Miksi on helpompi pysyä huonossa suhteessa kuin tehdä suuri päätös ja erota? Raati vastaa: "Tuntematon pelottaa"

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Miksi on helpompi pysyä suhteessa, jossa ei viihdy, kuin tehdä suuri päätös ja erota? Missä vaiheessa tämän ja läheisyysriippuvuuden raja menee? Miten eropäätöksen saa tehtyä?" nimimerkki Puhun seinille ja tunnen itseni yhtä halutuksi kuin keittiön matto.

Näin raati vastasi

"Ei ero ole ratkaisu."
– Mies, 60, ei suhdestatusta

"Vaikka tahdotaan ero, silti toisesta välitetään, eikä tunteita haluta loukata."
– Nainen, 24, 12 parisuhteessa

"Pitkästä suhteesta on todella vaikeaa lähteä esim. lasten takia. Itse mietin eroa pitkään. Lopulta ihastuin toiseen ja sain rohkeutta erota. Ero ei ole koskaan helppoa, mutta jälkeenpäin ajateltuna ratkaisu olisi pitänyt tehdä jo paljon aikaisemmin."
– Nainen, 35, kihloissa

"On helppo pysyä tutussa suhteessa, koska uudessa suhteessa joutuu tutustumaan uuteen ihmiseen, hänen tapoihinsa ja itse opetella taas olemaan oma itsensä toisen seurassa."
– Nainen, 23, naimisissa

Katso myös: Miten ylläpidetään intohimoa pitkässä parisuhteessa?  Juttu jatkuu videon alla.

Miten ylläpidetään intohimoa pitkässä parisuhteessa? 8:19
Psykologi Tony Dunderfelt paljastaa parisuhdevinkkinsä.

"Lasten vuoksi pysyn suhteessa, kunnes ovat isoja, ja kärsin miehekkäästi kohtaloni."
– Mies, 56, vangittu

"Jaa-a. Siinäpä miljoonan markan kysymys. Tottumukset, tavat. Kasvatus. Usko siitä, ettei tätä parempaa löydy. Harhaluulo siitä, että toista voi muuttaa, tai hänet voi pelastaa (ei voi). Itse olen monet monituiset väärät suhteet kokeneena sitä mieltä, että jos ero on jo mielessä, kannattaa erota. Ei se siitä jahkaamalla parane. Kokeiltu on. Myöhemmin vain miettii, miten hullua oli odottaa niin kauan jotakin ihmettä taivaasta. Ei sellaisia tule. Pahoittelen."
– Nainen, 35, avoliitossa

"Tuntematon pelottaa. Eli vaikka suhde ei täytä unelmiasi, se on harmaudessaan kuitenkin tuttu ja turvallinen olotila. Vaatii paljon päättää suhde, jossa ei ole "ilmiselvää" kriisiä, ja on rankkaa olla selittelemättä epämääräistä tunnetta kaikille. Etsi onnea!"
– Nainen, 27, sinkku

"Monet pelkäävät yleensäkin muutosta, mutta myös yksinäisyyttä; ajatusta siitä, että jos onkin sitten aina yksin. Mutta silti: meillä on vain yksi elämä. Elämä on kuitenkin liian lyhyt sille, että eläisi huonossa parisuhteessa, elämäänsä tuhlaten."
– Nainen, 39, naimaton

"Eropäätös on nimenomaan päätös, joka on vain tehtävä. Sinun itsesi on päätettävä, mikä on hyvä sinulle. Totta kai tuntematon pelottaa. Mutta oma hyvinvointi on asetettava etusijalle: jos parisuhde aiheuttaa enemmän pahoin- kuin hyvinvointia, on aika lähteä."
– Nainen, 37, naimisissa

"Kysyjällä on vain yksi tie tämän ratkaisemiseen: kertoa avoimesti tunteistaan kumppanilleen. Jos kumppani on valmis tekemään töitä suhteenne eteen, on suhteella mahdollisesti tulevaisuus. Jos hän taas ei ole, teki hän päätöksen puolestasi."
– Mies, 33, naimisissa

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat