Miksi teini räpsii kuvia itsestään? Tutkijat löysivät huolestuttavan selityksen

2:16

Selfiet lisäävät tietoisuutta omasta ulkomuodosta. Jos se ei istu sosiaalisen median luomaan ihmiskuvaan, voi lopputuloksena olla vääristynyt kehonkuva.

Videolla tubettaja Ilona Ylikorpi kertoo vanhemmille, mitä tehdä, jos nuoren somettaminen huolettaa.

Moni teini on sosiaalisessa mediassa vaaliakseen yhteyksiään sekä ilmaistakseen itseään. Selfiet, eli omakuvat, ovat tärkeä osa tätä toimintaa.

The Journal of Early Adolescence -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan jatkuvalla omakuvien räpsimisellä voi kuitenkin olla synkkä puoli. Tutkimuksen mukaan runsaasti selfieitä ottavat teinit olivat tietoisempia omasta ulkomuodostaan. Tämä tietoisuus puolestaan lisää riskiä vääristyneeseen kehonkuvaan.

Kyseinen välillinen vaikutus oli erityisen voimakas teinityttöjen ja toisten ihmisten hyväksyntää paljon kaipaavien joukossa. Lue tästä naisten vastaus kysymykseen, miksi sosiaalisessa mediassa ansaittu huomio on niin tärkeää.

Kielteinen kehonkuva haavoittaa mieltä

Healthline-sivuston haastattelema psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori Nancy S. Molitor sanoo, että tulokset käyvät järkeen.

– Nämä lapset etsivät hyväksyntää ulkomuotonsa perusteella. Kielteinen minäkuva on saattanut vaivata heitä jo ennen verkkoon ladattuja selfieitä.

Molitor uskoo, että maltillinen selfieiden ottaminen ja niiden julkaiseminen sosiaalisessa mediassa ei sisällä samanlaista haavoittuvuuden riskiä kuin runsas.

Kielteisellä kehonkuvalla on vakavia vaikutuksia ihmisen mielenterveyteen. Aiemman tutkimuksen mukaan kielteinen kehonkuva on yhteydessä masennukseen, ahdistukseen sekä itsetuhoisuuteen.

Tytöt ja vähemmistöt riskiryhmässä

Tutkimusta tehnyt tohtoriopiskelija Ilyssa Salomon sanoo Healthlinelle, että vanhempien pitäisi keskustella sosiaalisesta mediasta ja siellä julkaistuista kuvista teiniensä kanssa aiempaa syvällisemmin. Erityisesti tyttöjen, tummaihoisten sekä seksuaalivähemmistöön kuuluvien nuorten kanssa.

– Sosiaalisen median kuvasto asettaa tietyt normit keholle, jota teinit tavoittelevat. Länsimaistuneessa kulttuurissa naiset tapaavat tavoitella hoikkuutta ja miehet lihaksisuutta. Valkoisuus ja heteroseksuaalisuus ovat myös arvossaan, Salomon sanoo.

Selfie-huuma voi vaikeuttaa ihmissuhteita

Psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori Molitor kiinnittää itse huomionsa siihen, että selfie-addiktio voi kieliä vaikeuksista olla aito oma itsensä ja elää hetkessä.

– Pelkään, että jos ihmiset ovat keskittyneitä siihen, mitä heistä ajatellaan, he menettävät kosketuksen itseensä.

Ilmiö voi johtaa myös vaikeuksiin luoda luonnollisia ja aitoja ihmissuhteita.

Lisäksi jatkuva puhelimen räplääminen on pitkä miinus esimerkiksi treffeillä. Lue tästä naisesta, joka ymmärsi jotain tärkeää some-addiktoituneesta seuralaisestaan.

Lähde: Healthline 

***

2:38

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja