Mielenosoitus Akihitoa vastaan Lontoossa

Japanin keisari Akihito ilmaisi illansuussa Britannian kuningashuoneen virallisella illallisella "syvän surunsa ja tuskansa" toisen maailmansodan kärsimyksistä. Akihito tähdensi, ettei hän voi koskaan unohtaa sitä, että niin monet joutuivat tuolloin kärsimään. Akihiton puhetta olivat kuuntelemassa mm. kuningatar Elisabet ja pääministeri Tony Blair.

- Minut tekee todella surulliseksi se, että Britannian ja Japanin vaalimat suhteet turmeltuisivat toisen maailmansodan takia, Akihito sanoi.
Hän muisti myös niitä, jotka ovat parantaneet maiden välisiä suhteita ja muistutti, että kummatkin maat ovat edistäneet toistensa taloutta ja kulttuuria.

Kuningatar Elisabet tähdensi omassa puheessaan, että Britannian ja Japanin ystävyyssuhteen perusteet rakennettiin 1800- luvulla ja 1900-luvun alussa.
- Traagisesti tuota aikaa seurasi konfliktin aika. Vaikka tuon ajan muistot yhä aiheuttavat tuskaa, ne ovat myös toimineet sovinnon kannustimena, hän sanoi.

Sotavangit osoittivat mieltään

Tuhatkunta entistä japanilaisten sotavankia osoitti aiemmin tänään mieltään Britanniassa vierailevaa Japanin keisaria Akihitoa vastaan. Sotavangit vaativat Japanilta anteeksipyyntöä ja korvausta toisen maailmansodan aikaisista julmuuksista.

Japanilaisten sotavankeina olleet entiset sotilaat ja siviilit olivat kokoontuneet Buckinghamin palatsin luo. Virallisella vierailulla oleva keisari Akihito ajoi palatsista vaunuissa yhdessä kuningatar Elisabetin kanssa. Entiset sotavangit käänsivät selkänsä vaunuille niiden ajaessa ohi. Osa mielenosoittajista vihelsi marssisävelmää elokuvasta Kwaijoen silta, joka kertoo vankien elämästä japanilaisella vankileirillä toisen maailmansodan aikana.

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi tv-haastattelussa, että kiitollisuudenvelkaa entisille sotavangeille ei pidä unohtaa. Toisaalta on Blairin mukaan tärkeää tunnustaa, että Britannialla on nykyisin laaja-alaiset suhteet Japaniin. Blairin avustajat ovat muistuttaneet, että Britanniassa toimivat japanilaiset yritykset ovat investoinneillaan luoneet 65 000 työpaikkaa ja että Britannian vienti Japaniin on arvoltaan 4,2 miljardia puntaa eli yli 35 miljardia markkaa vuodessa. Akihito on Britanniassa nelipäiväisellä vierailulla. Japanin perustuslain mukaan keisari ei voi puuttua poliittisiin kysymyksiin.

Tuhansia brittejä työskenteli toisen maailmansodan aikana orjatyöläisinä japanilaisten leireillä. Monia kidutettiin ja useat kuolivat vankeudessa. Entisten sotavankien järjestö on vaatinut Japanin hallitukselta anteeksipyyntöä ja 14000 punnan eli runsaan 100000 markan korvausta kullekin entiselle vankileiriläiselle. Pääministeri Blair sanoi tiistaina kuitenkin, että korvauskysymys ratkaistiin jo rauhansopimuksessa lähes 50 vuotta sitten.

Lue myös:

    Uusimmat