Mitä tehdä, jos itse ahdistuu edelleen koronasta ja läheiset eivät? Psykoterapeutti vastaa

Testasimme: Voiko koronan kotitestin tuloksen väärentää positiiviseksi? 0:49
KATSO MYÖS: Voiko koronan kotitestin tuloksen väärentää positiiviseksi? Toimitus testasi!

Psykoterapeutti kertoo Healthline-sivustolle, miten ilmaista läheisille, että haluat koronarajoituksien höllentymisestä huolimatta pitää tiettyä etäisyyttä muihin.

Koronarajoituksien lieventäminen on monelle oikea ilon ja onnen päivä, mutta toisia rajoituksista luopuminen voi ahdistaa. Healthline-sivuston haastattelema psykoterapeutti Gillian Fagan kertoo, miten voit asettaa itsellesi mukavat rajat pitäen mielesi mukaista etäisyyttä muihin.

Ihmiset voivat käsittää turvallisuuden eri tavoin

Rajoitusten höllennyttyä saatat kokea olosi ahdistuneeksi, kun kaveri ehdottaa yksille menoa, kutsuu sinut juhliin tai yrittää halata. Tällainen toiminta saattaa saada sinut tuntemaan olosi turvattomaksi. Olet kenties huolissasi siitä, että he vaarantavat tällä tavoin sinun terveytesi.

– Tässä vallitsevassa tilanteessa kaikilla on hieman erilainen käsitys siitä, mikä on turvallista ja mikä ei. Sinun on tärkeää tiedostaa omat rajasi ja miettiä, kuinka ilmaista ne etenkin niille läheisillesi, jotka eivät pidä fyysistä etäisyyttä samalla tavalla kuin sinä, Fagan kertoo.

– Rajoilla tarkoitetaan sääntöjä ja rajoituksia, joita asetamme itsellemme fyysisesti ja henkisesti ja ihmissuhteisiimme. Valtaosa meistä luo ne tiedostamattaan, joten kaikilla ei ole samanlaisia rajoja.

1. Määrittele itsellesi, mitkä ovat sinun rajasi

Jos tietyt tilanteet läheisten kanssa saavat sinut ahdistumaan, vihastumaan, turhautumaan tai tuntemaan olosi turvattomaksi, on aika asettaa rajat. Alkuun kannattaakin miettiä, mitä ne omalla kohdalla itse asiassa tarkoittavatkaan.

– Saatat kenties päättää, ettet tapaa muita ihmisiä tai että treffaat heitä vain ulkosalla tai vain kasvomaskia käyttäen. Eri ihmisillä on erilaiset rajat, joten omien rajojen tiedostaminen auttaa sinua viestimään niistä muille, Fagan kertoo.

– Omien rajojen hahmottamiseksi kannattaa tarkastella omia tunteita, hän vinkkaa.

Kun turvarajat ovat omassa mielessä jotenkin saaneet muotonsa, kannattaa opetella ilmaisemaan ne muille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että voit koettaa sanoa toiselle: ”Tämä kaikki tuntuu nyt häkellyttävältä ja haluaisin ottaa rauhallisesti. Seuraan ohjeistuksia." Tämä voi auttaa toisia ymmärtämään sinun näkökantasi.

Tärkeää on selvittää itse, mikä tuntuu sinusta turvalliselta ja olla proaktiivinen noiden rajojen asettamisessa. Siten läheisesi tietävät, miten voivat auttaa sinua tuntemaan olosi mukavaksi ja turvalliseksi.

2. Ilmaise kantasi minä-muodossa

Muiden kanssa kommunikoidessa olisi hyvä ilmaista toisille, miten jonkin tilanteen kokee. 

– Minä-muotoisia ilmaisuja käyttäessäsi et esitä syytöksiä vaan kerrot selkeästi tuntemuksistasi, Fagan kertoo.

Näitä lauseita voi hyödyntää esimerkiksi silloin, jos kaveri vaatii sinua mukaan syömään ravintolaan etkä koe olevasi siihen valmis. Voisit yrittää sanoa hänelle seuraavaa: ”Arvostan ystävyyttämme enkä halua tämän vaikuttavan siihen. Arvostaisin todella paljon sitä, jos pystyisit kunnioittamaan rajojani.”

3. Muista, että on ok sanoa ei

Jos sinusta tuntuu, ettet ole valmis illanviettoihin tai muihin kokoontumisiin, ei sinun tarvitse antaa paineelle periksi. Fagan muistuttaa, että voit ihan hyvin kieltäytyä.

4. Kerro rajasi hyvissä ajoin

Omien rajojen tiedostamisen ja niistä kertomisen ohella on tärkeää myös selvittää, mikä sinun läheisistäsi tuntuu mukavalta. Näin voidaan avata tietä toisia arvostavalle keskustelulle.

– Se, että kysyt läheisiltäsi, mitkä heidän rajansa ovat ja miten voisit tukea heitä, avaa tietä kommunikoinnille ilman konfliktia, Fagan kertoo.

Johdonmukaisuus on tässä avainasemassa.

– Toimi johdonmukaisesti. Mikäli rajasi ovat erilaiset eri ihmisten seurassa, selvitä, mistä se johtuu. Näin voit käsitellä ihmisten odotuksia. Saatat joutua toistamaan uudelleen omat rajanvetosi. Tee se jämäkästi mutta myötätuntoisesti, Fagan ohjeistaa.

5. Kommunikoi toisten kanssa myötätuntoisesti

Pieni ripaus empatiaa ja välittämistä voi kantaa pitkälle.

– On tärkeää keskustella toisia arvostaen ja tuomitsematta niin, että kaikki voivat sanoa mielipiteensä, vaikka olisittekin eri mieltä, Fagan kertoo.

Kun keskustelette rajoistasi, muista kysyä toisilta, mitkä ovat heidän rajansa. Osoita kiitollisuutta, kun sinun rajasi huomioidaan.

– Pienillä myötätunnon eleillä voi olla iso vaikutus. Kiitä toista, kun hän tulee tapaamaan sinua maski kasvoillaan.

– On tärkeää osoittaa, että olemme kiitollisia toisten toimiessa kuten toivomme.

6. Pidä huolta, ettei stressiä kerry liiaksi

Fagan muistuttaa myös eräästä asiasta: voit hallita vain itseäsi.

Stressillä on havaittu olevan monenlaisia epäedullisia vaikutuksia terveyteen, kuten kuukautiskiertoon ja suoliston toimintaan. Yritä siis rentoutua ja vähentää stressiä siinä määrin kuin se näinä aikoina on mahdollista. 

Paras tapa rentoutua on kunnioittaa omia tunteita, asettaa rajat ja pysyä niissä. Jos stressin vähentäminen tarkoittaa tiettyjen tilanteiden tai henkilöiden välttelemistä, se on täysin ok.

Lähde: Healthline

Lue myös:

    Uusimmat