Suhtautuvatko ystäväsi tai perheesi koronavirukseen välinpitämättömästi? Asiantuntijat kertovat, miten voit saada heidät ymmärtämään tilanteen vakavuuden

Miten korona vaikuttaa kotimaisiin ravintoloihin? Keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo tunnelmia 3:28
Ravintola Oran keittiömestari Sasu Laukkonen kertoo miten koronavirus on iskenyt kotimaisiin ravintoloihin.

Kaikki eivät ota koronavirusta ja sen vuoksi määrättyjä rajoitteita yhtä vakavasti kuin toiset. Joidenkin suhtautuminen vallitsevaan tilanteeseen voi olla pahimmillaan välinpitämätön.

Läheisen välinpitämätön suhtautuminen koronavirukseen voi aiheuttaa huolta hänen ja kanssaihmisten terveydestä.

Asiantuntijat ovat jakaneet vinkkinsä, miten puhua aiheesta läheiselle, joka ei ota koronavirukselta suojautumista tosissaan. Aiheesta uutisoi Huffington Post.

– Jotkut ihmiset voivat olla immuuneja paniikille, vaikka he eivät ole immuuneja COVID-19-virukselle. Kun tämä yhdistetään syvälle juurtuneeseen vapaudentunteeseen, lopputulos voi olla vaarallinen, sanoo psykologi Shane G. Owens.

– Emme pidä siitä, että meille sanotaan, mitä saamme tai emme saa tehdä, Owens jatkaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Älä tuomitse läheistäsi

Ilmaise mielipiteesi selkeästi ja suvaitsevaisesti. Owens suosittelee tuomaan asiat esille omien tunteidensa kautta: esimerkiksi “olen huolissani sinun ja muiden terveydestä” saattaa toimia paremmin kuin “sinun pitäisi tehdä enemmän viruksen leviämisen estämiseksi”.

Kerro läheisellesi luotettavista lähteistä saatuja faktoja. Jotkut ottavat neuvosta vaarin helpommin, kun taas toiset kaipaavat enemmän tietoa ja perusteluja.

Owensin mukaan tärkeintä on, että ihminen saa itse päättää, miten toimii, tiedostaen vastuunsa ja tekojensa seuraukset.

Lähesty keskustelua lämpimästi

Usein erimielisyyksistä puhuttaessa unohtuu miettiä, miten asiaa kannattaa lähestyä.

– Yritä saada viestisi perille niin, että asian ydin tulee selville: välität läheisesi turvallisuudesta ja terveydestä. Haluat tehdä oman osuutesi kertomalla sen hänelle, neuvoo perheterapeutti Liz Higgins.

Kerro läheisellesi, että haluaisit puhua hänen kanssaan jostakin tärkeästä, kun hänelle sopii.

– Kysy, voitko keskustella hänen kanssaan aiheesta, äläkä vain väijytä häntä, Higgins sanoo.

Keskity asioihin, joista läheisesi välittää

Jos läheisesi ei välitä koronaviruksen takia asetetuista rajoituksista, koita käsitellä aihetta niiden asioiden kautta, joista hän välittää.

– Kukaan ei pidä siitä, että meitä käsketään tekemään jotakin. Sen sijaan että käsket jotakuta muuttamaan käytöstään, keskity asioihin, jotka ovat hänelle prioriteetti, neuvoo psykiatri Nikole Benders-Hadi.

– Hänellä voi olla huolia esimerkiksi riskiryhmään kuuluvasta läheisestä tai pandemian pitkäaikaisvaikutuksista talouteen.

Puhuessasi aiheesta läheisellesi tärkeiden asioiden kautta voit saada hänet ymmärtämään, että kaikkien terveys on tällä hetkellä tärkeintä ja pandemian suitsemiseksi määräyksiä tulisi noudattaa.

Vertaa koronavirusta aiemmin riehuneisiin epidemioihin

Läheisesi voi olla sitä mieltä, ettei koronavirus ole vakava tauti. Jos kyseessä on esimerkiksi isovanhempasi, ovat he voineet kokea maailmalla aiemmin levinneitä epidemioita. Tällöin voit verrata koronavirusta niihin.

Myös nuorten kanssa keskustellessa voi tuoda esille aiemmin esiintyneet epidemiat ja pandemiat.

– Muistuta ihmisiä siitä, että henkilökohtaiset uhraukset ovat tarpeellisia suuremman edun varjelemiseksi, sanoo parisuhde- ja perheterapeutti Virginia Gilbert.

– Vanhemmat ikäluokat, jotka ovat eläneet Suuren laman, toisen maailmansodan ja muiden pandemioiden aikaan luultavasti ymmärtävät, että elämässä on muutakin tärkeää kuin oma onnellisuus. Nuoret vasta opettelevat ymmärtämään tätä, Gilbert sanoo.

Voit tarvittaessa itse määritellä rajoja

On vaikeaa löytää ihmistä, joka olisi täysin samalla aaltopituudella sen suhteen, millaisella varovaisuudella virukseen tulisi suhtautua. Jos läheisesi ei ymmärrä pointtejasi eikä suostu muuttamaan käytöstään, voit itse määritellä joitain rajoja.

Voit esimerkiksi kieltää heiltä lastenlasten tapaamisen toistaiseksi ja ottaa itse fyysistä etäisyyttä.

– Kun olet yrittänyt tehdä asiasi selväksi, voitte kokeilla, miten saatte asiat toimimaan eri näkemyksistä huolimatta, sanoo terapeutti Marie Land.

Kerro, että rajoitukset tuntuvat vaikeilta sinustakin

Kaikki tuntevat nahoissaan koronaviruksen haittavaikutukset: myös ne, jotka käyttäytyvät viruspandemiaa kohtaan välinpitämättömästi. Osoita läheistäsi kohtaan empatiaa: sinua harmittavat rajoitukset luultavasti yhtä paljon kuin häntäkin.

– Eristäytyminen on hankalaa. Tykkäämme olla toisten ihmisten ympärillä. Etenkin lapsiperheiden on yhä vaikeampaa pidättäytyä muiden kanssa leikkimisestä tai isovanhempien tapaamisesta, sanoo Shane G. Owens.

– Tämä vaikuttaa meihin kaikkiin, Owens summaa.

Lue myös:

    Uusimmat