Mainos

Ministeri Iloniemi Ukrainasta: Todella vakavan tilanteen edessä

Ukrainaan on hierottu viime päivinä rauhaa kuumeisesti, sillä pelkona on konfliktin laajeneminen ja eskaloituminen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tapasi eilen Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman Washingtonissa, jossa he kävivät keskusteluja rauhan aikaansaamiseksi. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet ulkopolitiikan konkarit ministeri Jaakko Iloniemi ja suurlähettiläs Heikki Talvitie ovat sitä mieltä, että konfiktin ratkaisu on vielä kaukana. 

– Pysyvästä rauhasta ollaan nähdäkseni kaukana, mutta sekin olisi jo saavutus, jos tappaminen loppuisi välillä. Se loisi paremmat edellytykset asiallisille rauhanneuvotteluille, Iloniemi sanoo. 

Talvitien mukaan liittokansleri Merkel on laittanut erittäin paljon arvovaltaansa peliin kriisin ratkaisemiseksi.

Republikaanit ovat painostaneet Yhdysvaltojen Obamaa tukemaan Ukrainaa aseellisesti, mutta presidentti ei ole vielä tehnyt päätöstä aseavusta. Paineita tähän suuntaan on kuitenkin koko ajan enemmän, ellei diplomatia tuota tulosta.  

Iloniemi kuitenkin muistuttaa, että Yhdysvaltojen mahdollisen aseavun mahdollista laatua ei vielä tiedetä. 

– Paljon riippuu siitä, kuinka paljon apua annetaan, minkälaista annetaan ja millä ehdoilla annetaan. Aseapua ei yleensä anneta ehdoitta, Iloniemi sanoo. 

Talvitie ja Iloniemi ovat hyvin kokeneita ulkopolitiikan asiantuntijoita, mutta Ukrainan tilanne tuntuu kylmäävän konkareitakin. 

Millaisen tilanteen kynnyksellä olemme?

– Hyvin pahan, todella vakavan tilanteen edessä. Koska jos tämä muuttuu konfliktiksi, jossa pääosapuolet ovat USA ja Venäjä, niin silloin me olemme pahassa paikassa. Se ei välttämättä ole edessä, se ei ole kummankaan edun mukaista, Iloniemi sanoo. 

– Paljon on puhuttu kasvojen pelastamisesta, ja jos ajatellaan Yhdysvaltoja ja Venäjää, eivät ne lähde mihin tahansa hommaan kasvojen pelastamisen takia, Talvitie toteaa. 

Talvitien ja Iloniemen mukaan kriisillä ei ole ainakaan toistaiseksi ollut radikaalia vaikutusta Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.