Mihin evoluutio hukkasi käärmeiden raajat? Mies kehitti käärmeelle toimivat robottijalat

Mihin evoluutio hukkasi käärmeiden raajat? Mies keksi käärmeelle oikeasti toimivat robottijalat 0:57
Näin Allenin kehittämät robottijalat toimivat niitä testanneella pytonilla.

Tubettaja keksi käärmeelle täysin toimivat robottijalat, jotta sen ei tarvitsisi enää luikerrella.

Ensin käärmeet menettivät etujalkansa evoluution suuressa ruletissa. Sen jälkeen oli takajalkojenkin aika surkastua pois historiankirjojen juostessa eteenpäin kohti nykyaikaa.

Ihan hetkessä käärmeet eivät tassujaan tietenkään menettäneet, mutta ne ovat luikerrelleet ilman raajoja maan kamaralla jo viimeiset 100 miljoonaa vuotta. Tubettaja ja intohimoinen käärmefani Allen Pan on kuitenkin päättänyt muuttaa evoluution suunnan omin käsin, kertovat Science Alert ja CNN.

– Kun millä muulla tahansa eläimellä on epämuodostunut raaja, ihmiset kollektiivisesti sylkäisevät jumalaa kasvoihin ja rakennamme sille eläimelle cyborgiraajan, Pan provosoi tuoreella YouTube-videollaan ajattelemaan myös käärmeiden raajattomuutta.

Katso myös: Totta se on: käärmeelläkin on häntä! Juttu jatkuu videon alla.

Tätä et tiennyt: Käärmeelläkin on häntä! MTV selvitti, missä se sijaitsee 1:44

MTV selvitti, missä käärmeen häntä sijaitsee.

Liskot auttoivat taustatyössä

Panista on epäreilua, että käärmeiden jalattomuudesta ei kukaan juuri välitä.

– Kukaan ei kuitenkaan rakasta käärmeitä tarpeeksi, että rakentaisi niille robottijalat. Ei kukaan, paitsi minä. Käärmefani: Allen Pan, Pan julistaa videollaan.

Ja niin käynnistyi Panin erikoinen ja yllättävän edullinen kokeilu, joka vei miehen ensiksi lemmikkieläinkauppaan tutkimaan ja seuraamaan, kuinka käärmeiden raajoilla siunatut sukulaiset, eli liskot, liikkuvat. Sen jälkeen Pan pääsi paikallisen käärmekasvattajan kotiin rakentamaan aitoa proteesia, jonka avulla kasvattajan käärmeet pääsivät kokeilemaan tassuttelua olohuoneen halki luikertelun sijaan. 

Periaatteessa Panin rakentama proteesi periaatteessa toimikin, kun testiajoon ilmoittautunut pyton matkasi jalkojen varassa olohuoneen halki. Katso artikkelin alusta löytyvältä videolta, kuinka Allenin kehittämät robottijalat toimivat niitä testanneella pytonilla.

Panin video on herättänyt valtavasti huomiota. Se on alle viikossa kerännyt lähes kolme miljoonaa katselukertaa YouTubessa.

Mihin käärmeiden jalat katosivat?

Tiede käärmeen jalkojen katoamisen taustalla on vähintäänkin hämmentävää. Pan esimerkiksi mainitsee ainakin The Washginton Postin noteeraaman vuonna 2014 valmistuneen tutkimuksen, jonka mukaan käärmeen solut, joiden oli määrä rakentua matelijan takajaloiksi muodostavatkin nykyisin ylimääräisen käärmeen peniksen, hemipeniksen. Valitettavasti käärme käyttää lisääntymiseen vain yhtä penistä kerrallaan, mikä tavallaan tuntuu hukkaan heitetyltä mahdollisuudelta takajalkojen hinnalla. Evoluutiolla on kuitenkin omat mystiset tiensä toimia ja luovia maailman kiertokulussa.

Käärmeen kyvyssä luikerrella pehmeän sulavasti on täytynyt olla jokin etu eläimelle, mutta valitettavasti fossiilit käärmeiden esi-isistä eivät ole vielä antaneet lopullisia vastauksia. Itse asiassa yhtäkään nelijalkaista käärmeen fossiilia ei ole maapallolta löytynyt. Yksi lupaava löytyi vuonna 2015, mutta tarkemmissa tutkimuksissa selvisi sen olleen pelkkä lisko.

Kaksijalkaisia käärmeen yli 95 miljoonaa vuotta vanhoja fossiileja on kuitenkin löytynyt. Niiden perusteella käärmeillä oli joskus oikein hyvin toimivat takajalat. Tutkijat uskovat, että takajalkaisen käärmeen ja nykyaikaisen jalattoman käärmeen esi-isä luultavasti muistutti komodonvaraania. Jos se on totta, niin todennäköisesti käärmeiden solakka nykymuoto ei kehittynyt parempaan vedessä liikkumiseen, vaan tarpeeseen luikerrella maalla.

Erään teorian mukaan käärmeiden esi-isät viettivät aikaa koloissa, joissa jalattomuus oli selkeä etu, eritoten jos saalistettavat pakenivat tiukkoihin onkaloihin.

Nykymaailmassa käärme tuskin tarvitsee neljää jalkaa ja Panin keksimät robottiraajat eivät tee siitä ainakaan sulavampaa tai nopeampaa liikkujaa. 

Lue myös:

    Uusimmat