Mitä kukat kertovat antajastaan? Lue tulkinnat!

Kukkiin on liittynyt jo vuosisatojen ajan mitä erilaisimpia tulkintoja. Katso yleisimmät tulkintatavat kukkalahjoille.

Kukat ovat mitä ihanin keino ilahduttaa läheistä. Ei ole väärää aikaa tai paikkaa kukkien antamiseen. Valitut kukat voivat kertoa jotain erityistä lahjanantajan motiiveista.

Kukkien tulkinnassa on kaksi pääluokkaa: värit ja määrä. Varsinkin värit nostattavat sekä lahjan antajassa että saajassa monenlaisia, tiedostamattomia mielleyhtymiä ja tuntemuksia.

Määrä puolestaan on vielä tulkinnallisempi asia, kuin väri. Lahjan antaja voi pyrkiä kukkien määrällä viittaamaan esimerkiksi johonkin tiettyyn päivämäärään tai vuosimäärään ilman sen kummempia taka-ajatuksia. Toisaalta jotkut pitävät esimerkiksi kolmentoista kukan kimppua hyvin epäonnisena lahjana.

– Nykyään kukkien kielen taitajia on harvassa ja googlettamalla löytyy paljon ristiriitaisuuksia. Väreissäkään ei ole enää selkeää tulkintaa, koska on paljon erilaisia kirjavia laijikkeita, sanoo floristimestari Pirjo Koppi.

Tulkintoihin ei ehkä kannatakaan suhtautua kovin kirjaimellisesti. Taitava floristi osaa sitoa mihin tahansa tilaisuuteen täydellisesti sopivan kimpun.

– Tärkeintä on kukilla muistaminen ja kauniisti sidotulla kukkakimpulla ei voi mennä pieleen, Koppi muistuttaa.

Millainen kukka ystävänpäiväksi?

Ruusu on ystävänpäivän kestosuosikki. Puoliso, treffiseuralainen tai seurustelukumppani ilahtuu takuuvarmasti ruusujen saamisesta.

– Jos tummanpunainen ruusu tuntuu omasta mielestä liian romanttiselta, niin treffiseuralaiselle voi valita toisen värin, Koppi neuvoo.

Nykypäivänä suositaan myös monia muita kauniita kukkalajikkeita, kuin ruusuja. Tulppaanit ja orkideat ovat suosittuja kukkavalintoja.

– Kotimaiset tulppaanit ovat väriloistossaan upea valinta, sanoo Koppi.

Punainen: Punainen väri viittaa klassisesti syvään intohimoon, rakkauteen ja romantiikkaan. Punainen ruusu symboloi täydellisyyttä.

Sininen: Sininen on kylmä ja rauhallinen väri kukassa. Sinistä kukkaa ei kannata antaa fyysisesti tai henkisesti uupuneelle ystävälle, sillä se voi vain syventää uupumuksen tunnetta saajan rinnassa.

Keltainen: Keltainen on riemun, ilon ja ystävyyden symboli kukkien maailmassa. Toisaalta se voi myös symboloida itserakkautta tai kateutta: Tarun Narkissos päätyi tuhoon itserakkautensa tähden, ja tästä sadusta sai nimensä keltainen narsissi-kukka.

Valkoinen: Valkoinen kukka merkitsee puhtautta, viattomuutta, syvää luottamusta ja avioliittoa. Kuoleman äärellä valkoinen kukka tuo rauhaa ja lohtua sureville.

Vaaleanpunainen: Vaaleanpunainen on romantiikan ja naisellisuuden väri. Vaaleanpunainen kukka viittaa ihailuun, ihastumiseen ja salattuihin tunteisiin lahjan saajaa kohtaan.

Oranssi: Oranssi on lempeä, hyväntuulinen ja vieraanvarainen väri kukalle. Tämän väriset kukat sopivat hyvin kyläilytuomisiksi ystäville ja tuttaville. Toisaalta oranssit ruusut taas ovat todellinen himon ja kiihkeyden symboli. Ne sopivat lahjaksi rakastajattarelle. Joissain tapauksissa oranssi väri voidaan tulkita voimana ja kunnianhimona.

Vihreä: Vihreä on uudistumisen, viattomuuden ja terveyden symboli. Tällä elämää symboloivalla värillä on rauhoittava ja rentouttava vaikutus lahjan saajaan.

Kukkien määrä kimpussa

Tulkinnat kukkien määrään liittyen vaihtelevat eri kulttuureissa suuresti. Tässä ovat yleisimmät tulkinnat kukkien määristä.

1 kukka: Olet kaikkeni. Rakastan sinua!

2 kukkaa: Haluan tavata sinut uudelleen.

3 kukkaa: Haluaisin olla kanssasi kahden.

4 kukkaa: Kunnioitan sinua, mutten vielä rakasta.

5 kukkaa: Minä rakastan sinua.

6 kukkaa: Toivon, että paranet pian.

7 kukkaa: Merkki kosinnasta.

8 kukkaa: Olen sinun kuolemaan asti.

9 kukkaa: Kunnioitan sinua ja olen aina ystäväsi.

10 kukkaa: Haluan tehdä kaikkeni hyväksesi.

11 kukkaa: Olen aina ystäväsi, mutta rakkauteni ei ole vielä herännyt.

12 kukkaa: Meillä on vaikeuksia, mutta uskon kaiken järjestyvän.

13 kukkaa: Minä vihaan ja halveksin sinua.

14 kukkaa tai enemmän: Olet kaikkeni!(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat