Avoliitossakin voi jäljitellä avioehdon kaltaista sopimusta – helpottaa erotilannetta: "Tällaisista kysymyksistä syntyy hyvin helposti myöhemmin erimielisyyksiä"

Onko rahojen kannalta väliä, onko suhde avoliitto vai avioliitto? 15:31
KATSO MYÖS: Onko rahojen kannalta väliä, onko suhde avoliitto vai avioliitto? Katso videolta, miten suhdestatus vaikuttaa erotilanteessa.

Varsinkin pitkässä avoliitossa talous muuttuu helposti enemmän yhteiseksi. Eron varalta voi olla järkevää sopia tietyistä asioista etukäteen.

Avoliittoa ei koske samanlainen avio-oikeus kuin avioliittoa, vaan perusajatus on, että avoliiton päättyessä kumpikin pitää oman omaisuutensa.

Varsinkin pitkän avoliiton aikana voi kuitenkin harkita jonkinlaisen sopimuksen laatimista.

– Mitä pidempi avoliitto on, sitä enemmän talous saattaa muuttua yhtenäisemmäksi. Kysymyksiksi saattaa muodostua se, missä suhteessa mitäkin maksetaan tai entä jos asunnon omistaa vain toinen ja toinen osallistuu asuntolainan tai vastikkeen maksamiseen, toteaa Asianajajaliiton puheenjohtaja, asianajaja Hanna Räihä-Mäntyharju.

Avoliittolaki

Vaikka avoliitossa elävillä ei olekaan samankaltaista avio-oikeutta kuin avioliiton solmineilla, sovelletaan avoliittolakia avopuolisoiden yhteistalouden purkamiseen avoliiton päättyessä

Kyseisessä laissa avopuolisoiksi lasketaan yhteistaloudessa asuvia parisuhteen osapuolia,  jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Lain mukaan avoliiton päättyessä voidaan toimittaa avopuolisoiden omaisuuden erottelu, mikäli avopuoliso tai kuolleen avopuolison perillinen sitä vaatii. Omaisuuden erottelussa kumpikin avopuoliso pitää oman omaisuutensa, mutta jos avopuolisoilla on yhteistä omaisuutta, yhteisomistussuhde on vaadittaessa purettava.

Tärkeä huomio on, että jos omaisuutta eroteltaessa avopuolisoiden välisestä sopimuksesta tai olosuhteista muutoin ei käy selville, kumman avopuolison omaisuuteen jokin irtain esine kuuluu tai että se on yhteistä omaisuutta, avopuolisoiden katsotaan saaneen sen yhteisesti yhtäläisin oikeuksin.

Mistä avoehdossa sovitaan?

Avoliiton päättymiseen liittyvällä sopimuksella voisi selkeyttää myös, miten kustannuksia jaetaan ja miten huomioidaan, jos toinen maksaa kuluja, jotka kohdistuvat toisen omaisuuteen.

– Jos avoeron varalle olisi tehty sopimus, sitä helpompi tilanne olisi selvittää. Tällaisista kysymyksistä syntyy hyvin helposti myöhemmin erimielisyyksiä. Mitä selkeämmin asioista on sovittu, sen parempi, Räihä-Mäntyharju kertoo.

Jos toinen avopuolisoista on esimerkiksi remontoinut toisen omistamaa kesämökkiä, mutta saanut viettää siellä ilmaiseksi lomiaan, olisiko remontteja tehnyt puoliso oikeutettu jonkinlaiseen korvaukseen eron sattuessa, jos mökin arvo on remonttien avulla noussut?

Avoehdon voi siis laatia puolisonsa kanssa yhdessä, eikä sitä tarvitse toimittaa minnekään. Jos järkevä tapa sopia asioista tai kirjata ne ylös hämmentävät, konsultaatioapua voi aina hakea esimerkiksi asianajajalta.

Katso myös: Alttarille astelee yhä harvempi – onko avioliitossa järkeä?

Alttarille astelee yhä harvempi – onko avioliitossa järkeä? 6:20
Uutisaamussa keskusteltiin siitä, mikä on avioliiton merkitys nykypäivänä ja mitä hyötyä naimisiin menosta käytännössä on. Vieraana sosiologian professori Marika Jalovaara Turun yliopistosta.

Osittainen lähde: Finlex

Lue myös:

    Uusimmat