Mielipidekyselyt ristiriitaisia Norjassa

Kaksi parlamenttivaalien aaton kyselyistä ennakoi vasemmiston ja keskustan liittoutuman voittoa. Kolmas kysely sen sijaan uskoo Norjaa hallitsevan porvarillisen koalition vaalimenestykseen.

Äänestys Norjan parlamenttivaaleissa aloitettiin maan kaukaisimmissa kolkissa tänään. Varsinainen vaalipäivä on vasta huomenna, mutta käytännön syistä syrjäseutujen äänestäjät pääsivät uurnille jo aikaisemmin.

Parlamenttivaalien aattona julkistetut mielipidekyselyt antavat ristiriitaisia ennusteita vaalien tuloksesta. Kaksi kyselyistä ennakoi vasemmiston ja keskustan liittoutuman voittoa. Kolmas kysely sen sijaan uskoo Norjaa hallitsevan porvarillisen koalition vaalimenestykseen.

Dagbladet-lehden teettämässä kyselyssä työväenpuolue, sosialistinen venstre ja keskustapuolue saavat yhteensä 85 edustajaa suurkäräjille. Parlamenttiin valitaan vaaleissa 169 kansanedustajaa. Suurin piirtein samanlainen - 87 edustajaa - on vasemmiston ja keskustan paikkasaalis Aftenposten-lehden kyselyssä.

Sen sijaan Verdens gang -lehti ennakoi voittoa nykyiseen vähemmistöhallitukseen kuuluville puolueille. Kyselyssä kristillisen kansanpuolueen, höyren ja liberaalisen venstren muodostamalle hallitusrintamalle povataan 87 paikkaa suurkäräjille.

Kaikissa kyselyissä suurimmaksi puolueeksi ennakoidaan työväenpuoluetta. Vasemmiston ja keskustan liittoutuma on jo ennen vaaleja julistanut pääministeriehdokkaakseen työväenpuolueen Jens Stoltenbergin, joka oli pääministerinä työväenpuolueen kärsiessä murskatappion vuoden 2001 vaaleissa.

Jos Dagbladetin kyselyyn on uskomista, hallitusrintaman kannatus putoaa vajaaseen 27 prosenttiin. Vuoden 2001 vaaleissa kolme hallituspuoluetta keräsivät 39,5 prosentin äänisaaliin. Carl I. Hagenin johtamalle oikeistopopulistiselle edistyspuolueelle saattaa nyt kertyä Dagbladetin mukaan 21,5 prosenttia äänistä, eli edistyspuolue alkaa jo kolkutella aivan hallitusrintaman kannoilla.

- Harvoin on jokaisen äänen merkitys ollut niin suuri kuin nyt, kommentoi Aftenposten.

Yksi vaalien tärkeimmistä kysymyksistä on öljyrahojen käyttö. Vasemmistopuolueet parantaisivat öljyrahalla hyvinvointivaltiota, kun taas keskusta-oikeisto suosisi veroleikkauksia.

(MTV3-STT-TT-NTB-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat