Kansliapäällikkö MTV Uutisille: Ministeriössä ei pidetä mahdollisena ravitsemisliikkeiden sulkemista: "Meillä ei ole säädöspohjaa sulkea ravitsemusliikkeitä väliaikaisesti"

THL:n Taneli Puumalainen väläytteli ravitsemisliikkeiden sulkemista pääkaupunkiseudulla 0:48
Katso, mitä THL kertoo ravintoloiden rajoittamisesta koronaepidemiassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo MTV Uutisille, että pääkaupunkiseudun ravitsemisliikkeiden sulkeminen edes väliaikaisesti ei ole mahdollista. 

– Perustuslakivaliokunta ei ole nähnyt mahdollisena rajoittaa ravitsemisliikkeiden toimintaa erittäin merkittävästi, toteaa kansliapäällikkö Kirsi Varhila

THL suosittelee, että baarit, pubit ja yökerhot suljetaan pääkaupunkiseudulla kokonaan mahdollisimman nopeasti ja pidetään kiinni 14. maaliskuuta asti epidemian hillitsemiseksi.

Kirsi Varhila, tarkoittaako tämä sitä, että ravitsemusliikkeitä ei voida sulkea väliaikaisesti?

– Tämä tarkoittaa ainakin tällä hetkellä sitä, että ravitsemisliikkeitä ei voida sulkea väliaikaisesti kokonaan. Siihen meillä ei ole säädöspohjaa. 

Miksi THL esittää jotain, mikä käytännössä ei ole mahdollista?

– Meillähän on paljonkin eri rajoittamistoimenpiteitä suositusluonteisena. Kun tartuntatautilain muutokset tulevat eduskunnasta, niin nehän ovat velvoittavia, eivät suositusluonteisia. 

– Tartuntatautilain muutos, joka päätetään eduskunnassa tällä viikolla, ei sisällä ravitsemisliikkeiden kokonaan sulkemista. Yleensäkään ravitsemusliikkeitä ei ole siinä mukana. 

Varhila toteaa, että ministeriö valmistelee erikseen ravitsemisliiketoimintojen kiristämistä, mutta näihin toimiin ei olla sisällyttämässä väliaikaisia sulkemisia. Poikkeusolot ja valmiuslaki voisivat muuttaa tilanteen. 

"Lomamatkaa ei tarvitse perua"

Ministeriösta ei myöskään kehoteta perumaan hiihtolomamatkoja, vaikka THL suosittelee lomamatkustamisen välttämistä. 

THL suosittelee, että HUS-alueen asukkaita välttämään lomamatkustamista Uudenmaan ulkopuolelle 14. maaliskuuta asti. 

– Lomamatkaa ei tarvitse perua, mutta pitää olla erittäin tarkka siinä, että miten käyttäytyy suhteessa muihin ihmisiin. Pysytään oman lähipiirin kanssa, ollaan omassa mahdollisesti vuokratussa mökissä. Ulkoillaan, hiihdetään ja lasketellaan niin, että otetaan huomioon turvaetäisyydet. Kyllä se mahdollistaa lomailua, mutta pitää katsoa after ski'tä ja täysiä ravintolatiloja. Tämä kaikki pitää ottaa terveysturvallisesti huomioon, Varhila toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat