Missä luuraa luvattu helle?

Kun lämpötila on vähintään 25,1 astetta, voidaan puhua hellepäivästä. Suomen yllä vaikuttaa hyvin lämmin ilmamassa, jolloin helleraja rikkoutuu helpostikin aurinkoisella säällä.

– Vienanmereltä päin puhaltaa ilmavirtaus, jonka mukana saapuu kosteaa ja viileämpää ilmaa, joka muodostaa melko sitkeän pilvikaton. Tätä pilvikattoa on nyt sitten katseltu Etelä- ja Itä-Suomessa parin päivän ajan, kertoo MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

– Pilvikatto alkaa repeillä auringon lämmittävästä vaikutuksesta, mutta välillä pilviverho on sen verran sitkeää sorttia, ettei aurinko pääse lämmittämään tarpeeksi. Tällöin lämpötilat jäävät parinkymmenen asteen vaiheille, Markus Mäntykannas sanoo.

Etelä- ja Keski-Suomen yllä on helteinen ilmamassa, vaikkei siltä vaikuta. Paksu pilvikatto estää lämpötilan nousun hellelukemiin. Perjantain aikana Vienanmereltä käyvä virtaus laantuu, jolloin pilvet väistyvät myös idän suunnalla ja sää muuttuu aurinkoisemmaksi.

– Vienanmereltä tulevat koillisvirtaukset ovat siinä mielessä haasteellisia, että on erityisen vaikeaa ennustaa pilviverhon mahdollisen repeämisen aikaa tai paikkaa, toteaa Markus Mäntykannas.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat