Tiesitkö, että käärmeelläkin on häntä? Kuningaspyton Calypso näytti MTV Uutisille, mistä se alkaa

Tätä et tiennyt: Käärmeelläkin on häntä! MTV selvitti, missä se sijaitsee 1:44
Totta se on: käärmeelläkin on häntä! MTV selvitti, missä se sijaitsee.

Tiesitkö, että käärmeilläkin on sekä häntä että kaula? Niiden väliin jää käärmeen vartalo, joka sekin on melko "häntämäinen". Kuningaspyton Calypso esitteli MTV Uutisille, missä käärmeen häntä sijaitsee!

Kuningaspyton Calypso lipoo ilmaa. Sen pää on pieni, silmät kuin mustat helmet.

Toisin kuin moni uskoo, käärme ei ole kylmä tai limainen. Itse asiassa se tuntuu käteen lämpimältä – jos se siis on ehtinyt lämmitellä. Käärme on vaihtolämpöinen ja sen kehon lämpötila muuttuu ympäristön mukaan.

– Calypso on hyvinkin rauhallinen: se lähinnä makailee jommassakummassa korissaan terraarionsa sisällä. Tokihan käärmeet ovat yöaktiviisia ja minulla ei ole kameraa, jolla seurata, mitä se öisin tekee. Iltaisin se jonkin verran liikuskelee, Calypson omistaja, eläintenhoitaja Susanna Seppälä Faunatar Turtolasta kuvaa.

Käärme näkee jonkin verran, mutta luottaa arjessaan enemmän värähtelyyn, haju- ja lämpöaistiin. Kun käärme lipoo kielellään, se itse asiassa haistelee ilmaa.

Käärmeet eivät harrasta: "Ovat sen verran yksinkertaisia"

Käärmeiden temperamenteissa on eroja: on liikkuvaisempia ja rauhallisia, reaktiivisempia ja rennompia. Käärmeet eivät varsinaisesti harrasta mitään; ne eivät esimerkiksi leiki, kuten kissat.

– Käärmeet ovat sen verran yksinkertaisia, että ne eivät ajattele niin monimutkaisia asioita kuin harrastaminen. Ne paistattelevat ja lämmittelevät, piilottelevat viileämmässä viilentyäkseen, kiipeilevät oksilla. Eli niillä on tällaisia aika yksinkertaisia iloja.

Harva kenties arvaisi, että käärmeellä todella on häntä. Katso yllä olevalta videolta, missä se sijaitsee!

Käärmeellä on hännän lisäksi myös kaula. Sen sijainti tosin riippuu siitä, mitä "kaulalla" varsinaisesti tarkoitetaan.

– Käärmeen pään takana on osio, jossa sen henkitorvi ja ruokatorvi kulkevat, mutta jossa ei vielä ole esimerkiksi keuhkoja ja mahaa. Sen voisi laskea kaulaksi siinä mielessä, miten ihminen sen ymmärtää, Seppälä toteaa.

Käärmeen vartalo "on samaa kuin meissäkin, siis periaatteessa"

Hännän ja kaulan väliin jää käärmeen vartalo, joka sekin tosin on melko häntämäinen. Sisus on kuitenkin Seppälän mukaan melko samanlainen kuin ihmisellä.

– Vartalo on samaa kuin meissäkin, siis periaatteessa. Käärmeessä elimet ovat ikään kuin pötkössä käärmeen sisällä: keuhkot, maha ja niin edelleen. Toki sillä ei kaikkia samoja elimiä ole kuin ihmisellä, mutta käärme on yllättävän tutun näköinen, jos sitä katsoo vaikkapa kaaviokuvasta. Siellä on elimistö, suoli, lopussa peräsuoli ja lisääntymiselimet sekä kloaakki, johon tämä kaikki päättyy.

Käärmettä ei voi komentaa tai pakottaa: "Sitä ei aleta kampeamaan auki"

Calypsoa käsiteltiin hellävaroen ja vain käärmeen hännän esittelemisen ajan. Käärme ei varsinaisesti tarvitse ihmisseuraa eikä kaipaa esimerkiksi silittelyä. Käärmettä tulisikin aina käsitellä sen omilla ehdoilla.

Katso myös: Tässä haasteessa toimittaja kohtasi pahimman pelkonsa – siis tuhatjalkaisen! Juttu jatkuu videon alla.

– Käärmettä ei voi komentaa, puristaa tai väkisin pitää paikallaan, paitsi tarvittaessa esimerkiksi lääkärissä. Eli sen annetaan liikkua, jos sen tekee mieli. Kuningaspytonille hyvin tyypillinen tapa reagoida jännittäviin tilanteisiin on vetäytyä palloksi ja laittaa pää pallon sisään piiloon. Jos näin tapahtuu, sitten käärme on pallo ja sillä hyvä, eli sitä ei aleta kampeamaan auki, Seppälä sanoo.

Kädet täytyy muistaa pestä jälkikäteen salmonellariskin vuoksi. Sama pätee kaikkiin matelijoihin.

– Koskeminen häiritsee käärmettä aina jonkin verran. Tämä on kuitenkin lyhyt hetki, minkä jälkeen Calypso pääsee takaisin terraarioonsa, ja lisäksi se ruokitaan tänään. Se sille luultavasti jää päällimmäiseksi tästä päivästä mieleen: maha on täysi.

"Ihminenhän on käärmeelle käytännössä vain lämmin oksa"

Ihminen ei voi tietää, mitä käärme ajattelee: sen eleet ovat hyvin rajoittuneet, joten käärme ei välttämättä "näytä" jännittävän. Käärme kuitenkin saa ihmisen läheisyydestä korkeintaan itseään miellyttävää lämpöä.

– Ihminenhän on käärmeelle käytännössä vain lämmin oksa. Käärme ei kaipaa koskettelua tai ihmisen seuraa. Käsittely voi olla sille vaihtelua, mutta se voi olla myös hyvin stressaavaa, ja koska käärmeillä ei ole kasvonilmeitä, niin varovaisuusperiaatteen mukaisesti vältetään turhaa käsittelyä siltä varalta, että se stressaa käärmettä.

Katso myös: Omistaja sai hupia karanteeniin, kun koira löysi tekohampaat – hillitön näky!

Lue myös:

    Uusimmat