Miamissa tehtiin paikallista historiaa: Ei yhtään murhaa kahteen kuukauteen – joissain paikoissa henkirikosten määrä on pudonnut jopa sadoilla ihmisillä päivässä

Miamissa tehtiin paikallista historiaa – ei yhtään murhaa kahteen kuukauteen 0:47
Yhdysvaltojen Miamissa tehtiin paikallista historiaa – kaupungissa ei ole tilastoitu yhtäkään murhaa kahteen kuukauteen

Koronavirus on muuttanut koko yhteiskunnan toimintaa ennenkuulumattomilla tavoilla, eikä rikollisuus ole poikkeus. Jopa korkeista henkirikosluvuistaan tunnetut paikat näyttäisivät rauhoittuneen – ainakin hetkeksi.

Miamissa, Yhdysvalloissa, on tehty historiaa pandemian aikana. Miamin poliisilaitoksen julkaisemien tilastojen mukaan kaupungissa ei ilmoitettu yhtäkään henkirikosta noin kahden kuukauden ajanjaksolla helmikuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin. 

Se on pisin aika Miamissa ilman henkirikoksia sitten vuoden 1957. 

Poliisin mukaan tilastoissa oli nähtävissä laskua jo ennen pandemiaa, mutta rajoitustoimenpiteet ovat edesauttaneet tilannetta. Tällä hetkellä Floridan osavaltiossa on yli 30 000 vahvistettua tartuntaa.

New Yorkissa kadut tyhjänä rosvoista, mutta myös poliiseista

Myös muualla Yhdysvalloissa on huomattu katujen väkivallan hellittäneen. Esimerkiksi maailman väkivaltaisimpiin kaupunkeihin kuuluvassa Chicagossa huumerikosten määrä putosi 42 prosentilla, ja rikosten kokonaismäärä on laskenut 10 prosenttia.

Pandemiasta Yhdysvalloissa eniten kärsinyt New York puolestaan on nähnyt rikostilastojensa romahtavan jopa puoleen.

Siitä viranomaiset ovat varmasti huojentuneita, sillä Forbesin mukaan lähes 20 prosenttia kaupungin poliiseista oli samaan aikaan sairaana. 

– Tämä on kuin jättimäinen lumimyrsky olisi iskenyt ja maassa olisi 10 senttimetriä lunta, entinen poliisi ja nykyinen rikosoikeuden professori Eugene O’Donnell kuvaili tilannetta medialle. 

Jopa kuusi tuntia tyhjää hautausurakoitsijan pöydällä

Latinalaisessa Amerikassa rikostilastot ovat pudonneet historiallisen alas, kun lähes kaikki maat ovat rajoittaneet tiukasti kansalaisten liikkumista.

Time-lehden mukaan El Salvadorissa tapettiin muutama vuosi sitten pahimmillaan hurjat 600 ihmistä päivässä. Tämän vuoden huhtikuussa vastaava lukema oli keskimäärin kaksi henkilöä.

Perun pääkaupungissa Limassa paikallinen hautaustoimitsija Raúl Gonzales kertoo lehdelle, että hänen pöydällään on yleensä noin 15 vainajaa päivässä, ja heistä suurin osa on henkirikoksen uhreina.

Nyt hänellä on ensimmäistä kertaa koskaan ollut työpäiviä, jolloin pöytä on tyhjillään jopa kuusi tuntia.

– Näinä päivinä ei ole melkein ollenkaan tappoja tai auto-onnettomuuksia, Gonzales sanoi. 

Pandemia saattaa lisätä rikollisuutta 

Väliaikainen lasku ei kuitenkaan tarkoita, että koronapandemian johdosta rikollisuus maailmassa vähenisi. Vaikka tiukat rajoitukset saivat aikaan notkahduksen rikostilastoihin, niiden vaikutukset voivat vielä muuttua päinvastaisiksi.

Kun rajoitukset kestävät pitkään, sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat kotien sisällä voivat kasaantua ja heijastua rikosuuteen. Eikä rikollisuuden ympärillä pyörivä bisnes myöskään hiljene rajoituksista huolimatta. Esimerkiksi huumekaupan pelätään muuttuvan entistä väkivaltaisemmaksi, kun vanhoja salakuljetusreittejä on sulkeutunut kriisin vuoksi.

Ja kuten Suomessa, myös muissa maissa katurikollisuus on siirtynyt kodin seinien sisäpuolelle. Perheväkivaltarikokset ovat myös monissa muissa maissa kasvussa. Esimerkiksi Houstonissa, Yhdysvalloissa, nähtiin 10 prosentin kasvua pahoinpitelyissä. Puolet tapauksista oli perheväkivaltaa. 

– Mitä pidempään olemme suljettuina, sitä enemmän leikimme tulella, totesi Houstonin poliisijohtaja Art Acavedo

Lue myös:

    Uusimmat