FBI:n käyttäytymisasiantuntija paljastaa: Näin saat ihmiset pitämään sinusta!

Uusien ihmisten tapaaminen voi olla vaivaannuttavaa – varsinkin, jos sinulle on erityisen tärkeää, että he pitävät sinusta. FBI:n entinen käyttäytymisanalyysiohjelman päällikkö paljasti Time-lehdelle keinot, joilla saat ihmiset pitämään sinusta.

Mikä on paras tapa rakentaa hyvä suhde ja herättää luottamusta? Miten olen hyvä kuuntelija? Entinen FBI:n käyttäytymisanalyysiohjelman päällikkö Robin Dreeke kertoo seitsemän keinoa, joilla saat ihmiset pitämään sinusta.

1. Kuuntele toisen mielipiteitä ja ajatuksia tuomitsematta

Kysy ja kuuntele. Älä tuomitse. Kukaan, sinäkään, ei halua joutua tuomituksi mielipiteidensä, ajatustensa tai tekojensa vuoksi.

– Tämä ei tarkoita, että sinun tulee olla kaikesta samaa mieltä. Toisen ihmisen hyväksyminen vaatii aikaa ymmärtää hänen tarpeensa, halunsa, unelmansa ja tavoitteensa, Dreeke sanoo.

Jos olet jyrkästi eri mieltä kohtaamasi ihmisen kanssa, Dreeke neuvoo kysymään lisää. ”Tuopa on mielenkiintoinen ajatus. Auta minua ymmärtämään. Miten päädyit siihen?

Näin et tuomitse, vaan osoitat kiinnostusta. Ihmiset rakastavat puhua itsestään enemmän kuin mistään muusta. Tutkimusten mukaan itsestään puhumisesta aiheutuva mielihyvä on verrattavissa jopa ruoasta ja rahasta saatavaan mielihyväntunteeseen.

2. Unohda egosi, jotta saat ihmiset pitämään sinusta

Monet meistä rakastavat osoittaa olevansa itse oikeassa ja muut väärässä. Tästä syystä keskustelu internetin keskustelupalstoilla käy välillä liiankin kuumana.

Väittely tappaa hyvän suhteen. Kun ihmiset kuulevat omien uskomustensa vastaisia näkemyksiä, heidän aivojensa looginen osa sammuu ja alkukantaiset pakene tai taistele -osat taas aktivoituvat.

– Egon unohtaminen tarkoittaa omien tarpeiden, halujen ja mielipiteiden asettamista syrjään. Sivuuta tietoisesti halusi olla oikeassa ja korjata toisen sanomisia. Älä anna tunteidesi ottaa ylivaltaa, vaikka et olisikaan toisen kanssa samaa mieltä, Dreeke neuvoo.

3. Ole hyvä kuuntelija

Hyvän kuuntelijan taito vaatii yhden asian sisäistämistä. Lakkaa ajattelemasta, mitä aiot sanoa seuraavaksi ja keskity siihen, mitä keskustelukumppanisi juuri nyt sanoo. Ole utelias ja kysy lisää siitä, mikä sinua kiinnostaa.

– Kuunteleminen ei ole hiljaa olemista. Kuunteleminen on sitä, että sinulla ei ole mitään sanottavaa. Tässä on ero. Jos olet vain hiljaa, se tarkoittaa, että mietit kuitenkin sitä, mitä haluaisit sanoa. Kuuntelet silloin vain puolella korvalla, koska odotat herkeämättä hetkeä, jolloin voit kertoa oman tarinasi.

Dreeke neuvoo heti hylkäämään mieleen nousevat kommentit tai tarinat. Sen sijaan hän kannustaa miettimään, mikä toisen tarinassa herättää kiinnostuksesi, ja mistä haluat tietää lisää. Tutkimusten mukaan pelkkä pyyntö ”kerro lisää”  tekee sinusta miellyttävämmän.

Näin toimii hyvä kuuntelija

  • Kuuntele, mitä toinen sanoo. Älä keskeytä, ilmaise erimielisyyttäsi tai arvostele.
  • Nyökkäile ja tee lyhyitä, hyväksyviä kommentteja kuten ”aivan” ja ”ahaa”.
  • Toista välillä sanoman ydin ikään kuin varmistaaksesi, että ymmärsit toisen sanoman oikein.
  • Kysele. Kysy lisäkysymyksiä, jotka osoittavat sinun aidosti olleen vastaanottavainen ja vievät keskustelua eteenpäin.

4. Mitä sitten kysyä?

Kaikilla meillä on haasteita elämässämme, ja useimmat meistä puhuvat niistä mielellään.

