Mainos

Miljonääriseikkailija aloitti yksinlentonsa maapallon ympäri

Amerikkalainen ilmailuharrastaja Steve Fossett yrittää jälleen uutta lentomaailmanennätystä. Tavoitteena on kiertää maapallo yksin erikoisrakenteisella koneella ilman välitankkausta.

Yhdysvaltalainen miljonääriseikkailija Steve Fossett yrittää jälleen tavoitella uutta ilmailuennätystä. Hän pyrkii lentämään maailman ympäri yksipaikkaisella lentokoneella ilman välilaskuja. Fossettin kone nousi ilmaan viime yönä Suomen aikaa Salinasta Kansasista, ja lennon alkuvaiheiden kerrottiin sujuneen suunnitelmien mukaan. Ennen lähtöään 60-vuotias miljonääri joutui odottelemaan sopivia sääoloja useita viikkoja.

- Lennonjohto on ollut häneen yhteydessä ja kaikki toimii hyvin, Fossettin hanketta vetävä Paul Moore kertoi.

Hänen mukaansa Fossett oli erittäin tyytyväinen etenemiseensä lennon alkuvaiheessa. Fossett lentää kokeellisella lentokoneella, jota on kuvattu "yksipaikkaiseksi polttoainetankiksi". Jos seikkailija onnistuu yrityksessään, hän viettää tauotta noin 70 tuntia yksin ilmassa GlobalFlyer-lentokoneessaan.

Fossett lensi vuonna 2002 ensimmäisenä yksin kuumailmapallolla maapallon ympäri. Fossettin vaimo ja satoja muita katsojia oli seuraamassa, kun GlobalFlyer nousi ilmaan. Täpötäynnä ollut polttoainetankki muodosti nousuvaiheessa 83 prosenttia koneen painosta. 1500 kiloa painavassa koneessa oli polttoainetta runsas 8600 kiloa 13 tankissa. Levottomuutta ehti hetken herättää se, että kone näytti pian ilmaan noustuaan menettävän korkeuttaan. Nousuvaihetta kuvattiin lennon vaarallisimmaksi, koska kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kone nousi ilmaan täydellä tankilla.

Fossettin on edustajiensa mukaan tarkoitus lentää 15 kilometrin korkeudessa noin 460 kilometrin tuntinopeudella. Salinaan Kansasiin hänen odotetaan palaavan torstaina. Lennonjohdon mukaan Fossettin lentoreitti kulkee Kanadan itäosan yli Atlantin valtameren poikki Afrikan pohjoisosaan, mistä se edelleen etenee Intian, Kiinan ja Japanin kautta Yhdysvaltoihin. Reitin pituus on runsaat 37 000 kilometriä.

Miljonääri oli odottanut matkaan pääsyä vuoden alusta lähtien. Ratkaisevaa polttoaineen riittämiselle ja lennon onnistumiselle oli suihkuvirtauksen, 510 kilometrin korkeudessa olevan voimakkaamman tuulen alueen, osuminen oikeaan kohtaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.