Mika Aaltola MTV:lle: Suomen ei pidä asettaa ehtoja Nato-jäsenyydelle: "Me haluamme päästä ydinasesateenvarjon alle"

Ehtiikö Ruotsi hakemaan jäsenyyttä ennen Suomea? Suomen ja Ruotsin hakuprosessin tuoreet käänteet 8:29
Mika Aaltola: Suomeen ei ole tulossa Naton sotilastukikohtia tai ydinaseita. Katso videolta, miten Aaltolan vastasyntynyt lapsi oli varastaa shown kesken haastattelun.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mielestä Suomen ei kannata kieltäytyä ennakkoon minkäänlaisista Naton työkaluista.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi tänään, että Suomen liittyminen Natoon ei itsessään ole Venäjälle ongelma, mutta sotilaallisen infrastruktuurin leviäminen Suomen ja Ruotsin alueelle on.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Venäjä pyrkii todennäköisesti vaikuttamaan siihen, millainen Nato-maa Suomi tulee olemaan.

– Todennäköisesti Venäjä pyrkii ohjaamaan ja ulkoa rajoittamaan, että mihin kaikkeen Nato-Suomi lähtisi mukaan. Itse suosittelisin, että ei kannata itse rajauksia juurikaan tehdä, Aaltola sanoi MTV:n Viiden jälkeen haastattelussa.

Aaltolan mukaan Suomeen ei ole tulossa Naton sotilastukikohtia tai ydinaseita, mutta Suomen ei silti kannata kieltäytyä niistä ennakkooon liittymisneuvotteluissa. 

–  Me haluamme päästä kuitenkin ydinasesateenvarjon alle, jotta ydinasekiristys ei olisi mahdollista, eli jotta Venäjä ei pystyisi käyttämään ydinasekorttia Suomea pelotellaakseen. Kannattaa jättää auki se kysymys, että mistä Suomi itse kieltäytyy liittyessään Natoon. 

Ydinasekysymykset puhuttivat myös eduskunnassa

Myös eduskunnassa keskusteltiin tänään siitä, millainen Nato-maa Suomi olisi. 

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jussi Saramon mielestä Suomen pitäisi kieltäytyä Naton tukikohdista ja ydinaseista.

– Muut Pohjoismaat ovat ilmoittaneet, ettei heidän alueelleen sallita ydinaseita tai Naton tukikohtia. Myös Suomen tulee omaksua tällainen kokonaisvaltainen asenne, Saramo sanoi.

Aaltolan mielestä Suomen tulisi liittyä Natoon avoimin ovin asettamatta minkäänlaisia ehtoja.

– Kyllä tässä kannattaa käyttää niitä työkalupakin osioita, joita Natolla tarjottavissa – eikä lähteä Nato miinus -versioon. On paljon Venäjästä kiinni, mitä millaisia työkaluja Suomi tarvitsee.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toisti jälleen eduskunnassa, että Suomi ei ole asettamassa liittymiselleen mitään ehtoja.

Hän kuitenkin korosti, että Suomi ei ole lähdössä tavoittelemaan ydinaseiden sijoittamista omalle maaperälleen.

Aaltolan haastattelu sai yllättävän käänteen, kun hänen vastasyntyneellä lapsellaan tuntui olevan asiaa. Katso jutun videolta, miten tilanne eteni.

– Itse asiassa tässä levollisemmin mielin katselen maailmaa, kun tässä on ankkuri, joka tulevaisuudessa minun jälkeenkin tulee pallolla olemaan, Aaltola kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat