Mainos

Missä luuraa luvattu helle?

Kun lämpötila on vähintään 25,1 astetta, voidaan puhua hellepäivästä. Suomen yllä vaikuttaa hyvin lämmin ilmamassa, jolloin helleraja rikkoutuu helpostikin aurinkoisella säällä.

– Vienanmereltä päin puhaltaa ilmavirtaus, jonka mukana saapuu kosteaa ja viileämpää ilmaa, joka muodostaa melko sitkeän pilvikaton. Tätä pilvikattoa on nyt sitten katseltu Etelä- ja Itä-Suomessa parin päivän ajan, kertoo MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

– Pilvikatto alkaa repeillä auringon lämmittävästä vaikutuksesta, mutta välillä pilviverho on sen verran sitkeää sorttia, ettei aurinko pääse lämmittämään tarpeeksi. Tällöin lämpötilat jäävät parinkymmenen asteen vaiheille, Markus Mäntykannas sanoo.

Etelä- ja Keski-Suomen yllä on helteinen ilmamassa, vaikkei siltä vaikuta. Paksu pilvikatto estää lämpötilan nousun hellelukemiin. Perjantain aikana Vienanmereltä käyvä virtaus laantuu, jolloin pilvet väistyvät myös idän suunnalla ja sää muuttuu aurinkoisemmaksi.

– Vienanmereltä tulevat koillisvirtaukset ovat siinä mielessä haasteellisia, että on erityisen vaikeaa ennustaa pilviverhon mahdollisen repeämisen aikaa tai paikkaa, toteaa Markus Mäntykannas.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.