– Haasteet ovat loistava kysymyksen aihe. ”Millaisia haasteita kohtasit tällä viikolla töissä? Millaisia haasteita kohtaat asuessasi tässä kaupungissa? Millaisia haasteita sinulla on lasten kasvatuksessa?” Kaikilla on haasteensa, ja niistä kysyminen paljastaa prioriteetit ihmisen elämässä.

Toinen loistava keino vaikuttaa positiivisesti johonkuhun on kysyä heidän neuvoaan.

– Neuvon kysyminen on havaittu tutkimuksissa yhdeksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa vertaisiin, esimiehiin ja alaisiin. Neuvon kysyminen on huomattavasti parempi tapa suostutella kuin neuvon antajan tapa painostaa alaisia ja mielistellä esimiehiä.

Neuvon kysymisen tulee kuitenkin olla aitoa ja vilpitöntä: pelkkänä vaikutuspyrkimyksenä neuvon kysyminen ei toimi.

5. Saa vieras tuntemaan olonsa rentoutuneeksi

Ensinnäkin, kerro että sinulla on vain hetki aikaa ennen kuin sinun täytyy lähteä.

– Kun tuntematon ihminen luulee, että olet pian lähdössä, he rentoutuvat. Sen sijaan jos istut baarissa jonkun tuntemattoman viereen ja kysyt kuulumisia, he nostavat heti suojauksensa pystyyn.

Kukaan ei halua kokea tuntevansa juuttuneensa keskusteluun jonkun kummajaisen kanssa. Ihmiset ovat itse asiassa halukkaampia auttamaan kun uskotkaan, mutta vain silloin, jos he kokevat olevansa turvassa ja hallitsevansa tilannetta.

Tutkimusten mukaan pelkästään sen kysyminen, että onko nyt sopiva hetki, saa ihmiset myöntymään pyyntöihin helpommin.

6. Kehonkielellä suuri merkitys hyvän suhteen rakentamisessa

Sanallisen viestin on oltava yhdenmukainen sanattomien viestien, eli kehonkielesi, kanssa. Dreeke vinkkaa keskittymään seuraaviin asioihin.

  • Muista hymyillä, se on kaikista tärkeintä. Hymy on loistava keino herättää luottamusta.
  • Pidä leukasi melko alhaalla, jotta et vaikuta siltä, kuin katsoisit toista nenänvarttasi pitkin. Voit myös aavistuksen kallistaa päätäsi, se vetoaa.
  • Älä seiso suoraan toisen edessä koko kehollasi. Se saattaa olla jopa loukkaavaa ja tuntua toisesta uhkaavalta. Seiso hieman sivuttain toiseen nähden.
  • Pidä kämmenesi ylöspäin puhuessasi. Se viestii, että olet kuunnellut toisen puhetta ja olet avoin myös hänen ideoilleen.
  • Ole keholtasi avoin ja rentoutunut. Periaatteessa kaikki ylöspäin suuntautuva liike, kuten kulmakarvojen lievä kohottaminen, viestii avoimuudesta ja mukavuudesta. Alaspäin painuminen taas viestii stressistä.

Hymyilyn tehokkuudesta kertovat myös tutkimustulokset. Riippuen siitä, kenen hymyn näet, voi se yksinään olla aivoille yhtä stimuloivaa kuin suklaa tai suuri summa rahaa.

7. Kuinka toimia ihmisen kanssa, joka pyrkii manipuloimaan sinua?

Mitä sitten pitäisi tehdä, kun huomaat jonkun käyttävän näitä taktiikoita sinuun? Älä ole vihamielinen, mutta kysy suoraan, mitä hän haluaa, Dreeke vinkkaa. Mihin toinen pyrkii tällä kanssakäymisellä?

– Itse pyrin ensimmäisenä selvittämään toisen tavoitteet. Etsin toisen kommunikoinnista omien ajatusteni ja ideoideni vahvistamista – olen valmiina tunnistamaan nämä vaikuttamisen keinot. Onko toinen täällä minua vai itseään varten? Jos toisen tavoitteena on vain henkilökohtainen hyöty, eikä hän aiokaan ottaa minun tarpeitani huomioon, hän pyrkii vain manipuloimaan käyttäytymistäni.

Yhteyden luominen toiseen ihmiseen vaatii luottamusta, ei temppuja. Näin ansaitset myös kunnioitusta. Luottamus on haurasta, ja moni nimeääkin luotettavuuden tärkeimmäksi piirteeksi toisessa ihmisessä. 

Kommunikoinnissa on stereotyyppisesti eroja myös sukupuolten välillä. MTV:n ruutukasvot vastasivat kysymykseen, miksi miehet ovat ärsyttäviä besserwissereitä.

Lähde: Time

Lue myös:

    Uusimmat