Ministeriö vahvistaa MTV:lle, että baarien sulkemista ehdottaneen THL:n kanssa pidettiin tiukka keskustelu: "Ettei tulisi ristiriitaista viestiä"

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila vahvistaa MTV Uutisille, että ministeriö piti tiukan asiallisen keskustelun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johdolle THL:n torstain ulostulon johdosta.

THL suositteli tiedotteessaan pubien ja yökerhojen sulkemista pääkaupunkiseudulla mahdollisimman nopeasti ja aina 14. maaliskuuta asti.  Lisäksi THL suositteli, että HUS-alueen asukkaat välttävät lomamatkustamista oman alueen ulkopuolelle 14. maaliskuuta asti. STM kuitenkin vastasi jo samana päivänä, ettei ravitsemusliikkeiden sulkemista pidetä mahdollisena nykyisessä koronatilanteessa.

– Tiukan asiallisesti on keskusteltu, ettei tulisi ristiriitaista viestiä, Varhila muotoilee THL:n ja STM:n välisen keskustelun sisällön. Varhila ei kuitenkaan täysin allekirjoita, että kyse olisi ollut nuhtelevasta puhuttelusta.

Varhila korostaa, ettei THL:n olisi pitänyt nostaa esiin sellaisia ehdotuksia, joiden toteuttaminen ei onnistu nykyisellä valmiustasolla. Ravintoloiden sulkeminen ja elinkeinovapauteen puuttuminen olisi mahdollista vasta korkeimmalla, kolmannella valmiustasolla, kun nyt keskustelussa on vasta kakkostasolle siirtyminen.

Kolmiportaisessa koronastrategiassa taso kaksi tarkoittaa sitä, että koko maassa otettaisiin voimakkaat toimet yhteisesti käyttöön nykyisten alueellisten sijaan. Tätä on kritisoinut voimakkaasti muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

– Kakkosvaiheeseen siirtyminen hallituksen koronastrategiassa tarkoittaisi sitä, että niillä alueilla, missä tautia on vähän, otetaan tiukempia rajoituksia käyttöön, mutta siellä missä tautia on paljon, uusia toimia ei juuri tulisi. Ihmettelylle riittää perusteita, Vapaavuori twiittasi.

Varhila vahvistaa MTV Uutisille, että THL ja STM jatkavat maanantaina keskustelua koronastrategian kakkostasolle siirtymisestä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) arvioi, jo aiemmin että on vain päivien kysymys, että THL tulee esittämään koronastrategiassa siirtymistä tasolle 2.



Lue myös:

    Uusimmat