Ministeri Ohisalon lamakirjoitus kirvoitti palautemyrskyn ja kehotuksen takaisin koulun penkille: "Ikävää, kun ministeritasolla pitää vääristellä historiaa"

Rokotteiden odotetaan auttavan myös Suomen taloutta – asiantuntijat ennustavat kasvua ensi vuodelle 4:25
Rokotteiden odotetaan auttavan myös Suomen taloutta – asiantuntijat ennustivat kasvua tälle vuodelle

Sisäministeri Maria Ohisalon lama-aiheinen kirjoitus on herättänyt kiivasta arvostelua Twitterissä. Kriitikot ovat kiinnittäneet huomiota erityisesti Ohisalon sanavalintoihin hänen puhuessaan 1990-luvun tiukasta talouskurista ja silloin tehdyistä ”valinnoista”.

– Aloitin koulunkäyntini syksyllä 1992, kun Suomen talous oli syvässä kriisissä. Elvyttävän politiikan sijaan Suomessa valittiin tiukka leikkausten linja. Kyse ei ollut vain pyyhekumien puolittamisesta ja vanhoista koulukirjoista, sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kirjoittaa 9-osaisessa tviitissään.

– Laman aikana muun muassa tuhansia opettajien virkoja lakkautettiin, kouluterveystarkastuksia vähennettiin ja koulujen kerhotoimintaa ajettiin alas, Ohisalo listaa. 

Ohisalon mukaan 90-luvulla harjoitetun tiukan talouspolitiikan takia Suomi on painiskellut koko 2010-luvun koulupudokkuuden kanssa, kun yhteiskunta ei ole saanut pidetyksi kaikkia mukana. 

– Nyt ihmetellään (myös sitä), mistä löytyisi riittävästi osaajia yrityksiin ja mistä saataisiin ratkaisu kasautuneisiin mielenterveysongelmiin, jotka kaatavat nuoria työkyvyttömyyseläkkeelle.

Ohisalo toteaa poikkeuksellisen korona-ajan osoittaneen sen, miten tärkeää on, että jokainen lapsi saa tarvitsemaansa tukea ajoissa ja että opettajien osaaminen on ajan tasalla. 

”Suomi ei valinnut mitään”

Ohisalo on saanut päivityksestään runsaasti palautetta. Monet kirjoitukseen reagoineet ovat kiinnittäneet huomiota erityisesti sanaan ”valittiin”, jota Ohisalo käyttää viitatessaan leikkauksiin.

Viestintäalan yrittäjä, talouskolumnisti Jouko Marttila syyttää Ohisaloa jopa ”ministeritason historian vääristelystä”.

– Suomi ei valinnut mitään. Korot olivat taivaissa, eikä lainaa saatu. Nykyistä löysän rahan ja nollakoron aikaa ei voi verrata 90-luvun lamaan, vaikka seuraukset saattavat ennen pitkää muistuttaa toisiaan, Marttila toteaa.

– Koska Maria Ohisalo kirjoittaa valinnasta, olisi hyvä kertoa, mikä olisi ollut se toinen vaihtoehto, ihmettelee myös yrittäjä ja kuntapoliitikko Harri Syrjäläinen.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi suosittelee Ohisalon lukemistoon Iiro Viinasen kirjaa Vaaran vuodet ja Esko Ahon teosta Mustien joutsenten vuosi. 

– Niistä selviää hyvin, mitä vaihtoehtoja politiikassa silloin oli ja mitä ei. Nyt valittu velkaantuminen ja kilpailukykyuudistusten vältteleminen ei ollut vaihtoehto.

”Huolestuttavaa tekstiä ministeriltä”

Yrittäjä Kari Malkavaaran mielestä Ohisalon kirjoitus on ”huolestuttavaa tekstiä ministeriltä”. 

– Ilman leikkauksia ei olisi toivuttu lamasta. Velkarahalla oli silloin kova hinta. Se olisi ollut huonompi tie. Paha virhe tehtiin pankkien "pelastamisessa". Siitä kärsi koko Suomi turhina konkursseina, jotka veivät yrittäjiä jopa itsemurhiin.

Entinen kansanedustaja ja ministeri sekä Kelan ex-pääjohtaja Liisa Hyssälä kehottaa omassa kommentissaan Ohisaloa lukemaan Suomen lähihistoriaa.

https://twitter.com/LHyssala/status/1353367424288972801

– Valtio ei saanut velkaa. Ei mistään. Millä elvytät. Tämä pitäisi tietää. Kannattaa lukea lähihistoriaa, Hyssälä tviittaa.

Lue myös:

    Uusimmat