Ohisalo vyörytti Halla-aholle 15 tviitin vastauksen: Väite Suomen ajautumisesta Ruotsin tielle ”ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa”

"Helsingissä pyörivissä porukoissa myös kantasuomalaisia mukana" 0:56
Kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä ei pidä nuorten väkivaltaa erityisesti maahanmuuttajailmiönä.

Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on kritisoinut tänään Twitterissä perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon puheita maahanmuutosta.

Maria Ohisalo syyttää peräti 15-osaisessa Twitter-viestisarjassaan perussuomalaisia ”rasistisesta logiikasta”.

– Perussuomalaisten Jussi Halla-Aho väittää, että Suomi on “Ruotsin tiellä” nuorten väkivaltarikollisuuden kasvussa. Väite ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa, Ohisalo toteaa.

Nuorten tekemät henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset ovat koko maassa vähentyneet kuluvan vuosikymmenen aikana, Ohisalo kirjoittaa. Hän myöntää, että koronavuonna vakavien rikosten määrä on kuitenkin noussut.

”Eriytyminen on Suomessa vältetty”

Keskustelu nuorisorikollisuudesta lähti liikkeelle Helsingin Sanomien jutusta, jonka mukaan Helsingin keskustassa liikkuu eri porukoissa 100–150 mahdollisesti vaarallista nuorta, joista valtaosa on ulkomaalaistaustaisia.

Ohisalo tähdentää tviiteissään, että suomalainen yhteiskunta on muuttunut viime vuosikymmenten aikana entistä turvallisemmaksi. Hän myös uskoo, että Suomessa on onnistuttu välttämään kaupunginosien eriytyminen.

– Tähän asiantuntijat ja poliitikot ovat puuttuneet jo aiemmin, ja koko ajan toimitaan. Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Suomessa on onnistuttu pitkälti välttämään kaupunginosien välistä vahvaa eriytymistä ja ongelmien kasautumista tietyille alueille.

– Meillä yhteiskunnan turvaverkko koulutuksesta sosiaaliturvaan estää ihmisiä putoamasta pohjalle, ja kohtuuhintaista asumista tarjotaan myös lähellä kaupunkikeskustoja. Maailmalta on esimerkkejä siitä, kuinka eriytyminen ja eriarvoistumisen kasvu ruokkivat rikollisuutta.

”Perussuomalaiset eivät kannata keinoja, joilla tehdään yhteiskunta turvalliseksi”

Ohisalon mukaan perussuomalaiset "eivät näytä kannattavan niitä keinoja, joilla yhteiskunnasta tehdään turvallisempi kaikille".

– He vastustavat (...) Helsingin uutta asumisen ja maankäytön ohjelmaa, koska se sisältää liikaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, joiden perussuomalaiset pelkäävät päätyvän maahanmuuttajille. 

– Ajatus on monella tapaa haitallinen. Todellisuudessa tarvitsemme politiikkaa, joka tukee kaikkien alueiden ja asukkaiden hyvinvointia. 

"Perussuomalaisten logiikka on vahingollinen myös pienituloisille"

Ohisalo toteaa, että perussuomalaiset eivät myöskään kannattaneet toimeentulotuen korotusta korona-aikana kaikista pienituloisimmille, koska sen saajissa olisi ollut maahanmuuttajia.

– Sen lisäksi, että perussuomalaisten logiikka on rasistinen, se on vahingollista niin pienituloisille maahanmuuttajille kuin syntyperäisille suomalaisillekin. Niille vaikeimmassa asemassa oleville ihmisille, jotka apua kipeimmin tarvitsisivat.

"Irrotetaan Suomi sopimuksista"

Perussuomalaisten ainoa ratkaisu ongelmiin on Suomen irrottaminen kansainvälisistä sopimuksista ja velvoitteista, jakojen tekeminen ihmisten taustojen perusteella, Ohisalo tulkitsee.

– Tällaisesta näemme esimerkkejä maailmalta ja pahimmissa tapauksissa näissä yhteiskunnissa vastakkainasettelu maiden sisällä on kärjistynyt väkivaltaisuuksiksi ja turvallisuus horjunut.

"Tukea tarvitsevia on autettava"

Ohisalo toteaa Suomen tarvitsevan politiikkaa, jolla autetaan tukea tarvitsevia nuoria. 

– Politiikkaa, joka kitkee rasismia eikä sysää ihmisiä syrjään. Jossa koulutus, työmahdollisuudet ja kohtuuhintaiset asunnot ovat kaikkien saavutettavissa. 

– Tarvitsemme vahvempaa apua rikosten uhreille ja tarvitsemme rikosten ennaltaehkäisyä sekä tukea rikoksiin syyllistyneille, jotta heidät saataisiin irti rikollisesta elämäntavasta. Tarvitsemme yhteiskunnan, jossa jokainen ihminen voi kokea olevansa turvassa ja tervetullut, osallinen ja tärkeä, Ohisalo päättää Twitter-vyörytyksensä.

Lue myös:

    Uusimmat