnan terveydenhuoltoon. Riskiryhmään kuuluvien on hyvä keskustella matkustamisesta lääkärinsä kanssa.

Hallitus korostaa yhä, että tarpeettomia fyysisiä kontakteja tulee välttää, ja matkalla on kevään malliin huolehdittava käsi- ja yskimishygieniasta.

Matkailuyrityksiä hallitus kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota siivoukseen sekä henkilökunnan kouluttamiseen.

– Jos matkailuyrityksessä todetaan koronavirustartunta, vastaa tartunnanjäljitystyöstä sen kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, jonka alueella matkailija oleskelee tai matkailuyritys sijaitsee, valtioneuvoston tiedotteessa sanotaan.

Matkustamista ulkomaille suositellaan edelleen välttämään muista kuin välttämättömistä syistä. STT kertoo, että Viro höllensi torstaina rajoituksiaan niin, että Suomen kansalaisten ei tarvitse enää hakeutua 14 päiväksi karanteeniin matkustaessaan Viroon. Perjantaina Kreikka kertoi muun muassa uutistoimisto AFP:n mukaan, että se sallii Suomen ja 28 muun maan kansalaisten matkustavan Kreikkaan 15. kesäkuuta lähtien.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja