Mainos

Miksi Venäjä jahtaa Arctic Seata?

Venäjä jahtaa massiivisesti kaapatuksi uskottua Arctic Sea -alusta, mutta miksi? Perässä on laivasto ja ainakin yksi ydinsukellusvene. Venäjä-asiantuntija, Renvall-instituutin dosentti Arto Luukkasen mukaan joko lastissa on jotakin todella merkittävää, tai sitten kyseessä on poliittinen temppu.

- Poliittisesti voisi ajatella, että Venäjä haluaa näyttää olevansa myös kiltti ja mukava. Sama motivaatio heitti heidät viimeksi Georgiaan, nyt se vie heidät yhteistyöhön laivan etsinnässä lännen kanssa, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Luukkanen miettii.

Luukkasen mukaan Venäjä kokee Naton laajenemisen uhkana, jota se pyrkii laivaoperaatiolla turvaamaan. MTV:n Venäjä-kirjeenvaihtaja Mirja Sipinen puolestaan kertoo, että Venäjällä puhutaan paljon miehistön pelastamisesta.

- Se tuntuu olevan periaatteellinen kysymys. On annettu lupaus, että laiva löydetään, joten tämä on Venäjälle jopa näytösluontoinen asia, Sipinen kertoo.

Venäjällä on myös spekuloitu läpi kaikki mahdolliset lastiin liittyvät kysymykset. Lehdistössä on arvuuteltu lastin sisältävän kaikkea säteilevästä aineesta huumeisiin ja aarteisiin. Dosentti Luukkanen ei usko, että Venäjä lähtisi näin massiivisesti huumelastin perään:

- Huumeet tuntuvat liian pieneltä pelimerkiltä. Jos lähdetään tähän spekulaatioon, niin sen täytyy olla joku ydinase. Itse uskoisin, että tähän voi olla joku ihan virallinen selitys. Venäjä ei halua, että sen merimiehiä hukkuu tai kuolee, Luukkanen sanoo.

KRP on kertonut, että Arctic Seasta on vaadittu lunnaita laivan Suomessa olevalta varustamoyhtiöltä. Katoamistutkintaan osallistuu yli 20 maata.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.